Välkommen till arbetslivet

Grattis! En regelbunden lön innebär många möjligheter att leva och uppleva. Innan du börjar titta på en ny bil, ta reda på hur mycket pengar du har att röra dig med efter de obligatoriska utgifterna.

  • 1. Beräkna din nya skatteprocent

    När dina inkomster stiger, stiger också din skatteprocent. Justera skatteprocenten enligt dina nya inkomster och meddela den nya, högre skatteprocenten eller lämna in ett nytt skattekort till din arbetsgivare så fort som möjligt. Då kan du undvika kvarskatt nästa år. Kom ihåg att utöver skatten dras också arbetsgivaravgifter från lönen.

    Skatt.fi: Beräkna din nya skatteprocent

  • 2. Ekonomin i balans

    Ekonomin har alltid två sidor, det betyder att du förutom inkomsterna också måste ha koll på dina utgifter. Om du övergår från ett liv som studerande till stadigvarande arbete, märker du snart att många angenäma förmåner faller bort. Levnadskostnaderna och behoven ökar lätt med större inkomster. Var därför noggrann när du anpassar ditt liv efter de nya inkomsterna.

    Du har tillgång till många nyttiga verktyg för att planera och följa upp din privatekonomi, t.ex. vår budgeträknare och översikten inkomster–utgifter, som alltid finns till hands i mobilbanken. Beställ besked till din mobiltelefon när kontosaldot understiger ett avtalat belopp och välj att få räkningarna direkt som e-faktura. Tajma viktiga utgifter så att de dras av från ditt konto önskad dag. Om du har problem med dina räkningar, kontakta oss, vi hjälper dig gärna. Tillsammans kan vi komma fram till en fungerande lösning.

    Danske Förmånsprogram

    Läs mer om Danske Förmånsprogram och välj det kontopaket som passar dig. Om du slutfört dina studier men ännu inte fyllt 28 år, dra nytta av fördelarna med Danske Ung.

    Läs mer: Danske Ung

  • 3. Försäkra dig själv och din egendom

    Det är alltid en god idé att försäkra sig själv. Nu när din livssituation har förändrats, se över dina försäkringar och dra nytta av Fennias förmåner för Danske Banks kunder.

  • 4. Säkerställ din rätt till arbetslöshetsskydd

    I ett nytt arbete är arbetslöshetsskyddet inte det första man tänker på, men överväg ändå att ansluta dig till ett fackförbund och en arbetslöshetskassa. Om du blir av med jobbet, underlättar det inkomstrelaterade arbetslöshetsskyddet din vardag och jobbsökandet. När du förvärvsarbetar kan du samla den tid i arbete som krävs för att få inkomstrelaterat skydd. Förutsättningen för inkomstrelaterad arbetslöshetsersättning är att du arbetat och samtidigt hört till en arbetslöshetskassa i sammanlagt 6 månader (under 28 månader) före arbetslösheten. Det lönar sig därför att bli medlem redan från första sommarjobbet eller visstidsanställningen. Som medlem i ett fackförbund får du ofta också andra förmåner och råd som kan vara till nytta med tanke på din yrkeskarriär.

  • 5. Förbered dig på att leva nu

    Det viktigaste med sparandet är att du kommer i gång. Vi rekommenderar att du börjar spara regelbundet senast när du börjar tjäna pengar. Vi rekommenderar också att du alltid lägger undan minst 10 % av dina inkomster.

    Om du ännu inte har en kassareserv, lönar det sig för dig att börja samla till en så fort som möjligt. Då sätter små överraskningar inte genast din ekonomi i gungning. Med en ekonomisk buffert har du också möjlighet att ta tillfällen i akt när de dyker upp.

    När vardagens kassareserv är fixad, lönar det sig att fortsätta spara, så att du i framtiden kan förverkliga också dina stora drömmar. Ju tidigare du börjar spara regelbundet, desto större hinner dina besparingar växa sig till. Det är alltid roligare att spara om du har ett konkret sparmål. Om du t.ex. drömmer om en semesterresa, kommer besparingarna väl till pass. Då kan du njuta av semestern fullt ut.

    Om du drömmer om en egen bostad, kan du börja spara på ett BSP-konto.

    BSP-sparande

    Du kan börja BSP-spara upp till 39 års ålder.

    Läs mer: BSP-konto

  • 6. Förbered dig på att betala tillbaka studielånet

    Om du har studielån, förbered dig redan nu på att betala av på lånet när du blivit klar med dina studier. Amorteringarna börjar ett och ett halvt år efter den sista kapitaliseringen av räntorna på lånet. Vi skickar dig ett meddelande om återbetalningsprogrammet i god tid innan amorteringarna börjar.

    Om du avlagt dina studier inom anvisad tid, kan Folkpensionsanstalten gottgöra en del av studielånet. Du får information om det när du slutfört dina studier.

    Studielån: läs mer

Intresserad?
Välkommen som kund.

Content is loading
Show more rows: All table rows are already visible for screen readers.
Show less rows: All table rows are already visible for screen readers.