Puolen miljardin piristysruiske

Danske Bankin ekonomisti Henna Mikkonen bloggaa lyhennysvapaiden vaikutuksesta Suomen talouteen.

​Danske Bank ja Osuuspankki tarjosivat kevään ja kesän ajan asiakkailleen mahdollisuutta pitää lyhennysvapaata asuntolainasta ilman kuluja ja marginaalimuutoksia. Julkisuudessa esillä olleiden tietojen mukaan tilaisuuteen tarttui näissä kahdessa pankissa yhteensä yli 110 000 suomalaista kotitaloutta. Asuntolainojen lyhennyksistä vapautui näin muuhun käyttöön kaikkiaan yli 500 miljoonaa euroa. (lähde: yle.fi)

500-700 euroa enemmän kuussa kotitalouteen
Yksittäiselle kotitaloudelle lyhennysvapaa tarkoittaa tyypillisesti, että käyttörahaa on kuussa 500-700 euroa enemmän kuin tavallisesti.  Näppituntuman mukaan nämä eurot ovat menneet pääosin kulutukseen: on hankittu uusi sohva tai laitettu rahaa sivuun remonttia tai autonhankintaa varten. Joillekin lyhennysvapaa on voinut olla alkusysäys säästämiseen, mutta valtaosa on hankkinut tai tehnyt jotain, mistä on jo pitkään haaveillut. Jotain mihin ei ole aiemmin saatu säästettyä rahaa, eikä ole haluttu ottaa kulutusluottoakaan.

Merkittävä piristysruiske Suomen taloudelle
Suomen taloudelle kuluttomien lyhennysvapaiden merkitys on ollut selvästi plusmerkkinen. Jos oletetaan, että koko puolen miljardin euron summa ohjautuisi kotimaiseen kulutukseen, olisi sen suora vaikutus yksityisen kulutuksen (joka on BKT:n suurin yksittäinen erä) kasvuun noin 0,4 prosenttiyksikköä. Se olisi merkittävä piristysruiske kun ottaa huomioon, että valtaosa BKT:n eristä ei ole kasvanut viime vuosina ollenkaan.

Lisäksi yksityisellä kulutuksella on aina myös myönteisiä kerrannaisvaikutuksia; kun kotona tehdään vaikkapa remontti ja käytetään kotimaista remonttimiestä, hänelle maksetusta palkasta osa ohjautuu mitä todennäköisimmin myös kulutukseen. Raha lähtee kiertämään taloudessa.
Danske Bankin ekonomisti Henna Mikkonen

Neljä miljoonaa kotisiivousta
Summaa voi havainnollistaa myös konkreettisin luvuin. Puolella miljardilla eurolla saisi

  • 20 000 uutta Skoda Octaviaa (Suomen suosituin auto, oletushinta 25 000) tai
  • yli 4 miljoonaa kotisiivousta (4h, a 30 eur/h) tai
  • 10 miljoonaa kassillista ruokaa (=30 elintarviketta, kassin hinta noin 50 euroa HS ruokakassin hintavertailu, hs.fi) tai
  • Yli 3 miljoonaa hupipäivää kotimaan kohteessa (hinta perheeltä 150 euroa, HS hintavertailu, hs.fi)

Danske Bankissa kuluttomia lyhennysvapaita on kevään ja alkukesän kampanjan aikana myönnetty noin 23 000 kappaletta. Niistä vapautuu varoja noin 110 miljoonan euron arvosta.

Danske Bank mukana taloustalkoissa

Ota yhteyttä
0200 2580

Chattaa kanssamme

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​Säästäminen ja sijoittaminen Lainat Tilit, kortit ja pankkitunnukset

 

 

Ota yhteyttä

Soita meille Varaa aika neuvotteluun
  • Sijoituslinja
    0200 2000
  • Uudet asiakkaat
    0100 1580

Löydä meidät

Löydä lähin konttori

Usein kysyttyä

Tileistä Korteista Palveluistamme