Jag fyller 18 år

Har du väntat på att äntligen få körkort eller kunna gå till baren? Det är emellertid bara början. Från och med nu kan du också själv bestämma mer över din ekonomi. Du kan t.ex. ansöka om kreditkort och når samtidigt fler funktioner i webbanken.

  • 1. Dina första bankkoder

    Bankkoderna underlättar livet på många sätt. Med dem betalar du dina räkningar när och var som helst och kan ta i bruk behändiga mobilapplikationer, mobilbanken och MobilePay.

    Du kan vara i kontakt med banken när det passar dig. Du kan skicka meddelanden till kundtjänsten via din webbank. Med bankkoderna är det också enklare att sköta kontakten med skolan och olika myndigheter, när du kan identifiera dig elektroniskt i olika tjänster.

    Boka tid till kontoret för dina första bankkoder genom att ringa numret: 0200 2570 mån–fre 9–16 (lna/msa). Du behöver endast ta med dig ett identitetsbevis med foto som utfärdats av polisen, t.ex. pass, identitetskort eller körkort.

  • 2. Fullmakter

    Notera att föräldrarnas dispositionsrätt till dina konton automatiskt slopas när du fyller 18 år. Om du har egna bankkoder, kan du ge dina föräldrar fullmakt i webbanken. Klicka på startsidan på det konto till vilket du vill foga fullmakter. Välj därefter mellanbladet ”Villkor och inställningar” och ”Fullmakter”. Genom att klicka på frågetecknet får du fram anvisningar.

  • 3. Planera din ekonomi

    Vi rekommenderar att du gör upp en egen budget. När du vet vart dina pengar går och varifrån de kommer kan du enklare leva som du vill och har många bekymmer mindre.

    Det lönar sig att betala räkningarna i tid. När du t.ex. tar i bruk e-faktura och väljer automatisk betalning av räkningarna har du mindre att komma ihåg.

    Mer hjälp för att få pengarna att räcka till får du med våra behändiga verktyg. Via mobilbanken har du koll på saldot på dina konton alltid när du har telefonen till hands. I webbanken ser du också översikten med inkomster och utgifter, där du genast får en uppfattning om hur mycket pengar som du varje månad använder t.ex. i matbutiken.

  • 4. Lägg undan en del av inkomsterna

    Det är bra att lägga undan en del av inkomsterna för framtida behov. Låter en euro om dagen som en stor summa? Det blir 30 euro i månaden. Även små summor kan med tiden växa till en stor pott som du kan använda för att förverkliga dina önskningar och drömmar.

    Kanske du gärna skulle köpa en ordentlig kaffekokare eller en ny cykel? Ta det som ett mål och börja spara. Du kommer att märka att det är enklare att spara när du har ett konkret mål som du vill nå.

  • 5. Olika slags lån och krediter

    När du fyllt 18 år har du full rätt att låna pengar, förutsatt att du kan betala tillbaka lånet. Du kan t.ex. ansöka om kreditkort, konsumtionskredit eller ingå avtal om avbetalning.

    Rätt använt är ett kreditkort ett bra verktyg, men du kan också mycket snabbt få din ekonomi i obalans med det. Kom ihåg att pengarna på kreditkortet inte är dina egna pengar, utan ett lån som du måste betala tillbaka.

    För olika lån gäller olika villkor och priser. För att du ska kunna jämföra lånen med varandra anges den effektiva räntan för dem. Den berättar för dig hur mycket du i verkligheten kommer att betala för de pengar som du lånat.

    Om du t.ex. lånar 1 000 euro med en återbetalningstid på ett år för att köpa en dator och lånets effektiva ränta är 20 %, betalar du för lånet 200 euro på ett år. Det innebär att du för en 1 000 euros dator i själva verket betalar 1 200 euro.

    Den effektiva räntan kan beroende på typen av lån variera från några procent till hundratals procent. Välj därför klokt.

  • 6. Ta försäkring

    Livet är fullt av en massa fina upplevelser och äventyr, men du kan också råka ut för tråkiga missöden och skador. Vi rekommenderar därför att du försäkrar dig själv i händelse av eventuella olycksfall.

    Med en hemförsäkring kan du försäkra ditt hem och lösöret, med en olycksfallsförsäkring dig själv. Om du planerar en resa, är en reseförsäkring på sin plats. När du har försäkringen i ordning kan du njuta av resan utan bekymmer.

  • 7. Om pengarna tar slut?

    Kontakta din bank, om du får en stor räkning som du inte kan betala, eller om t.ex. studiestödet är försenat och ditt konto är tomt. Vi är lika intresserade av att hitta en fungerande lösning som du.

    Danske Förmånsprogram
    Läs mer om Danske Förmånsprogram och välj det kontopaket som passar dig. Om du ännu inte fyllt 28 år har du rätt till förmånerna i Danske Ung. Om du studerar, kan du utnyttja förmånerna i Danske Student.

    Läs mer: Danske Ung
    Läs mer: Danske Student

Intresserad?
Välkommen som kund.

Content is loading