Ei voi aina pyytää rahaa vanhemmilta

Nea Asumaa, 21 v, opiskelee avoimessa yliopistossa, tekee osa-aikatöitä ja pelaa ringetteä SM-tasolla. Hänen mukaansa parasta täysi-ikäisyydessä on vapaus ja vastuu omien asioiden hoitamisesta.

Täysi-ikäistyminen ei ollut Nean mielestä mikään maailmaa mullistava juttu. Muutos ei näkynyt heti. Yllättävintä siinä kuitenkin oli se, että joutuu yhä enemmän itse hoitamaan ja vastaamaa raha-asioista. Nea kertoo oppineensa asioiden hoitamista ja niiden laittamista tärkeysjärjestykseen.

”Kulut nousivat, kun en enää voi pyytää aina vanhemmilta. Ja asiat pitää hoitaa. Voi tulla jälkiseuraamuksia ja vaikeuksia myöhemmin, jos on ollut välinpitämätön”, pohtii Nea.

Nean mukaan parasta on kysellä, seurata ja ottaa opiksi vanhemmilta. Oma äiti on ollut hyvänä tukena kertomassa ja opettamassa muutoksessa.

Ringetteä kuusivuotiaasta

Nea on pelannut ringetteä 6-vuotiaasta lähtien ja pelaa nyt SM-sarjassa.

”Olin Konalan jäähallissa luistelukoulussa, kun viereisessä kaukalossa oli ringettekoulu. Seurasin mitä he tekivät ja kiinnostuin siitä”, muistelee Nea harrastuksen alkua.

Nyt SM-tasolla Nean ensisijainen tavoite on pelata täysillä.

”Olisi tietysti hienoa päästä joskus pelaamaan MM-kisoihin, mutta jos ei pääse niin, ei se ole maailmanloppu. Ringette on minulle harrastus niin kuin muillekin pelaajille, sitä ei voi pelata ammatiksi.”

Onko harrastus kallista?

Nean mukaan ringette ei ole mitenkään poikkeuksellisen kallis harrastus. Kalleinta ringetessä on jäämaksu etenkin Helsingissä. Kuukausimaksu sisältää jäämaksun ja kaikki mahdolliset muut joukkueen kulut, myös bussimatkat.

”Ringette on minulle tärkeää - se motivoi minut tekemään, pitää liikkeessä ja tietynlaisessa päivärytmissä. Vaikka harrastus maksaa niin pyrin priorisoiman rahaa siihen”, sanoo Nea.

Töitä ja opiskelua

Mäkelänrinteen Urheilulukiosta ylioppilaaksi kirjoittaneella Nealla ei varsinaisesti ole toiveammattia. Vakituinen opiskelupaikka on vielä haussa. Silloin varmasti pärjää, kun jaksaa tehdä hommia sen eteen.

”Haluan tehdä töitä opiskelujen ohella, jotta ei tarvitsisi ottaa lainaa. Lainaa otan vasta siinä vaiheessa, kun minulle tulee oikeasti tarve”, miettii Nea.

Omaan kämppään, mutta kiireettä

Nealla on kiikarissa oma kämppä, mutta hän haluaa tehdä sen fiksusti. Hänellä ei ole kiire kotoa pois, koska siellä on hyvä olla.

”Olisi kiva tehdä asioita omalla tavalla. Haluan kuitenkin nyt säästää ja tehdä oman asunnon hankinta rauhassa ja ajan kanssa, jotta ei jää pulaan”, analysoi Nea. Nealle avattiin ASP-tili heti, kun hän täytti 18-vuotta. Vanhemmat auttoivat alkuun ja nyt hän on itse jatkanut säästämistä. Nuoren elämässä on toki muitakin unelmia.

”Oman asunnon lisäksi tärkeää on tietysti pärjätä elämässä, opiskella, päästä töihin, matkustella ja perustaa joskus perhe”, summaa Nea unelmiaan.

Pankkiasiat verkkopankissa

Nea hoitaa pankkiasiat viikoittain verkkopankissa.

”En ole vielä ”löytänyt” mobiilia. Tykkään myös enemmän konttoritapaamisesta kuin verkkotapaamisesta, koska monesti asiat ovat uusia.”

Nealla on Mastercard-luottokortti turvana ulkomailla ja Debit Online -korttia hän käyttää kotimaassa.

”Raha-asioiden hoitajana yritän olla huolellinen ja kyselen äidiltä, koska haluan tehdä ne oikein. Hoidan asiat mielelläni itse, jotta kokonaiskuva säilyy. ”

Mihin kulutat, mistä säästät?

Nea käyttää rahaa kuten muutkin ikäisensä.

”Suurin meno on omat menemiset eli kavereiden kanssa harrastaminen. Sitten bussikortti, junaliput ja vaatteet. Jos tarve vaatii, säästän kengistä ja vaatteista.”

Mitä tietoa odotat pankiltasi?

Nean mukaan hän hankkii tarvittavaa tietoa, kun on sen aika.

”Kysyn jos en tiedä. Haluaisin konkreettista tietoa ”step by step”, esimerkiksi mihin pystyisin asunnon hankkijana? Haluaisin kuulla myös vakuutuksista”, pohtii Nea odotuksiaan pankilta.

Lue myös


Kiinnostuitko?
Tervetuloa Danske Bankiin.