Lapsen tulo perheeseen on suuri inhimillinen tapahtuma ja mullistaa perheen ajankäytön ja talouden. Perheen elämä muuttuu mahdollisesti jo vauvan tuloa suunniteltaessa ja viimeistään raskauden loppumetreillä. Vauvan tulo aiheuttaa uusia menoja vaipoista vakuutuksiin. Tilastokeskuksen kulutustutkimuksen tietoihin perustuen voi arvioida, että tällä vuosituhannella lapsesta on kertynyt vanhemmilleen keskimäärin yli 100.000 euron kustannukset ennen täysi-ikäisyyttä.

 

Lapsiperheissä rahaa kuluu muita enemmän etenkin asumiseen ja ruokaan sekä tietenkin päivähoitomaksuihin. Perhekohtaiset erot voivat olla suuria ja esimerkiksi harrastukset voivat kasvattaa summaa huomattavasti. Perheemme käytti vauvauintiin ensimmäisenä vuonna noin 500 euroa, kun huomioidaan kaikki maksut, välinehankinnat ja polttoainekustannukset. Nyt pienokaisemme osaa nauttia vesileikeistä ja pystyy sukeltamaan lyhyen matkan. Toisen ja useampien lasten lisäkustannukset jäävät merkittävästi matalammiksi, koska monia tavaroita voidaan käyttää uudelleen.

Vaikka äitiyspakkaus loistavana kotimaisena innovaationa helpottaakin ensiaskeleita vauvan kanssa, lapsen tulo perheeseen merkitsee suurta määrää erilaisia hankintoja. Ainakin vaippoja tarvitaan, valitsi sitten kertakäyttöiset tai kestovaipat. Monet hankinnat voi tehdä joko uutena tai käytettynä. Vaikka käytettävyys ja turvallisuus ovatkin monille ykkösasioita, tarkan euron perhe miettii myös hankintojen jälleenmyyntiarvoa. Hyville lastenrattaille, sängyille tai autojen turvakaukaloille löytyy onneksi varsin toimiva jälkimarkkina.

Kun hankinnat aloittaa ajoissa ehtii vertailla vaihtoehtoja näille hyödykkeille, jotka yhteensä voivat maksaa tuhansia euroja. Itse hyödynsimme tarjouksia hankkiaksemme kunnollisella tavaratilalla varustetun auton, hyvin jousitetut lastenrattaat ja testeissä menestyneen turvakaukalon. Koti alkoi tuntua valmiilta kun saimme itse tuunattua hoitopöydän vanhasta sinkkuajan ruokapöydästä. Uutta autoakin suuremmat summat voivat tulla kyseeseen, jos kotona eivät neliöt tunnu riittävän kaikille. Omistusasunto on toki myös varallisuutta eikä pelkkä menoerä.

Suorien menojen lisäksi suuri osa lapsen taloudellisista vaikutuksista koostuu menetetyistä työtuloista. Vanhempainpäivärahat ja lapsilisät kompensoivat tulonmenetyksiä vain osin siinä vaiheessa kun lasta hoidetaan kotona. Jos esimerkiksi keskituloinen, 3 000 euroa kuukaudessa ansaitseva äiti jää vuodeksi kotiin, hänen ansionsa putoavat jopa 10 000 euroa. Lisäksi hänen tuleva kuukausittainen eläkkeensä pienenee hiukan. Pidempi kotiin lasten kanssa jääminen saattaa myös vaikuttaa urakehitykseen, eli töihin paluu hankaloituu ja tuleva ansioiden kehitys saattaa jäädä heikommaksi. Kotona kannattaakin hyvissä ajoin keskustella miten perheen talous kokonaisuudessaan järjestetään, jotta lapsesta koituneet kokonaiskustannukset jakautuvat reilusti.

Arjen talouden lisäksi kannattaa pitää tulevaisuus mielessä. Nyt syntyvää ihmislasta saattaa odottaa 100 vuotta kestävä elämä, ja hän tarvitsee siitä selvitäkseen monenlaisia taitoja ja resursseja. Ajoissa aloitettu säästäminen varmistaa lapsen helpomman siirtymän itsenäiseen elämään. Hyvällä suunnittelulla perhe välttää monta taloudellista sudenkuoppaa ja saattaa samalla kasvattaa uuden kansalaisen, jonka oma taloudellinen lukutaito riittää uusien vuosikymmenten haasteissa.

 

Kirjoittaja Pasi Kuoppamäki on Danske Bankin pääekonomisti Suomessa ja yksivuotiaan taaperon isä.