Jaa

Mihin nuoret tarvitsevat taloudellista neuvontaa?

Helsingin Kaivokadun konttorin johtaja Jarmo Kuljukka kirjoittaa vierailustaan nuorten unelmatyöpajoissa ja avaa näkemyksiään siitä, millaista taloudellista neuvontaa nuoret tarvitsevat.

 

Jarmo Kuljukka, Danske Bankin Helsingin Kaivokadun konttorin johtaja 

Minulla oli kevään aikana kunnia osallistua Danske Bankin Nuorten Akatemian kanssa toteuttamiin unelmatyöpajoihin Kallion lukiossa ja Helsingin kuvataidelukiossa. Aamut nuorten kanssa toivat piristystä arkeen – sain nuorilta paljon energiaa. Oli myös äärimmäisen mielenkiintoista palata kymmeniä vuosia taaksepäin lukion penkille, vieläpä lukioaikojeni ehdottoman suosikkiaineeni pariin – taloustaidon ja -tiedon tunnille.

Käsittelimme Nuorten Akatemian ohjaajan johdolla talouteen liittyviä asioita laidasta laitaan. Keskustelimme oman talouden haaveista, tuloista ja menoista sekä säästämisessä hyvin oleellisesta korkoa korolle -efektistä ja sen merkityksestä erityisesti pidemmällä aikavälillä. Yllätyin siitä, kuinka paljon talouteen ja finanssimaailmaan liittyvät asiat kiinnostivat nuoria.

Moni nuori korosti perheen tukea ja pitivät vanhempia oman talouden mahdollistajina. Nuoret tuntuivat olevan tietoisia omista menoistaan, mutta tulot tarkoittivat monelle nuorelle käytännössä vanhemmilta saatua rahaa.

Nuorilla oli unelmia kalliista autoista, vaihto-opiskelusta ulkomailla ja jopa oman ravintolan perustamisesta. Unelmien toteuttamiseen tarvittava taloudellinen suunnitelma nuorilta kuitenkin puuttui, mikä on toki aivan luonnollista lukioikäisille. Budjetti ja perustamisraha oman ravintolan pystyttämiseen eivät varmasti ole vielä päällimmäisenä mielessä. Taloudellinen neuvonta onkin avainasemassa, jotta nuoret saavuttaisivat kukin oman unelmansa. Meillä pankeilla on mahdollisuus ja velvollisuus tukea nuoria eri elämäntilanteissa heti ensimmäisistä taloudellisista päätöksistä saakka ja saada samalla pitkäaikaisia asiakkaita.

Tällaiselle kaupallisen alan toimijalle, joka jo 6-vuotiaana halusi pankinjohtajaksi, yllättävin huomio oli se, että suurimman osan nuorista haaveena ei ollut kerätä mahdollisimman paljon rahaa tai saada mahdollisimman paljon uusia tavaroita ja tuotteita. Usean nuoren paperista löytyi sama sana: onnellisuus.

Pankkien ja muun finanssimaailman pitäisikin suunnata oma taloudellinen neuvontansa pois prosenteista ja euroista enemmän kohti asiakkaan tavoitteita ja onnellisuutta. Alati muuttuvassa maailmassa ei voida lokeroida ihmisiä ja jättää ihmisten tuntemista koneiden armoille, vaan ihmisten ymmärtäminen on yhä tärkeämpää. Näille nuorille parhaimmat onnellisuuden mahdollistajat ovat finanssialalla tulevaisuuden voittajia.


Elä nyt -unelmatyöpajat

Osana Elä nyt -hanketta Danske Bank järjestää vuoden 2017 loppuun mennessä yhdessä Nuorten Akatemian kanssa 130 nuorten unelmatyöpajaa lukioissa ja ammatillisissa oppilaitoksissa ympäri Suomen.

Työpajojen tarkoitus on innostaa nuoria miettimään omia unelmiaan ja sitä, kuinka niihin päästä. Työpajojen kautta haluamme myös kasvattaa nuorten itsevarmuutta talousasioissa positiivisella ja inspiroivalla tavalla. 

danskebank.fi/suomi100

Kiinnostuitko?
Tervetuloa Danske Bankiin.