Uusi maksupalveludirektiivi laajentaa pankin palveluvalikoimaa ja parantaa kuluttajan oikeuksia

 

Kortit

Kauppiaat eivät saa velottaa erillistä palvelumaksua, kun käytät Mastercardia tai muita kortteja maksaessasi ostoksia liikkeissä tai verkkokaupoissa. Tämä pätee kaikkialla EU:ssa.

 

Kuluttajansuoja

Kuluttajansuoja paranee, kun kuluttajat käyttävät luotto- ja maksukortteja. Kuluttajan omavastuu lievästä ja tavallisesta huolimattomuudesta johtuvasta kortin väärinkäytöstä, laskee 150 eurosta 50 euroon.

 

Kansainväliset siirrot (EU)

EU:n/ETA:n alueelle ja alueelta maksettavat euromääräiset maksut käsitellään yhdessä päivässä. Jos esimerkiksi maksat eurotililtäsi kruunumääräisen laskun Ruotsiin, vastaanottaja saa maksun viimeistään seuraavana päivänä.

 

Muutokset vaiheittain seuraavien kahden vuoden aikana

Tilitietojen avaaminen

Uusi maksupalveludirektiivi avaa asiakkaan tilitiedot pankkien ja muiden maksupalveluita tarjoavien kolmansien osapuolien käyttöön. Päätös tilitietojen avaamisesta on luonnollisesti aina asiakkaan, eikä tilitietoja luovuteta eteenpäin ilman asiakkaan suostumusta. Tilitietojen avaamisen myötä asiakas voi halutessaan tarkistaa esimerkiksi pankkitilinsä saldon oman pankkinsa tarjoamien palveluiden lisäksi, myös muiden toimijoiden palveluissa.

Uudet maksuratkaisut

Uusi maksupalveludirektiivi tarjoaa mahdollisuuden uusille pankista riippumattomille maksutavoille. Pankkien lisäksi palveluita voivat tulevaisuudessa tarjota esimerkiksi suuret yritykset muilta toimialoilta tai fintech-toimijat.


Päivitetyt ehdot tulevat voimaan 13.1.2018

Päivitämme uuden lainsäädännön vuoksi seuraavia maksupalveluja koskevia ehtojamme:

 • Tilin yleiset ehdot
 • Yleiset korttiehdot henkilöasiakkaille
 • Euromaksualueella välitettävien euromaksujen yleiset ehdot
 • Lähtevien ja saapuvien valuuttamaksujen yleiset ehdot
 • Sähköisen asioinnin ehdot

Kaikki uudet ehdot ovat voimassa 13.1.2018 alkaen.

 

Kysymyksiä & vastauksia

 • Kortilla maksamisen palvelumaksu
 • Kilpailun lisääntyminen maksupalvelumarkkinoilla

  Mitä tarkoittaa kilpailun lisääntyminen maksupalvelumarkkinoilla?

  Uuden maksupalveludirektiivin tavoitteena on, että maksupalveluita voivat tarjota yhä useammat yritykset. Palvelun tarjoajana voisi olla sekä pankkeja että uusia markkinatoimijoita. Näin kilpailu parhaiden ratkaisujen tarjoamisesta asiakkaille lisääntyisi.

   

  Uusi maksupalveludirektiivi tuo myös mahdollisuuden siihen, että Danske Bank tai muut maksupalveluita tarjoavat yritykset tarjoavat tilitietopalveluita, joista saat kattavan kokonaiskuvan kaikista useassa eri pankissa olevista tileistäsi. Tähän tarvitaan aina asiakkaan suostumus. Ja suostumuksen voi aina perua, jos muuttaa mielensä.

   

  Lainsäädäntö tulee voimaan 13.1.2018, mutta pankeilla on vuoden 2019 syksyyn asti aikaa saada järjestelmänsä valmiiksi.

 • Kansainväliset siirrot

  Miten nopeasti tilisiirrot käsitellään EU:ssa uusien sääntöjen mukaan?

  EU:n lainsäädännön soveltamisalaan kuuluvat siirrot käsitellään yhdessä päivässä. Sääntö koskee EU:ssa ja ETA-alueella (Norja, Liechtenstein ja Islanti) tehtävää euromääräistä maksua.

  Tarkoittaako muutos myös sitä, että saan ulkomailta saapuvat maksut nopeammin tililleni?

  Kyllä, pankki hyvittää tiliäsi heti samana päivänä kun maksu saapuu pankkiin.