Asunnon ostaminen oli viimeinen asia 29-vuotiaan Lotan mielessä, mutta äidillä oli hyviä perusteluja asuntosäästämisen aloittamisen puolesta. Niinpä Lotta avasi asp-tilin. Aluksi kuukausittainen 50 euron irroittaminen asuntoa varten tuntui suurelta summalta:

– En ensin ymmärtänyt, miksi tiukasta opiskelijabudjetista pitäisi laittaa mitään säästöön. Nyt olen tosi kiitollinen ja onnellinen, että aloin säästämään niinkin varhain, hän sanoo.

”Asunnon omistaminen tuo turvaa”

ASP-tilin kartuttaminen ei käynyt aina kuin tanssi, mutta koska Lotta aloitti säästämisen varhain, summa kasvoi tasaisesti. Valmistumisen jälkeen ei ollut vielä aika asettua aloilleen, vaan tuore kauppatieteiden maisteri päätti lähteä haistelemaan ulkomaiden tuulia.

– Muutin sitten Chileen, jossa olin ollut aiemmin vaihto-opiskelijana. Lähdin sinne aika lyhyellä varoitusajalla ilman työpaikkaa tai asuntoa. Olen aina ollut seikkailullinen ihminen, mutta en tiedä mistä se rohkeus tuli.

Chilessä Lotta asui ja työskenteli kolmisen vuotta, minkä jälkeen tuntui oikealta hetkeltä muuttaa takaisin Suomeen ja Helsinkiin.

– Mielessä pyöri asuntosäästötili, johon olin säästänyt jo monta vuotta. Asunnon omistaminen tuo kuitenkin tietynlaista turvaa, hän toteaa.

Ensimmäistä kertaa oikeasti oma koti

Pian kotimaahan paluun jälkeen Lotta sai koulutustaan vastaavan työpaikan Operations Managerina. Työpaikan ansiosta hän pystyi laittamaan aiempaa enemmän rahaa ASP-tilille, ja niinpä viimeisetkin metrit säästötavoitteesta olivat pian kurottu kiinni.

Nyt 29-vuotias on tuore yksiön omistaja, joka on pääsee ensimmäistä kertaa elämässään järjestämään ja sisustamaan asuntonsa täysin oman mielensä mukaan.

– Asuin koko opiskeluajan kämppäkaverin kanssa, ja ulkomailla taas valmiiksi kalustetussa asunnossa. Olin aina tavallaan jonkun toisen kotona, mutta nyt minulla on oikeasti oma koti.