Kun säästät, aikakin on rahaa

Vanhemmat ihmiset tyypillisesti kadehtivat nuorten raikkautta, kauneutta ja optimistisuutta. Vanhemmilla sijoittajilla on vielä yksi merkittävä syy kadehtia nuoria: nimittäin aika. Ja sijoittamisessa jo missä, aika on yksi arvokkaimmista tekijöistä, mikä ihmisellä voi olla puolellaan. Aika tasaa kurssien heiluntaa ja antaasäästöille mahdollisuuden kasvaa korkoa korolle. Ajan tuoma etu onkin minusta yksi sijoittamisen aliarvioiduimmista voimavaroista. 


Henna Mikkonen on Danske Bankin ekonomisti.


Kokemukseni mukaan valtaosa nuorista ei ole kovinkaan innostunut sijoittamisesta. Tämä on ymmärrettävää. Taisi itselläkin olla parikymppisenä ihan muut asiat mielessä kuin oman taloudellisen tilanteen pohdiskelu… ainakaan vuosikymmeniksi eteenpäin. Meidät ihmiset on ”ohjelmoitu” lyhytjänteiseen ajatteluun ja suunnittelu pitkälle tulevaisuuteen on vaikeaa.

Tästä on myös empiiristä tutkimusta psykologian puolelta. Eräässä tutkimuksessa koehenkilöitä pyydettiin ajattelemaan itseään ja seurattiin, mitkä aivojen osat aktivoituivat. Seuraavaksi koehenkilöitä pyydettiin ajattelemaan muita – tällöin eri osat aivoissa aktivoituvat. Lopuksi koehenkilöitä pyydettiin ajattelemaan itseään 10 vuoden kuluttua – ja aivoissa aktivoituivat ne osat, jotka aktivoituivat kun ajateltiin muita ihmisiä! Se tulevaisuuden minä ei edes tunnu minältä. Mutta se olet sinä. Siksi tämäkin juttu kannattaa lukea loppuun.

Otetaan esimerkiksi 25-vuotias nuori, joka aloittaa – edellä kuvattua ”luonnonlakia” uhmaten – säännöllisen säästämisen laittamalla kuukausittain 50 euroa säästöön eläkevuosia varten. Koska aikaa sinne on paljon, sijoituskohde voi olla vahvasti osakepainotteinen. Tässä esimerkissä oletetaan, että tuottoa kertyy 6 % vuosittain (osakemarkkinoiden pitkän ajan tuotto on noin 8 %). Yhteensä kyseinen henkilö siis säästää 24 000 euroa, mutta tuottojen kera kokonaispotti 65-vuotiaana on yli 95 000 euroa.

Toinen henkilö aloittaa säästämisen vasta 45-vuotiaana. Hän säästää myös eläkepäiviään varten, ja samaan kohteeseen 6 %:n tuotolla 100 euroa kuussa eli yhteensä 20 vuoden aikana tuon samaisen 24 000 euroa. Tuottojen kera hänen kokonaispottinsa on reilut 45 000 euroa. Ensimmäiselle sijoittajalla aika on siis tehnyt ihmeitä ja yli kaksinkertaistanut kokonaispotin, vaikka säästömäärä on sama. Ei Albert Einsteinin turhaan väitetä (varmuutta asiasta ei ole) todenneen, että korkoa korolle efekti on yksi maailmankaikkeuden vahvimmista voimista. Ja toimiakseen se tarvitsee aikaa.

Henna Mikkonen
Ekonomisti
Danske Bank

 

Kun säästät, aikakin on rahaa