Asunnon ostajan muistilista

Oman kodin ostaminen on yksi elämän suurista hankinnoista. Näillä ohjeilla on hyvä edetä.

  • 1. Kartoita oman taloutesi tilanne

    Selvitä tulosi, menosi ja varallisuutesi. Näin tiedät, paljonko voit käyttää rahaa asumiseen ja asunnon ostamiseen.

    Pankissa jokaisen tilanne arvioidaan aina yksilöllisesti ja lainansaantiin vaikuttaa moni asia, kuten esimerkiksi tulot, menot, velat, omat säästöt ja luotolle löytyvät vakuudet.

    Tärkeintä on, että maksukykysi on kunnossa, lisäksi tarvitaan myös omia säästöjä tai muita vakuuksia. Meidän mielestä on tärkeää, että laina sopii sinun elämääsi niin, että voit samalla tehdä myös muita sinulle tärkeitä asioita ja valmistautua tulevaisuuteen fiksusti.

    Mistä saan tietoja asuntokauppojen kauppasummista?

    Kiinteistömaailman hintalaskurista saat tilastoihin pohjautuvan arvion asuntosi neliöhinnasta ja näet miten asunnon hinta on muuttunut hankintavuodesta. Hintalaskuri antaa asunnollesi karkean hinta-arvion – näet toteutuneet asuntojen hinnat.
    Asuntojen hinnat – Kiinteistömaailma

  • 2. Omia säästöjä tarvitaan

    Lainan myöntäminen edellyttää yleensä, että sinulla on omia säästöjä tai tarjota lisävakuutta lainalle. Asunto kelpaa vakuudeksi isoissa kaupungeissa enimmillään 70–80 % kauppahinnasta. Jos tarvitset lainaa tätä enemmän, esimerkiksi remontointiin, tarvitset myös muuta vakuutta sen vastineeksi.

    Omien säästöjen tai lisävakuuden määrä riippuu ostettavasta kohteesta ja on siis yleensä noin 20–30 % hankittavan kohteen kauppahinnasta.

    Useimmiten lainan lisävakuutena käytetään esimerkiksi vanhempien asuntoa tai muuta omaisuutta, tai vakuutusyhtiön maksullista Lainatakausta.

    Lainakatto säätelee lisäksi myönnettävän asuntolainan määrää, joka voi olla ensiasunnon ostajalle enintään 95 % lainalle annettavien vakuuksien arvoista. Sinulla on siis oltava vähintään 5 % kauppahinnasta omia säästöjä tai muita vakuuksia. Muilla kuin ensiasunnon ostajilla lainan määrä voi olla enintään 85 % lainalle annettavien vakuuksien arvosta.

    Esimerkiksi:
    Asunnon kauppahinta on 200 000 euroa. Asunto kelpaa, edellä mainittujen prosenttien mukaisesti, vakuudeksi 140 000–160 000 euron lainalle. Ostettavan asunnon lisäksi tarvitaan joko omia säästöjä, tai muuta lisävakuutta lainalle noin 40 000–60 000 euroa.

    Tule keskustelemaan asunnon ostosta kanssamme. Sinun on mahdollista hakea myös maksullista lainatakausta, jota käyttämällä sinun ei välttämättä tarvitse pyytää lisävakuutta esimerkiksi vanhemmilta.

  • 3. ASP on ensiasunnon ostajalle

    ASP eli asuntosäästöpalkkiojärjestelmä on tarkoitettu 15–39-vuotiaille ensimmäisen oman asunnon ostamiseen.

    Jos tavoitteenasi on ensimmäinen oma koti, kannattaa siis ryhtyä ASP-säästäjäksi. Kun olet säästänyt vähintään kahdeksan kalenterivuosineljänneksen ajan 150–4 500 euroa/vuosineljännes ja vähintään 10 % hankittavan asunnon hinnasta, voit saada edullisen valtion takaaman ASP-lainan. Meiltä saat lisäksi ASP-tilille säästetyille rahoille normaalin 1 % koron lisäksi 4 % lisäkoron, kun asuntosäästösopimuksen ehdot täyttyvät ja asuntokauppa tehdään.

    Lue lisää:

    ASP-laina
    ASP-tili

    Verotus, asuntokauppa ja asuntolaina?

    Mitä minun on tarpeen tietää varainsiirtoverosta, ensiasunnon ostajan verotuksesta ja asuntolainan korkojen verovähennyksestä?
    Tarkista ajantasaiset tiedot (www.vero.fi)

  • 4. Käytä asuntolainalaskuria ja hae lainatarjous

    Kokeile Asuntolainalaskurilla, kuinka paljon voisit saada lainaa. Sitten voit hakea alustavan lainatarjouksen, joka ei sido sinua mihinkään, niin tiedät minkälaista kohdetta voit alkaa etsiä.

    Lainahakemus: Hae lainaa

  • 5. Tutustu unelmiesi asuntoon huolellisesti

    Vaikka ihastut asuntoon heti, älä anna ensivaikutelman viedä mennessään vaan tutustu asuntoon huolellisesti. Me autamme sinua mielellämme myös taloyhtiön talouden tilan arvioimisessa. Olemme tehneet sinulle mallin taloyhtiön talouden arviointiin, jota voit käyttää omana muistilistanasi tai ottaa esitäytettynä mukaan lainaneuvotteluun.

    Taloyhtiö: Lataa malli taloyhtiön talouden arviointiin (pdf)

     

    Tutki asunnon ympäristökestävyyttä

    • Tutki kotisi ympäristökestävyyttä
    • Saat tietoa asunnon ympäristövaikutuksista ja siitä, kuinka voit itse vaikuttaa niihin

    Tutustu: kestavakoti.fi-palvelu

    Danske Bank sponsoroi Kestävä koti -palvelua, mutta ei vastaa palvelun sisällöstä eikä anna neuvontaa ympäristökestävyyteen liittyen. Kestävän liiketoiminnan konsulttiyritys Gaia Consulting vastaa Kestävä koti -palvelun sisällöstä ja asiantuntemuksesta.

    Millaisia asuntoja on myynnissä?

    Tutustu alueesi asuntotarjontaan. Danske Bankin yhteistyökumppani Kiinteistömaailma on luotettava kumppanisi asuntoasioissa. Kun harkitset kodinvaihtoa, kutsu Kiinteistömaailman edustaja maksuttomalle kotikäynnille.
    Kiinteistömaailma.fi

  • 6. Mitoita asuntolainasi oikein

    Asuntolaina on aina iso taloudellinen päätös ja siksi sen tulisi sopia talouteesi mahdollisimman hyvin, jotta voit toteuttaa samalla muitakin toiveitasi ja varautua myös tulevaisuuteen. Ei ole tarkoitus, että asut unelmakodissa mutta et voi elää muuta elämää asuntolainan vuoksi.

    Asuntolainaan sitoudutaan useiksi vuosiksi ja siksi kannattaa mitoittaa lyhennykset niin, että voit samalla myös säästää. Kuukausittainen rahastosäästäminen on helppo tapa sijoittaa pitkäjänteisesti. Kun aloitat säästämisen ajoissa, pystyt kerryttämään mukavan pesämunan.

    Lue lisää:
    Asuntolaina
    Säästä lainan lyhentämisen lomassa

  • 7. Huolehdi vakuutukset kuntoon

    Muista päivittää vakuutuksesi uuden kotisi ja elämäntilanteesi mukaiseksi. Liittymällä Danske Etuohjelmaan saat tuntuvia etuja myös Fennian vakuutuksista.

    Lainaturvalla turvaat lainasi takaisinmaksua odottamattomissakin elämäntilanteissa. Lainaturva on tarpeen erityisesti silloin, kun vastaat lainan takaisinmaksusta yksin tai vain toinen lainan osallisista käy ansiotyössä. Kriisin keskellä voit käyttää voimiasi muuhun kuin lainan uudelleenjärjestelyyn tai kodin myymiseen.

    Lue lisää:
    Lainaturva
    Tutustu Fennian vakuutuksiin (www.fennia.fi)

  • 8. Seuraa taloustilanteesi kehittymistä

    Kun aloitat elämän uudessa kodissasi, on tärkeää että samalla seuraat myös uutta taloustilannettasi, jotta pysyt niissä puitteissa kuin olit suunnitellut. Jos elämätilanteessasi tapahtuu muutoksia, muista hyödyntää lainan joustomahdollisuuksia. Voit aina olla pankkiin yhteydessä, jos taloustilanteesi askarruttaa sinua.

    Lue vinkkimme: Näin säilytät mielenrauhasi asuntolainan kanssa

Lue myös


Kiinnostuitko?
Tervetuloa Danske Bankiin.

Content is loading