Vauva tulossa

Iloiset uutiset tuovat mukanaan myös muutoksia perheen talouteen. Välttämättömien hankintojen lisäksi vaikkapa uuden auton hankkiminen ja lisätilaa asumiseen voivat tulla ajankohtaiseksi. Kokosimme tähän vinkkejä huomioitavaksi kun varaudut perheenlisäykseen.

 • 1. Selvitä tulotasosi perhevapaan aikana

  Muista hakea avustusta ja äitiyspäivärahaa Kelasta. Voit valita äitiyspakkauksen tai verottoman rahasumman. Ilmoita myös työnantajalle perhevapaan alkamisesta hyvissä ajoin.

  Äitiysvapaan kesto on noin 4 kuukautta ja äiti voi aloittaa sen 1–2 kuukautta ennen laskettua aikaa. Hieman yli puolet äitiysvapaasta äitiyspäiväraha on noin 90 % työtuloista ja loput vapaasta noin 70 % työtuloista.

  Isä voi pitää vapaata enintään noin 2 kuukautta. Isyysvapaan ajalta isä saa Kelasta isyysrahaa, joka on noin 70 % työtuloista.

  Vanhempainvapaan kesto on noin 6 kuukautta ja se pidetään äitiysvapaan jälkeen. Lapsi on yleensä noin 9 kk ikäinen kun vanhempainvapaa päättyy. Vanhempainvapaan ajalta maksetaan vanhempainrahaa, joka on suuruudeltaan yleensä noin 70 % työtuloista.

  Vanhempainvapaan jälkeen äiti tai isä voi hoitaa lasta kotona ja saada kotihoidon tukea, kunnes lapsi täyttää 3 vuotta. Kotihoidon tukeen kuuluu hoitoraha ja hoitolisä. Hoitoraha on noin 340 euroa kuukaudessa yhdestä alle 3-vuotiaasta lapsesta. Hoitolisän määrä riippuu vanhempien tuloista. Lisäksi kotikuntasi saattaa maksaa kuntalisää. Lapsen päiväkotimaksut löytyvät kotikunnan sivuilta.
  (www.kela.fi, 12/2016.)

  Lue lisää perhevapaasta

 • 2. Hyvä elintaso myös perhevapaan aikana

  Perhevapaa on ainutlaatuista aikaa. Voit nauttia ajasta lapsesi kanssa, kun suunnittelet perhevapaasi hyvin etukäteen.

  Jos vapaan alkuun on vielä aikaa ja sinulla jää pakollisten kulujen jälkeen ylimääräistä rahaa käyttöösi, valmistaudu perhevapaaseen säästämällä.

  Jos sinulla on asuntolainaa tai esimerkiksi auto- tai mökkilainaa, voit hakea lyhennysvapaata näihin lainoihin. Lyhennysvapaan avulla saat pelivaraa talouteesi vapaan ajaksi. Voit hakea lyhennysvapaata verkkopankissa. Lyhennysvapaan saaminen edellyttää myönteistä päätöstä pankilta.

  Tutustu säästämiseen

  Kela maksaa jokaisesta lapsesta lapsilisää sen kuukauden loppuun, jolloin lapsi täyttää 17 vuotta. Lapsilisä ei riipu vanhempien tuloista.

  Kela.fi: Lue lisää

 • 3. Kulut kasvavat perheenlisäyksen myötä

  Lapsen kasvaessa myös kulut kasvavat. Yksi lapsi lisää perheen kulutusmenoja keskimäärin 15 % (www.kela.fi, 12/2016.). Onkin hyvä miettiä perheen taloutta kokonaisuutena ja varautua esimerkiksi tilanteisiin joissa nykyisiä asioita joudutaan uusimaan.

  Nykyisen asunnon neliöt saattavat alkaa tuntua ahtailta ja huoneet vähäisiltä, kun perhe kasvaa. Yhtäkkiä myös nykyinen asuinalue voi tuntua epäkäytännölliseltä. Uuden kodin hankinta voi olla ratkaisu tilaongelmaan. Tämä kuitenkin tarkoittaa sitä, että perheen talous voi kokea suuren muutoksen muuttuneiden asumiskustannusten vuoksi.

  Perhe on ehkä aikaisemmin pärjännyt ilman autoa tai yhdellä autolla. Perheenlisäyksen myötä autolle, tai toiselle, saattaa kuitenkin tulla tarvetta. Auton hankinnan voi toteuttaa joko säästöjä tai rahoitusta käyttäen. Tutustu huolellisesti eri vaihtoehtoihin.

  Jos et ehdi rakentaa vararahastoa näihin hankintoihin, kannattaa eri rahoitusvaihtoehdot miettiä tarkkaan. Luottokortti tuo joustavuutta hankintoihin ja toisaalta asuntolainassa on lyhennysvapaan mahdollisuus, jolloin lyhennyksiin meneviä rahoja on mahdollista käyttää hankintoihin.

 • 4. Varaudu siihen, että lapsesi kasvaa

  Mitä aiemmin aloitat säästämisen, sitä enemmän varat voivat kerryttää korkoa korolle – ja sitä isommaksi potti ehtii kasvaa. Lapselle säästettäessä aikajänne on pitkä, mutta jossain vaiheessa tulee sekin hetki, että säästetyt varat on mukava käyttää vaikkapa ajokorttiin tai jopa ensimmäisen oman kodin hankintaan. On miettimisen arvoinen paikka, kun lähdette suunnittelemaan lapsen tulevaisuutta ja myöhempää aikuistumista ja itsenäistymistä.

  Useat vanhemmat ovat todenneet hyväksi tavaksi lahjoittaa lapsilisät lapselle. Tällaiseen säästämiseen sopii loistavasti esimerkiksi kultapossusäästötili tai erilaiset rahastot. Jos lapsilisää ei ole kokonaisuudessaan mahdollista säästää, niin kannattaa laittaa sivuun se mitä on mahdollista laittaa. 18 vuotta on pitkä aika ja aika on säästämisessä hyvä kaveri.

  Lue lisää vinkkejä lapselle säästämisestä: Säästä lapselle
 • 5. Koko perheen vakuutukset kuntoon

  Lapsen ensimmäisten vuosien aikana tapahtuu paljon hyviä asioita, mutta matkalle voi osua myös ikävyyksiä sairastelun tai tapaturmien muodossa. Voitte harkita, kannattaisiko lapselle ottaa tapaturmavakuutuksen lisäksi vakuutus lääke- ja lääkärikäyntikulujen kattamiseen.

  Samalla on hyvä tarkistaa omien vakuutusten ajantasaisuus. Jos vanhemmista toiselle sattuu jotain, niin on hyvä turvata lapsen ja toisen vanhemman taloudellinen tasapaino.

  Henkivakuutus on hyvä olla olemassa puolison tueksi, erityisesti silloin, jos teillä on yhteisiä lainoja. Vakuutuksen avulla perhe voi jäädä asumaan yhteiseen kotiin eikä lainoista tarvitse huolehtia muun surutyön keskellä.

  Tutustu Fennian tarjoamiin vakuutuksiin: Fennia.fi
  Tutustu Lainaturvaan: Lainaturva

Lue myös