Helsingin pörssin osinkotuotto Euroopan kärkeä

10.11.2015

Helsingin pörssissä listatut yhtiöt ovat raportoineet kuluvan vuoden kolmannen neljänneksen tuloksensa ja tässä vaiheessa vuotta voidaan ennustaa jo suhteellisen luotettavasti ensi keväänä maksettavia osinkoja.
 
- Arvioimme Helsingin pörssiin listattujen yhtiöiden ensi keväänä jakaman osinkopotin kasvavan selvästi tästä vuodesta ja yltävän hyvin lähelle kaikkien aikojen huippuvuotta 2007. Helsingin pörssin ennakoitu osinkotuotto onkin tällä hetkellä selvästi yli neljä prosenttia, toteaa osakesijoittamisesta vastaava johtaja Rami Hakola Danske Capitalista.
 
- Pohjoismaisessa ja eurooppalaisessa vertailussa tämä taso on erittäin korkea. Erityisen houkuttelevalta Helsingin pörssin tarjoama osinkotuotto vaikuttaa, kun sitä vertaa vallitseviin korkomarkkinoilta saataviin tuottoihin. Tuottoero osinko-osakkeiden ja korkosijoitusten välillä onkin tällä hetkellä historiallisen suuri, Hakola sanoo.
 
Kuva: Suomalaisten yhtiöiden osinkotuotto Euroopan kovimpia

 
Osingon nostajia: Nokia, Nordea, Sampo, Cargotec ja StoraEnso 

Tulostaan parantaviin ja tasaisesti osinkoaan nostaviin yhtiöihin lukeutuvat rahoitussektorin vahva pari Nordea ja Sampo, joiden yhteensä ulosmaksetut osingot voivat nousta lähes neljään miljardiin, jolloin parannusta edellisvuoteen olisi noin 330 miljoonaa. Suurimman yksittäisen rahamääräisen noston tekee Nokia.

- Nokian maksama rahamäärä noussee yli 400 miljoonaa euroa eli osakekohtaisella tasolla 0,14:sta eurosta 0,25 euroon. Osakkeenomistajaa suosivaa vaikutusta lisää Nokiassa vielä 1,5 miljardin euron omien osakkeiden osto-ohjelma, joka ajoittuu vuosille 2016–2017, Hakola kertoo.

Hakolan mukaan muita osingon nostajia viime vuoteen verrattuna voivat olla ovat mm. Cargotec ja StoraEnso, jossa kassavirta on vahva ja investoinnit putoavat noin 25 prosenttia tulevina vuosina. Keskisuurista yhtiöistä osinkoa on nostanut myös Lassila & Tikanoja, jolla on tasainen tulos ja jonka kassavirta ja tase ovat vahvistuneet. Myös Aktia Pankin Finanssivalvonnan hyväksymä sisäinen luottoluokituksen laskentajärjestelmä (IRBA) nostaa vakavaraisuuden korkealle tasolle, joka mahdollistaa aikaisempaa korkeamman osingon jaon.

Tasaisesti hyvää osinkoa maksavia: TeliaSonera, Elisa ja Fortum

Tasaista tulosta ja korkeaa osinkotuottoa tarjoavien yhtiötä edustavat esimerkiksi teleoperaattorit TeliaSonera ja Elisa sekä energiayhtiö Fortum. Fortumissa kestävää osinkoa pidemmällä aikavälillä uhkaa tosin alentunut sähkönhinta ja sen myötä heikentynyt liikevaihto- ja tuloskehitys.

Osingonleikkaajia: Metso, Sanoma

Osinkonsa leikkaajia edelliseen vuoteen verrattuna ovat todennäköisesti Metso ja Sanoma.

- Metson osinko viime vuoteen verrattuna heikkenee, sillä viime vuoden lisäosinko perustui Automaatio-liiketoimintaosan myyntiin. Sanomassa yhtiön velkaisuus on menossa parempaan suuntaan ja laskeva tuloskehitys katkesi edellisenä neljänneksellä. Mediamarkkinan tila on kuitenkin Suomessa edelleen varsin heikko, joten Sanoma lukeutuu osinkonsa leikkaajiin, Hakola toteaa.

Lisätietoja:
Rami Hakola, Head of Alfa Finland, Danske Capital
Danske Bank Oyj
010 546 6582
rami.hakola@danskecapital.com 
 

 

Helsingin pörssin osinkotuotto Euroopan kärkeä