Aamukatsaus

30.5.2023

Fortum (Osta)

Alhaisemmat hinnat ja ennusteet, edelleen 7,9 %:n osinkotuotto

Tarkastamme tulosennusteitamme Fortumille alaspäin heijastamaan viimeaikaista laskua pohjoismaisissa sähkön hinnoissa, jotka ovat laskeneet 9  ja 4 % tuleville kahdelle vuodelle 11.5. julkaistun Q1-raportin jälkeen. Nykyisellä osakekurssilla arvostus on vaatimaton ja säilytämme Osta-suosituksemme. Lyhyen aikavälin laukaisimia kuitenkin puuttuu. Tarkistettu 14,5 euron 12 kuukauden tavoitehintamme osoittaa 14 %n nousupotentiaalia. 

Sähkön hinnat maltillistuvat, mutta ovat silti yli historiallisten tasojen.
Pohjoismaiset sähkötermiinihinnat jatkavat laskuaan hiilen ja kaasun alempien hintojen vuoksi, kun taas lämmin sää yhdessä ydin- ja tuulivoiman hyvän saatavuuden kanssa painoi spot-markkinoita, joissa keskimääräiset päivähinnat Suomessa ja Pohjois-Ruotsissa olivat joinakin päivinä negatiiviset viimeisten viikkojen aikana. Vaikka Fortum on suojannut 70 % vuoden 2023 tuotannostaan ja 45 % vuoden 2024 tuotannostaan, vuoden 2024 termiinien 9 %:n lasku ja alhaiset spot-hinnat vaikuttavat tulosskenaarioihimme negatiivisesti ja odotamme konsensusennusteiden (Vara) liikkuvan samaan suuntaan. 

Ennustemuutokset.
Tarkistamme ennusteitamme heijastamaan nykyistä sähkön hintaympäristöä ja tarkistamme osakekohtaisen tuloksen ennusteitamme 8 %:lla vuodelle 2023 ja 9 %:lla vuodelle 2023. Verrattuna Varan konsensukseen, liikevoiton ennusteemme tilikaudelle 2023 on 13 % alle, kun taas vuodelle 2024 olemme 1 % yli.   

Arvostus.
EV/EBIT-kertoimilla 7,9x ja 7,7x vuoden 2023 ja 2024 ennusteissamme Fortum treidaa 50 % ja 52 % alle sen viiden vuoden historiallisen arvostuskertoimen 15,8x. Perustamme 12 kuukauden tavoitehintamme 14,5 euroa (aiemmin 16,0 euroa) 5 %:n diskonttoon osien summa arvostuksessamme 15,2 (oli 16,0) osakkeelta. 


Analyytikko:

Antti Koskivuori

Haluatko vinkkejä sijoituspäästösten tekoon?

Sijoittajan lisäpalveluiden avulla saat työkaluja, jotka helpottavat kaupankäyntiä ja auttavat sinua sijoituspäätösten tekemisessä. Kolmesta eri lisäpalvelustamme voit valita juuri sinulle sopivimman palvelun. 

Tutustu sijoittajan lisäpalveluihin

Ota käyttöön verkkopankissa

Markkinauutiset

Tänään päädatajulkaisut ovat Espanjan ennakkoinflaatio, euroalueen taloudellisen sentimentin indikaattorit ja USA:n Conference Boardin kuluttajaluottamusindeksi toukokuulle.

Espanjan luvut tarjoavat ensimmäiset vihjeet torstaina julkaistavasta euroalueen yhdenmukaistetusta ennakkokuluttajahintaindeksistä, jossa konsensus odottaa kohtuullista helpotusta pohjainflaatiopaineissa.

EKP:n Holzmann ja Fedin Barkin ovat linjoilla tänään rahapolitiikkaan liittyen.

Yön aikana Kiinan NBS:n ostopäällikköindeksit julkaistaan. Aikaiset indikaattorit osoittavat kohti stabilisaatiota tuotannon indeksissä huhtikuun ison pudotuksen jälkeen, ja odotamme palveluiden ostopäällikköindeksin laskevan kohtuullisesti nykyiseltä kohonneelta tasolta. 

Myöhemmin tällä viikolla markkinat seuraavat tarkasti, pystyykö USA:n kongressi hyväksymään alustavan velkakattosopimuksen, kun edustajainhuoneen odotetaan äänestävän keskiviikkona. Markkinat pitävät myös silmällä joitain avainasemassa olevia USA:n datajulkaisuja, kuten huhtikuun JOLTS:ia keskiviikkona, toukokuun ISM:n tuotantoa torstaina sekä työraporttia perjantaina. 


 

Markkinoilla tänään

USA:n ja Ison-Britannian markkinat olivat kiinni eilen, mutta eurooppalaisten valtioiden bondien tuotoissa oli tukeva lasku, ja käyrä tasaantui pitkässä päässä. Euroopan osakemarkkinat laskivat kohtuullisesti. Yhdysvalloissa presidentti Biden ja republikaanit ovat lähestymässä sopimusta velkakatosta, ja ovat välttämässä USA:n valtionvelan maksukyvyttömyyden. 

Aasian osakemarkkinoilla oli sekava kuva, kun jotkut markkinat nousivat hieman, kun taas toiset laskivat hieman. USA:n valtion bondit nousevat pitkässä päässä Aasian kaupankäyntitunteina, kun markkinat odottavat sopimusta USA:n velkakatossa. Olemme myös nähneet tukevan laskun lyhyen maturiteetin T-bills-arvopapereiden (kesäkuussa erääntyvät) tuotoissa, missä tuotot ovat laskeneet yli 100 korkopistettä viimeisten päivien aikana. Osa sopimuksesta sisältää ylärajan julkiselle kulutukselle seuraavan kahden vuoden aikana, mikä todennäköisesti vaimentaa USA:n talouden kasvua, ja velkakatto kumotaan vuoden 2025 tammikuuhun asti. 

Eilen Espanjan sosialistihallitus kutsui järjestettäväksi pikavaalit sen jälkeen, kun hallitus hävisi merkittävästi konservatiivisille vastustajilleen alueellisissa ja paikallisissa vaaleissa sunnuntaina. Vaalit pidetään heinäkuun 23. päivä. Vaikutuksen Espanjan valtion bondeihin pitäisi olla rajoitettu, vaikkakin voimme nähdä kohtuullisen lyhyen aikavälin levenemisen suhteessa Italiaan ja Portugaliin. Kuitenkin, Espanja on ollut yhdessä muun reunamarkkinan kanssa parhaiten suoriutuva euroalueen valtion bondien markkina, kuten todettiin Euroopan bondimarkkinoiden viikkoraportissamme.

Turkissa presidentti Erdogan voitti presidentinvaalit ja toimii virassa toisen viiden vuoden ajan. Tämä lähetti Turkin liiran heikommalle tasolle suhteessa dollariin Turkin talouden näkymiin kohdistuvan epävarmuuden takia. Vastuuvarauma

Disclosures

Kalenteri


Tiistai 30.5.
Suomi

08:00    Tilastokeskus: Vanhojen osakeasuntojen hinnat
13:00    Suomen pankin tase 5/2023

Ulkomaat
09:00    Ruotsin bkt, 1. vuosineljännes
11:00    Euroalueen M3-rahanmäärä, huhtikuu
12:00    Euroalueen talousluottamus, toukokuu
12:00    Euroalueen kuluttajaluottamus, toukokuu, lopullinen
12:00    Euroalueen teollisuuden luottamus, toukokuu
17:00    USA:n kuluttajaluottamus, toukokuu
Osavuosikatsaus: Salesforce

Keskiviikko 31.5.
Suomi

02:50    Japanin teollisuustuotanto, huhtikuu, ennakko
04:30    Kiinan teollisuuden ostopäällikköindeksi, toukokuu
10:55    Saksan työttömyysaste, toukokuu
15:00    Saksan kuluttajahintaindeksi, toukokuu, ennakko
16:45    USA:n Chicagon ostopäällikköindeksi, toukokuu

Ulkomaat
09:00    Britannian kuluttajahinnat, huhtikuu
11:00    Saksan IFO-indeksi, toukokuu

 

Torstai 1.6.
Suomi

--

Ulkomaat
10:55    Saksan teollisuuden ostopäällikköindeksi, toukokuu, lopullinen
11:00    Euroalueen teollisuuden ostopäällikköindeksi, toukokuu, lopullinen
12:00    Euroalueen kuluttajahintaindeksi (arvio), toukokuu
12:00    Euroalueen työttömyysaste, huhtikuu
12:00    Euroalueen kuluttajahintaindeksi, toukokuu, ennakko
15:15    USA:n yksityisen sektorin työpaikat, toukokuu
15:30    USA:n uudet työttömyyskorvaushakemukset, toukokuun 27. päivää edeltävä viikko
17:00    USA:n ISM Prices Paid -indeksi, toukokuu
17:00    USA:n rakennusinvestoinnit, huhtikuu
17:00    USA:n teollisuuden ISM-indeksi, toukokuu

 

Perjantai 2.6.
Suomi

--

Ulkomaat
15:30    USA:n työttömyysaste, toukokuu
15:30    USA:n teollisuuden työpaikat, toukokuu
15:30    USA:n maatalouden ulkopuoliset työpaikat, toukokuu


Maanantai 5.6.
Suomi

--

Ulkomaat
04:45    Caixin Kiinan ostopäällikköindeksi, toukokuu
10:55    Saksan palvelualojen ostopäällikköindeksi, toukokuu, lopullinen
11:00    Euroalueen palvelualojen ostopäällikköindeksi, toukokuu, lopullinen
12:00    Euroalueen tuottajahintaindeksi, huhtikuu
16:45    USA:n S&P Global -ostopäällikköindeksi, toukokuu, lopullinen
17:00    USA:n tehdastilaukset, huhtikuu
17:00    USA:n kestohyödykkeiden tilaukset, huhtikuu, lopullinen
17:00    USA:n palvelualojen ISM-indeksi, toukokuu


Lataa aamukatsaus

Aamukatsaus (pdf)

 

Kiinnostuitko?
Tervetuloa Danske Bankiin.

Content is loading