Kultapossu – tuo joulunajan rahasto

15.12.2015

Pian on joulu. Edesmenneen Juice Leskisen mukaan sen viettäminen alkaa kuitenkin jo toukokuussa: ”porsailla silloin on herkut suussa, se lihoo se kasvaa se vahvistuu…. ”
 
Juicen teksti on osuva kuvaus varautumisesta tulevaan sekä muistutus siitä, että varautuminen kannattaa aloittaa ajoissa ja määrätietoisesti.

15.12.2000 eli 15 vuotta sitten olin mukana tuomassa markkinoille lapsille sekä heidän vanhemmilleen ja isovanhemmilleen suunnattua, jatkuvaan säästämiseen sopivaa Kultapossu-rahastoa. Rahastot, sijoitusten ajoitusriskien hallitseminen jatkuvalla säästämisellä sekä korkoa korolle periaate olivat monelle suomalaiselle vielä uusia asioita.
 
Rahaston sijoituspolitiikkana oli alusta asti huomioida pitkä sijoitushorisontti ja tulevaisuuden trendit. Päätettiin, että osakesijoitusten osuus rahastossa tulisi olemaan 75 prosenttia ja ensimmäiset sijoitukset tehtiin globaaleihin teknologiaosakkeisiin sekä eurooppalaisiin kasvuyhtiöihin. Tie oli alusta asti ”pomppuinen”, sillä alkumetreille osuivat niin teknokuplan puhkeaminen kuin syyskuun 11. päivän terroristi-iskutkin.
 
Mitä possu on ”pomppuisella” matkallaan syönyt, ja millaista tuottoa tämä nykyinen Danske Invest Kultapossu -rahasto on tarjonnut osuudenomistajilleen? 
 
Jos sijoitti perustamispäivästä alkaen tasaisesti 100 euroa joka kuukausi, on vuotuinen tuotto ollut noin 5,5 % ja säästössä olisi nyt 27 800 euroa. Jos sen sijaan olisi sijoittanut kerralla koko summan (15 vuotta 100 e/kk=18 000 euroa), olisi sijoituksen vuotuinen tuotto jäänyt  vajaaseen prosenttiin ja koossa olisi nyt 7 000 euroa vähemmän eli 20 800 euroa. Erinomainen esimerkki* siitä, että lapsille säästettäessä sijoitukset kannattaa hajauttaa ajallisesti.
Rahastomainos Tietoa ja Tuottoa 2/2000 -asiakastiedotteesta  

Entä mitkä ovat Kultapossu-rahaston tulevaisuuden näkymät? Miltä maailma näyttää, kun alakouluikäiset lapsemme tarvitsevat säästöjään? Mitkä sijoituskohteet ovat tarjonneet parhaan tuoton?
Maailma muuttuu hurjaa vauhtia ja voittajien näkeminen 15 vuoden aikahorisontilla on hyvin vaikeaa. Kuka olisi esimerkiksi  vuonna 2000 - Juicen juhliessa 50-vuotissynttäreitään - osannut ennustaa, että Kiina tulisi kasvattamaan osuuttaan maailman taloudesta silloisesta reilusta seitsemästä prosentista  nykyiseen yli 17 prosenttiin tai että tuolloin sijalla 644 ollut Apple olisi nyt markkina-arvoltaan maailman suurin yhtiö. Hämmästelyn sijaan kannattaa kuitenkin toimia:
 
1) Aloita säästäminen
2) Hajauta sijoitusten kohteet ja ajoitus
3) Anna ammattilaisen hoitaa sijoitusten painotusten muuttamiset markkinatilanteen mukaan.

Veijo Kammonen
johtaja, varallisuudenhoito
Danske Bank

 
 
Veijo Kammonen toimii johtajana Danske Bankin varallisuudenhoidossa*) Tässä blogissa mainittuja tietoja ei ole tarkoitettu sijoitusneuvoiksi. Keskustele aina sijoitusasiantuntijasi kanssa ennen sijoituspäätöksen tekemistä. Historiallinen tuotto ei ole tae tulevasta tuotosta. Sijoitetun pääoman voi menettää osittain tai kokonaan.

Kultapossu – tuo joulunajan rahasto