Kolme tapaa laittaa osingot kiertämään

31.3.2016

Helsingin pörssiin listattujen yhtiöiden tänä keväänä maksama osinkopotti nousee lähelle ennätysvuotta 2007. Keskimäärin osinkotuotto nousee yli 4 prosentin, mikä on erittäin hyvä erityisesti vallitsevaan korkotasoon suhteutettuna. Monelle suomalaiselle osakesijoittajalle kertyykin osingoista tililleen ihan mukava summa rahaa, mutta mitä osinkorahoille kannattaisi tehdä?

Sijoita uudelleen suosikkiyhtiöön

Pitkällä horisontilla sijoittavalle yksi luonnollinen vaihtoehto on sijoittaa osinkorahat takaisin osinkoa maksaneeseen yhtiöön. Se on siinä mielessä järkevää, että näin osinkorahat saadaan heti uudestaan töihin. Luonnollisesti sijoituspäätöksen lopullinen kannattavuus riippuu kyseisen yhtiön kurssikehityksestä ja osingonmaksukyvystä tulevaisuudessa.

Amerikassa suuret pörssiyhtiöt tarjoavat jopa palvelua, jossa osakkeenomistaja voi etukäteen sopia yhtiön sijoittavan osakkeenomistajan osinkorahat aina automaattisesti takaisin yhtiön osakkeisiin. (DRIP= Dividend Reinvestment Plan).

Tasapainota salkku osinkovirralla

Toisaalta osinkorahat voivat toimia kätevästi välineenä oman sijoitussalkun jakauman muuttamiseen. Tarkoitan tällä sitä, että osinkoa maksaneen yhtiön sijaan ostatkin lisää jonkin toisen salkussasi jo olevan yhtiön osakkeita, hajautat salkkuasi ostamalla jotakin uutta yhtiötä tai sijoitat kokonaan muualle kuin osakemarkkinoille.

Tämä sijoituspäätös vaatii luonnollisesti aktiivista perehtymistä eri yritysten näkymiin tai eri sijoitusmarkkinoihin. Esimerkiksi sijoitusrahastoissa salkunhoitaja tekee juuri nämä päätökset rahasto-osuudenomistajien puolesta ja uudelleensijoittaa osinkorahat näkemyksensä mukaan hajautetusti niihin kohteisiin, joiden tulevaisuudennäkymät vaikuttavat parhaimmilta.

Käytä ekstraeurot kulutukseen

Kolmas vaihtoehto osinkorahoille on käyttää ne kulutukseen. Varallisuuden kasvaessa ja väestön ikääntyessä saattaa osingoista muodostua tulevaisuudessa nykyistä merkittävämpi tulovirran osa yhä useammalle yksityissijoittajallekin, erityisesti jos korkotaso ja sen myötä korkotuotot pysyvät matalina.

Osinkotulojen käyttö kuukausittaisten menojen kattamiseen vaatii hyvää talouden suunnittelua, sillä pääosa suomalaisista yhtiöistä maksaa osinkoa vain kerran vuodessa toisin kuin esimerkiksi monet isot eurooppalaiset ja suurin osa pohjoisamerikkalaisista yhtiöistä, jotka maksavat osinkoa tyypillisesti neljä kertaa vuodessa. Tasaisia osinkotuloja kaipaavien iloksi suuntaus saattaa Suomessakin jatkossa olla toinen, sillä osinkoyhtiöiksi itseään brändäävät TeliaSonera ja Sponda aikovat jo maksaa osinkoa kaksi kertaa vuodessa ja Citycon on valtuuttanut hallituksensa maksamaan osinkonsa lisäksi pääomapalautuksia kolme kertaa vuodessa.

Harva elää osingoilla, mutta ne tuovat sijoittajalle vähintään mukavan lisän vuotuiseen tulovirtaan. Kannattaa siis uhrata hetki sen miettimiseen, mikä on itselle paras tapa hyödyntää osinkokevään anti.

Veijo Kammonen
johtaja, varallisuudenhoito
Danske Bank

 

 

Kolme tapaa laittaa osingot kiertämään