– Opintolaina on hyvin edullista lainaa, jonka valtio takaa ja samalla kannustaa opiskelijoita suorittamaan opinnot ajallaan. Kannattaa siis miettiä omaa tilannetta, selviääkö opiskeluajasta taloudellisesti hyvin ilman lainaa vai ei, kertoo Maarit Niemi Lainapalvelusta.

Opintolainalla voi helpottaa ajankäyttöä ja taloutta niin, että voit keskittyä opintoihin täysipainoisesti työnteon sijasta. Jos taas taloutesi on väljempi, sitä voi käyttää myös vararahaston kerryttämiseen.

Miten selviydyn takaisinmaksusta?

– Opintolainan takaisinmaksuahan tuetaan myös, eli jos suoritat korkeakouluopinnot ajallaan, voit saada osan lainastasi maksettua opintolainavähennyksen tai opintolainahyvityksen kautta. Saat yleensä päätöksen opintolainahyvityksestä tai -vähennyksestä automaattisesti tutkinnon suorittamisen jälkeen. Jos olet suorittanut korkeakoulututkinnon ulkomailla, tulee sinun ilmoittaa siitä Kelalle, neuvoo Maarit.

Miten opintolainaa sitten haetaan?

Jo ennen opiskelun alkamista on hyvä tehdä opintotukihakemus Kelaan, jotta saat ajoissa hoidettua esimerkiksi opintotukiasiat kuntoon.

Kun olet saanut myönteisen opintolainatukipäätöksen Kelasta, voit hakea pankista opintolainaa.

Helpoiten lainahakemuksen teko onnistuu verkkopankissa. Kun olemme saaneet hakemuksesi, se käsitellään ja nopeimmillaan saat päätöksen lainasta saman päivän aikana.