Rahoitusneuvojana työskentelevä Tiia Harki kertoo kokemuksistaan ollessaan vaihdossa Malesiassa:

"Minusta oli tärkeää tutusta kohteeseen ja tapoihin etukäteen, myös omien raha-asioiden näkökulmasta. Otin selvää erityisesti maksukulttuurista, paikallisesta hintatasosta sekä opiskeluajan maksuista. Kun olin varautunut näihin etukäteen, oli paikan päällä mahdollista matkustella ja pitää myös hauskaa.

Minulla oli vaihdossa mukana sekä pankki- että luottokortti. Pääsääntöisesti pärjäsin pankkikortilla, jolloin luottokortti oli opiskelija-asunnolla säilössä hätätapauksia ja matkojen maksamista varten. Lennot varattiin usein netistä luottokortilla maksaen ja muut maksut hoituvat sitten paikan päällä käteisellä tai kortilla.

Kortit toimivat normaalisti, sikäli kun niitä oli mahdollista käyttää. Isoissa kauppakeskuksissa maksut hoituivat kortilla, mutta suurin osa maksuista hoidettiin käteisellä. Turvallisesti ja kätevästi rahan nostaminen onnistui yliopistolla, kauppakeskuksessa tai pankin automaatilla. Erityistä huomiota piti kiinnittää valuuttakursseihin ja hintoihin, ettei tullut huijatuksi.

Kotimaan pankkiasiat hoituivat kätevästi verkkopankin kautta. Varmuuden vuoksi olin vaihdon ajaksi vaihtanut kotiosoitteen vanhempien luo, jos jotain postia sattuisi tulemaan kirjeitse.

Lukukausimaksujen, viisumin ja asumisen maksaminen hoitui etukäteen. Maksoin ne verkkopankistani ulkomaanmaksuna koulusta tulleen tilisiirtolomakkeen avulla. Lopuksi tulostin kuitin, joka skannattiin koululle. Paikallista tiliä en avannut vaihdon ajaksi, koska en kokenut sitä tarpeelliseksi.

Kerran jouduin hieman pulaan. Korttini varastettiin, kun olimme opiskelijakavereiden kanssa Singaporessa reissussa. Varakortti oli tietenkin Malesiassa säilössä ja rahaa ei ollut. Onneksi en ollut yksin, vaan opiskelijakaverit auttoivat tilanteessa. Malesiaan palatessani otin varakortin käyttöön."