Vuodenvaihteen kommentti: Vilkaisu peruutuspeiliin ja odotuksia tulevalle vuodelle

28.12.2015

Vilkaisu peruutuspeiliin

Vuoden 2015 alun tunnelmat
 
Vuosi 2015 alkoi positiivisissa tunnelmissa ja odotimme maailmantalouden lähtevän laaja-alaiseen nousuun. Yhdysvaltojen lisäksi myös euroalueen, Kiinan ja Japanin talouksien ennakoitiin kasvavan. Finanssikriisi ja velkaongelmat olivat helpottaneet keskuspankkien poikkeuksellisten toimien ansiosta, halventunut öljy voiteli maailmantalouden rattaita, työllisyys kohentui ja ennätysmatalat korot hellivät velallisia. Odotimme Yhdysvaltain keskuspankin nostavan ohjauskorkoa talouden normalisoituessa ja Euroopan keskuspankin jatkavan elvytyslinjalla.

Ennusteet eivät koskaan mene aivan nappiin

Vuosi osoittautui monelta osin odotetun kaltaiseksi. Globaali talous kasvoi lähellä pitkän ajan keskiarvovauhtia, vaikka ei kiihdyttänytkään ihan niin paljoa kuin odotimme. USA:n keskuspankki nosti ohjauskorkoa, vaikkakin selvästi myöhemmin kuin mitä vielä alkuvuonna odotettiin.
Ennusteet eivät kuitenkaan koskaan mene aivan nappiin ja jouduimme pettymään Suomen talouskasvun osalta. Odotimme pientä pluskasvua, mutta Suomen talous ei päässyt globaaliin elpymiseen mukaan ja kasvu jäänee nollille. Kiinan osalta yllätti se, kuinka suuria reaktioita kasvun hidastuminen aiheutti sijoitusmarkkinoilla.
 
Ensin huolta aiheutti Kreikka, sitten Kiina

Rahoitusmarkkinoilla epävarmuutta aiheutti ensin Kreikka, jonka talous halvaantui ja poliittinen toilailu kärjistyi lähelle maan eroa eurosta. Kolmas tukipaketti pysäytti kriisin etenemisen toistaiseksi.
 
Kreikan jälkeen suurimmaksi huolenaiheeksi nousi Kiina, maailmantalouden uusi jättiläinen. Kiinan kasvun rakenteen muutos pois teollisuudesta ja investoinneista kohti palveluita ja kulutusta aiheutti pelkoja rakennemuutoksen onnistumisesta. Kiinan kasvun hidastuminen näytti yllättäneen markkinat aivan kuten ensilumi autoilijat, vaikka hidastumista oli jo ennustettu. 
 
Euro heikkeni, vaikka Yhdysvaltojen keskuspankin ohjauskoron nosto ja EKP:n lisäkevennys lykkäytyivät joulukuuhun. 

Pasi Kuoppamäki on Danske Bank Suomen pääekonomisti
Suomen taloudessa ei nähty nousua vielä 2015
 
Suomen kannalta tilanne näytti vuosi sitten, tammikuun pikkupakkasilla haastavalta, sillä Venäjän kauppa vajosi ja kotimainen kysyntä laahusti palkkamaltin, julkisen talouden kiristysten ja vaisun investointihalukkuuden viitoittamalla tiellä. Odotimme silti maailmankaupan imun vauhdittavan talouden loivaan nousuun.
 
Valitettavasti Suomen talous lipsuttelee edelleen kiitoradalla eikä nousua nähty vielä 2015. Viennin kehitys jäi pettymykseksi, mutta yksityinen kulutus kasvoi lupaavasti matalan inflaation ja pankkien lyhennysvapaiden avittamana.
 
Uusi hallitus toi lupauksen kasvua tukevista rakenteellisista uudistuksista, mutta syksyllä tunnelmat hyytyivät työmarkkinatilanteen kiristyessä. Vuoteen 2016 siirrytäänkin epävarmoissa tunnelmissa. Onneksi maailmantalous näyttää edelleen seilaavan myötätuulessa.
 
Odotuksia tulevalle vuodelle
 
Yhdysvalloissa noususuhdanne on kestänyt jo usean vuoden, mutta kasvun hitaudesta johtuen  resurssit ovat edelleen vajaakäytössä eikä seuraava taantuma kolkuta vielä oven takana. Matalat korot, halpa öljy ja työmarkkinoiden hyvä vire vauhdittavat edelleen talouskasvua. Yhdysvaltojen ja EU:n suhdannetilanteen vahvistuessa odotamme myös investointien voimistuvan niin teollisuuden kuin rakentamisen puolella. Epävarmuutta aiheuttavia tapahtumia voidaan nähdä etenkin kehittyvien talouksien suunnalla, mutta näin vuodenvaihteessa sopii toivoa myös positiivista yllätystä.
 
Suomen talouden odotamme viimein saavan nostetta siipiensä alle vientimarkkinoiden kasvusta ja myös investointien viimein vilkastuvan. Työmarkkinoilla nähdään toivottavasti edes laiha sopu eikä lihavaa riitaa. Rakenneuudistusten toivoisi jatkuvan hyvässä hengessä, sillä ikääntyvä Suomi tarvitsee muutosketteryyttä globaalissa kilpailussa.
 
Vuoden vaihtuessa kuitenkin kannattaa hetkeksi unohtaa ongelmat ja vaikka pohtia miten hienosti hyvinvointi on kehittynyt maan itsenäisyyden parin vuoden päästä täyttäessä 100-vuotta. Suomesta pitäisi edelleen löytyä kekseliäisyyttä ja keskinäistä luottamusta haasteiden ratkaisuun, jotta yritykset näkevät maan kannattavana kasvupaikkana.
 
Hyvää uutta vuotta!
 
Pasi Kuoppamäki
Pääekonomisti
Danske Bank

Ekonomistin vuodenvaihteen kommentti: Vilkaisu peruutuspeiliin ja odotuksia tulevalle vuodelle