Jaa

Päivä nuorena johtajana: kohti unelmia

Heta Räikkönen, 20-vuotias kauppatieteiden opiskelija Aalto-yliopistosta kertoo kuinka hän vietti päivän Danske Bankin Kirkkonummen konttorin johtajan Sini Lakaniemen kanssa. Päivän aiheena olivat unelmat.


 

Olen Heta Räikkönen, 20-vuotias kauppatieteiden opiskelija Aalto-yliopistosta. Osallistuin Nuorkauppakamarin järjestämään 1000 nuorta johtajaa -kampanjaan, jossa nuoret, tulevaisuuden johtajat pääsevät seuraamaan johtajien työpäiviä. Vietin päiväni Danske Bankin Kirkkonummen konttorin johtajan Sini Lakaniemen kanssa. Päivän aiheena olivat unelmat.

Aamu alkoi Danske Bankin Leppävaaran konttorilta, jossa tapasin Sinin. Hän kertoi, millaista työskentely pankissa on ja miten hän itse oli päätynyt nykyiseen työhönsä. Keskustelimme erityisesti siitä, miten digitalisaatio on vaikuttanut pankkien toimintaan. Muutos on ollut suuri. Nykyään kaiken voi hoitaa netissä - jopa asuntolainan hakemisen ja hyväksymisen. Maksaminenkin käy kännykän kautta MobilePaylla. Näin pankissa asiointi on muuttunut asiakkaalle huomattavasti vaivattomammaksi.

Leppävaarasta lähdimme kohti Espoon keskusta, ammattikoulu Omniaan. Matkalla juttelimme Sinin kanssa paljon johtajan arjesta, työelämästä yleisesti ja vähän kaikesta muustakin. Johtajan työssä antoisinta mutta myös haastavinta on ihmisten kanssa toimiminen. Johtajalla on suuri vastuu alaistensa työhyvinvoinnista. On osattava tuoda alaistensa parhaat puolet esiin sekä mahdollistaa heille mieluisa työ. On tärkeää osata kuunnella muita ja lupaukset tulee pitää. Johtajan kiireinen arki tarvitsee myös vastapainoa. Monille se saattaa olla vaikkapa urheilu.

Danske Bank on mukana Nuorten akatemian kanssa Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi järjestettävässä unelmatyöpajassa. Unelmatyöpajoja järjestetään toisen asteen opiskelijoille ja niissä teemana ovat unelmat sekä oma talous. Työpajoissa, joihin itse osallistuin Omniassa, oli mukana 16-17-vuotiata lähihoitajaopiskelijoita. Nuoret eivät asuneet vielä omillaan, mutta he tiesivät hyvin, minkälaisia tuloja ja menoja heillä tulisi olemaan valmistumisen jälkeen, kun he muuttavat omilleen. Menoja ja tuloja kirjoitettiin ylös lapuille ja huomattiin että menoja on kappalemäärällisesti varsin paljon enemmän kuin tuloja.

Menoja pystyttäisiin toki tarvittaessa karsimaan. Esimerkiksi vapaa-ajan aktiviteettien tai harrastusten ei tarvitse olla hintavia. Pääkaupunkiseudulla asuva ei välttämättä tarvitse autoa, jos on bussikortti. Nuoret keksivät, että budjetointi ja menojen kirjaaminen voisi helpottaa oman talouden seuraamista. On myös tärkeää olla hätävara, esimerkiksi säästöjä, siltä varalta että tulee eteen yllättäviä tilanteita.

Työpajan toisessa osuudessa pohdittiin omia unelmia. Kaikki kirjoittivat ylös unelmia, joita heillä on. Unelmat saattoivat olla toteutettavissa jo lähitulevaisuudessa tai vasta vuosien päästä. Jokainen valitsi yhden unelman, jonka toteuttamiseksi kehitettiin unelmapolku. Miten ja missä ajassa unelman voisi toteuttaa? Minkälaisia päätöksiä se vaatisi nyt? Entäs muutaman vuoden päästä? Toisilla oli lyhytaikaisempi haave jonka toteuttamiseen menisi ehkä tämä kesä, toisilla unelman toteuttamisessa voi mennä jopa kymmeniä vuosia.

Tärkein oma unelmani on olla onnellinen. Ajattelisin, että tämän mahdollistaisi muun muassa mielenkiintoinen työ, josta nauttisin ja joka tarjoaisi sopivasti haasteita. Unelmoin myös joku päivä omasta kodista, jossa olisi hyvä olla. Lähitulevaisuudessa haaveilen matkasta ystävien kanssa Aasiaan. Monet unelmistani vaativat määrätietoisuutta ja suunnitelmallisuutta.

Nämä tekijät yhdistivät monien muidenkin unelmia. Usein unelmat tarvitsevat toteutuakseen aikaa ja suunnitelman, monet myös rahaa. Säästämisestä puhuttiinkin paljon. Nuoret ajattelivat voivansa säästää joka kuukausi pienen summan, joka kasvaakin vuosien varrella paljon suuremmaksi summaksi. Kaikilla oli hieman eri näkemys siitä, mikä on hyvä määrä säästää kuukausittain, mutta tärkeintä onkin suhteuttaa omat säästöt elämäntilanteeseen ja toiveisiin.

Omat unelmat ovat todella henkilökohtaisia. Joskus ne saattavatkin olla niin isoja ja pelottavia, ettei niitä kehtaa itselleenkään kertoa. Muutamat nuoret, jotka uskalsivat jakaa unelmansa koko ryhmälle, olivat todella innostuneita tavoitteistaan. Heistä huokui aito innostus. Kaikilla oli hyvin erilaisia unelmia, mutta tavoite oli sama – onnellisuus.

Illalla päiväni jälkeen mietin paljon omia unelmiani ja tulevaisuutta. Olin saanut paljon erilaisia ajatuksia niin Danske Bankin johtajilta kuin rohkeasti haaveilevilta opiskelijoilta. On tärkeää käyttää omaa mielikuvitusta ja miettiä, mitä kaikkea haluaisi tehdä. Suunnitelmat voivat muuttua montakin kertaa, viikon päästä vanha unelma voi tuntua vieraalta. Ennen kaikkea on tärkeää uskaltaa unelmoida.

Kiinnostuitko?
Tervetuloa Danske Bankiin.