Pensionsåldern närmar sig

Ju bättre förberedd du är inför pensioneringen, desto mer kan du njuta av frukterna av ditt arbete, den ökade fritiden och kanske börja med en ny hobby.

 • Viktigt att tänka på

  1. Bestäm vid vilken ålder du går i pension
  2. Fundera över hur du vill ha ditt liv som pensionär
  3. Ta reda på hur mycket du tjänat in i pension och hur du klarar dig ekonomiskt efter pensioneringen
  4. Gör upp en personlig plan för pensionstiden med oss

 • 1. När går jag pension?

  För de flesta är svaret allt senare. Den allmänna pensionsåldern är för närvarande 63 år. Pensionsreformen år 2017 höjer den allmänna pensionsåldern stegvis till 65 år. För de yngre åldersklasserna flyttas pensionsåldern fram ännu mer. Om du vill kan du emellertid också välja att arbeta över den allmänna pensionsåldern och tjäna in mer pension.

  Kontrollera din pensionsålder: pensionsreformen.fi

 • 2. Vad vill du få ut av din pension?

  Du har kanhända redan en uppfattning om hur din pensionstid kunde se ut. Du kanske funderar på var du vill bo, hur mycket du vill resa och vilken livsstil som du eftersträvar. Det är viktigt att planera och överväga dessa frågor. Det lönar sig att i god tid på förhand säkerställa att du efter löpande utgifter, obligatoriska kostnader och ofta allt större utlägg för hälsovård har tillräckligt att röra dig med för att kunna förverkliga det liv och få den omvårdnad som du önskar.

 • 3. Hur klarar jag mig ekonomiskt som pensionär?

  Under pensionstiden sjunker din inkomstnivå i allmänhet till hälften av löneinkomsten, varför det lönar sig för dig att i god tid kartlägga din ekonomi som pensionär – inte minst för att pensionstiden eller det s.k. tredje livet kan vara både långt och givande.

  Du ser din egen pensionsprognos i tjänsten arbetspension.fi.

  Om din uppskattade pension känns liten, lönar det sig att vidta åtgärder för att säkerställa att du kommer upp till önskad inkomstnivå. Ju tidigare du börjar, desto lättare är det. Det är aldrig för sent att börja.

 • 4. Gör upp en egen plan för pensionsåldern

  För att öka inkomstnivån under pensionstiden kan du utnyttja all din egendom – dina besparingar, din bostad, placeringsbostad eller skogsegendom. Få känner till alla alternativ som står till buds för tiden som pensionär. När du gör upp en plan för pensionsåldern med oss, kan vi tillsammans ta fram lämpliga alternativ för dig.

  Boka tid till vår expert

 • 5. Räcker bostaden inte till för att trygga pensionen?

  Vi har av tradition vant oss vid att tänka att en egen bostad ger trygghet för pensionsdagarna. Under de senaste åren har prisskillnaden på bostäder mellan olika orter ökat. I tillväxtcentra håller bostäderna ofta sitt värde, men vi rekommenderar inte att du räknar med enbart bostaden för att trygga din ekonomi under pensionstiden.

  Under tiden i arbetslivet ger ett bostadslån flexibilitet i ekonomin, men vid sidan av bostadslånet lönar det sig också att bereda sig på överraskningar i livet med besparingar som vid behov är enklare att frigöra.

  Bostadens värde kan också utnyttjas med ett lån som beviljas mot bostaden, och som ger dig tillgång till pengar utan att du behöver sälja bostaden.

 • 6. Ge dina pensionsbesparingar möjlighet att växa

  När du börjar förbereda dig inför dina pensionsdagar i god tid har du tiden på din sida. För att säkerställa inkomstnivån måste du emellertid fatta ett viktigt beslut – nämligen börja spara på ett sätt som passar dig. På lång sikt lönar det sig ofta att söka bättre avkastning, även om risken för värdefluktuationer och förluster är större.

  Genom regelbundet sparande sprider du risken så att du placerar på både stigande och sjunkande marknader. Eftersom målmedvetenhet är en central del av framgångsrikt sparande, är det viktigt att dina placeringar gör det möjligt för dig att uppnå ditt mål och att du kan hålla din placering utan att behöva oroa dig i olika marknadssituationer.

Intresserad?
Välkommen som kund.

Content is loading