Kun olet saanut tiedon opiskelupaikasta, aloita hakemalla ensin Kelasta opintorahaa, asumislisää ja opintolainan valtiontakausta. Sinun ei tarvitse toimittaa tietoa lainatakauksesta, koska saamme tiedon suoraan Kelalta.

Lainatakausta haetaan joka lukuvuodeksi erikseen. Kun olet saanut Kelalta päätöksen, voit hakea opintolainaa verkkopankissa. Seuraavina vuosina voit tehdä myös lainan korotushakemuksen verkkopankissa. Lukuvuodelle myönnetty laina pitää nostaa lukuvuoden aikana.

Mikäli olet alle 18-vuotias, sinun tulee toimittaa vanhempiesi tai muun edunvalvojasi antama valtakirja sekä kirjallinen suostumus lainan hakemiseen. Neuvomme pankissa sinua valtakirjan toimittamisessa, kun haet lainaa.

Tehtyäsi hakemuksen saat verkkopankkiin päätöksen lainasta. Muista nostaa sinulle myönnetty laina omalle tilillesi, vaikka et sitä heti tarvitsisikaan. 

Voit saada osan opintolainasta hyvitettyä

Jos olet suorittanut korkeakouluopintosi määräajassa, ja olet aloittanut opinnot 1.8.2014 jälkeen, on sinulla mahdollisuus saada opintolainahyvitys. Tämä tarkoittaa sitä, että Kela maksaa osan opintolainastasi.

Jos olet aloittanut opinnot ennen 1.8.2014 ja olet suorittanut korkeakouluopintosi määräajassa, on sinulla mahdollisuus saada opintolainavähennys. Tämä tarkoittaa sitä, että maksat opintolainavähennyksen verran vähemmän veroja.

Kela.fi: Lue lisää opintolainahyvityksestä

Kela.fi: Lue lisää opintolainavähennyksestä

Miten opintolainan takaisinmaksu määräytyy ja milloin se aloitetaan?

Opiskeluaikana et maksa korkoja erikseen, vaan korko lisätään opintolainan pääomaan. Pääomitus tapahtuu kahdesti vuodessa: 15.6. ja 15.12. Takaisinmaksu alkaa opintojesi päätyttyä. Saat meiltä tiedon tästä hyvissä ajoin ennen takaisinmaksua. Varsinaisen lainan lyhennyksen alkaessa saat laskun kuukausittain. 

Mitä koron pääomitus tarkoittaa?
Lue lisää opintolainasta.

Opintolainan takaisinmaksusta sovitaan yhdessä pankin kanssa niin, että se sopii sinun elämäntilanteeseesi. Takaisinmaksusuunnitelmaan vaikuttavat opintolainan korkojen pääomituskerrat – kuukausittainen maksuerä on sitä pienempi, mitä useammin korkoja on pääomitettu. Maksusuunnitelmaan vaikuttaa myös lainan pääoman määrä.

Intoa, iloa ja tsemppiä opintojen pariin! 
Lue lisää ja hae opintolainaa