Yritysoston valmistelu

Huolellinen valmistelu on tärkeää, kun haluat laajentaa yritystoimintaasi ja ostaa uuden yrityksen. Tutustu tästä, mitä kaikkea kannattaa ottaa huomioon.

  • 1. Uuden yrityksen ostaminen on aina iso juttu

    Uuden yrityksen ostaminen on yksi yrityksen elinkaaren tärkeimpiä tapauksia. Ostaminen vaatii asioiden pitämistä salassa, jotta kilpailijat eivät saa tietoa suunnitelmista ja jotta työntekijät eivät häiriinny tarpeettomasti spekulaatiosta ja huhuista.

    Kun lisäksi otetaan huomioon, että yrityksen ostaminen on paljon näkyvämpi lopputulos kuin muut liiketoimintaan liittyvät toimenpiteet, on selvää, miksi talousalan lehdet käyttävät reilusti palstatilaa ostohuhuille ja yritysostoille.

    Uuden yrityksen ostaminen on monimutkainen prosessi, joka vaatii runsaasti työtä ja ulkopuolisten neuvonantajien käyttöä. Lisäksi kokemus on osoittanut, että jälkikäteen voi olla vaikea osoittaa, että yritysosto on tuottanut uusille omistajille riittävästi arvoa.

    Ostamiseen kannattaakin valmistautua huolellisesti ennen kohteen etsimistä.

    Suunnitteletko yrityksen ostoa?

    Jos haluat tietää, miten voimme auttaa sinua valmistautumaan yrityksen ostamiseen tai toteuttamaan varsinaisen kaupan, ota meihin yhteyttä luottamuksellisesti soittamalla numeroon 0100 2580 ma-pe 8-16 (pvm/mpm).

  • 2. Tunnistat muutostarpeen yrityksessäsi

    Yrityksen ostaminen lähtee yleensä liikkeelle siitä, että yrittäjä huomaa yrityksensä tilanteessa jotakin, mikä edellyttää muutosta. Yritys haluaa ehkä hallita suurempaa osaa arvoketjusta, vahvistaa kilpailuasemaansa tai kasvaa maantieteellisesti.

    Yhteistyökumppani, kilpailija tai yrityskauppoihin erikoistunut konsulttitoimisto voi myös tarjota yritykselle mahdollisuuden uuden yrityksen ostamiseen.

    Molemmissa tapauksissa on ratkaisevan tärkeää, että yritykselläsi on ajantasainen liiketoimintasuunnitelma. Sen mukaan on helpompi viedä toimia eteenpäin.

    Yrityksen ostamisen kolme vinkkiä


    Henkilökemia on tärkeää
    Vaikka yrityksen ostaminen on teoriassa melko rationaalinen juttu, siihen liittyvien henkilökohtaisten tunteiden merkitystä ei pidä aliarvioida. Henkilökemialla ja ihmissuhteilla on paljon merkitystä. Etenkin silloin, kun yrityksen perustaja on myymässä yritystä tai yritys on ollut saman perheen omistuksessa monta sukupolvea. Älä aliarvioi näiden asioiden merkitystä ostajana, jos haluat varmistaa kaupan onnistumisen hyvään hintaan.

    Älä säästä valmisteluista
    Yrityskaupassa ei ole kyse vain mahdollisuuden näkemisestä ja kauppakirjan allekirjoittamisesta. Jos haluat antaa yrityksellesi parhaat mahdollisuudet onnistua yrityksen ostamisessa, valmistaudu huolellisesti ja järjestelmällisesti hyvien neuvonantajien avustuksella. Alkuvaiheessa säästäminen voi käydä kalliiksi.

    Ole aina valmiina keskeyttämään prosessi
    Valmistaudu myös siihen, että missä vain ostoprosessin vaiheessa voi tulla tilanne, että prosessi kannattaa keskeyttää. Keskeytä neuvottelut, jos se näyttää tarpeelliselta – riippumatta siitä, oletko vasta valmistelujen alussa vai jo käytännön neuvotteluvaiheessa. Yritysoston mahdollisuus voi sokaista, ja näin käy yhä todennäköisemmin, mitä pidemmälle prosessi on edennyt. Seurauksena voi olla vääriä ja kalliita päätöksiä.

  • 3. Tarkastele yritystäsi kriittisesti

    Yrityksen ostaminen ei aina välttämättä tuota lisäarvoa yrityksen omistajalle. Syynä voi olla muun muassa se, ettei ostettu yritys ole ehkä strategisesti sopiva.

    Jos sinulla ei vielä ole liiketoimintasuunnitelmaa, laadi sellainen, ja jos se on olemassa, päivitä se ajan tasalle. Sitä tarvitaan oikeiden ratkaisujen tekemiseen prosessin eri vaiheissa. Se auttaa sinua tunnistamaan strategiset mahdollisuudet ja eri vaihtoehtojen merkityksen yrityksen riskiprofiilille. Jotkut yritykset hyötyvät tässä sparrauksesta sekä pankin asiantuntijan ja ulkoisen konsultin antamasta palautteesta.

    Liiketoimintasuunnitelma auttaa myös selkeyttämään, riittävätkö henkilöstöresurssit ja osaaminen yritysoston kaltaisen kattavan projektin hoitamiseen. Älä aliarvioi etenkään johtoon kohdistuvia vaatimuksia.


  • 4. Selvitä maksukykysi

    Kun yrityksen liiketoimintaan ja rahoitukseen liittyvät seikat on selvillä, on aika katsoa taloudellista tilannetta. Kuinka paljon varoja voit käyttää uuden yrityksen ostamiseen? 

    Tässä yhteydessä on tärkeää selvittää esimerkiksi eri rahoitus- ja investointivaihtoehtojen vaikutukset yrityksen pääomarakenteen kannalta.

    Kaikissa yritysjärjestelyissä tarvitaan rahoitusta muun muassa kauppahinnan maksamiseen, investointeihin ja käyttöpääoman vahvistamiseksi.

    Ohjeita ja rahoitusta yrityksen tai liiketoiminnan ostamiseen

    • Finnvera (finnvera.fi) Tarjoaa rahoitusta yritystoiminnan alkuun, kasvuun ja kansainvälistymiseen. Finnvera on on valtion omistama eritysrahoittaja.
    • Uusyrityskeskus (uusyrityskeskus.fi) Maan kattavasti neuvontaa, työkaluja ja ajankohtaista tietoa yritystoiminnasta.
  • 5. Selvitä markkinatilanne

    Kun liiketoimintaan liittyvät seikat ja rahoitusasiat on hoidettu kuntoon, on aika alkaa selvittämään sopivia ostokohteita. Kannattaa konsultoida yritysostoihin erikoistuneita yrityksiä, kuten esimerkiksi asianajotoimistoja tai yrityskauppoihin erikoistuneita konsultteja.

    Ostoon alkaa kulua varoja jo nyt, ja omien verkostojen käyttö ammattimaisen sparrauksen sijaan voi tuntua houkuttelevalta. Valmisteluvaiheessa säästäminen voi kuitenkin osoittautua kalliiksi, suosittelemme lämpimästi ammattilaisten käyttöä apuna. Se voi parhaassa tapauksessa maksaa itsensä takaisin vähentämällä riskiä.

    Hyvä neuvonantaja voi auttaa sinua tutkimaan markkinoita ja esitellä potentiaalisia ostomahdollisuuksia. Tämän jälkeen siirrytään seuraavaan vaiheeseen, jossa asiat alkavat muuttua konkreettisemmiksi.


Lue myös


Kiinnostuitko? Tervetuloa asiakkaaksemme.

Content is loading
Show more rows: All table rows are already visible for screen readers.
Show less rows: All table rows are already visible for screen readers.