Lasikatto lompakossa - mitä sen murtaminen oikeasti vaatii

Suomalaisnaisilla on pohjoismaisiin kanssasisariin verrattuna kehnoin taloudellinen mielenrauha, ja ero suomalaismiehiin on merkittävä. Muissa Pohjoismaissa naisten taloudellinen mielenrauha on selvästi korkeampi, eikä eroja naisten ja miesten välillä juurikaan ole. Taloudellinen epätasa-arvo on paitsi naisten ja perheiden asia, myös koko yhteiskuntaan vaikuttava ongelma. Lasikatto naisten lompakossa johtaa arjen eriarvoisuuteen ja valinnanvaran kaventumiseen.

Miten lasikatto lompakossa murretaan? Katso video

Katso video, jossa Suomen Ekonomien erityisasiantuntija Kosti Hyyppä ja Danske Bankin senioristrategi Kaisa Kivipelto murtavat lasikattoja Sami Kurosen johdolla.

6c782122-4747-46be-b9b3-ccccfcd04fb9

Danske Bankin jokanaisen ja -miehen neuvot oman taloudellisen mielenrauhan rakentamiseen

1. Tunne oma ja perheesi talous – tulot, menot, velat ja varallisuus

Helpoiten oman taloutesi seuraaminen onnistuu mobiilipankin tulot ja menot -työkalulla. Jos sinulle on kertynyt jo enemmän varallisuutta, kokonaisvaltainen varallisuussuunnittelu auttaa sinua hahmottamaan taloutesi kokonaisuuden.'

Tutustu Tulot ja menot -näkymään

Lue lisää varallisuudensuunnittelusta

2. Säästä itselle oma talouden puskuri

Hyvä lähtökohta puskurille on, että omalla tilillä on neljän kuukauden menoja vastaava summa. Säästämiseen asuntolainan takaisin maksun ohella voit hyödyntää esim. asuntolainasi lyhennysvapaita.

Kokeile laskurilla, miten voit kerryttää varallisuutta lainan maksun ohella

3. Aloita sijoittaminen

Kun käteispuskuri on kasassa, laita yli jäävät rahat töihin – ensin itselle ja vasta sitten lapselle. Pitkään tilillä makuutetun rahan arvo heikkenee inflaation seurauksena. Säästämällä ja sijoittamalla säännöllisesti taistelet rahahävikkiä vastaan ja mahdollistat ns. korkoa korolle -efektin, jossa raha tekee puolestasi työtä. Hyvä tavoite on laittaa nettotuloista 10% kasvamaan sijoituksiin.

Tutustu sijoittamisen palveluihin ja aloita sijoittaminen

Miksi naiset murehtivat talousasioita miehiä enemmän?

Monessa perheessä vallitsee tilanne, jossa rahat ja vastuut jakautuvat aikuisten välillä epätasa-arvoisesti. Rahojen ja vastuiden jakaminen ovat hyvin henkilökohtaisia asioita, joista perhe viime kädessä päättää itse. Näin ollen ongelmiin puuttuminen yhteiskunnan tasolla, esimerkiksi uusilla laeilla, on usein vaikeaa.


Sijoita kuin nainen -webinaarissa 31.8.2022 keskustelimme, miksi jokaisen naisen pitäisi sijoittaa ja vastata omista rahoistaan.

Katso webinaaritallenne

Taloudellinen mielenrauha -podcastin Miksi naisen tuloeuro on pienempi kuin miehen? -jaksossa Jasmin Hamid ja Kaisa Kivipelto keskustelevat tästä ajankohtaisesta aiheesta.

Kuuntele jakso Suplasta

Kolme faktaa suomalaisten taloudellisesta mielenrauhasta

 

30 % naisista murehtii viikoittain taloudellista tilannettaan.*

Vain 20 % miehistä murehtii taloudellista tilannettaan.*

25 % parisuhteessa olevista suomalaisista kokee, että taloudellinen tasa-arvo parisuhteessa ei toteudu **

 

* YouGovin Danske Bankille toteuttama Taloudellinen mielenrauha -tutkimus, elokuu 2021

** YouGov Finlandin Danske Bankille toteuttama Lasikatto lompakossa -kyselytutkimus, huhtikuu 2022

Danske Bank SuomiAreenassa

Danske Bank SuomiAreenassa: Miten lasikatto naisten lompakossa murretaan?

Naisten lompakoissa on lasikatto. Miksi naisten ja miesten välillä vallitsee taloudellinen epätasa-arvo? Tule mukaan kuulemaan, kun keskustelemme isoista ja pienistä keinoista, joilla lompakoiden lasikatot murtuvat - ja ennen pitkää toivottavasti myös katoavat. 

Katso tallenne Danske Bankin SuomiAreena paneelikeskustelusta.

fa2bb7d2-3b81-4127-b6ab-3d3c26f4a42a
Materiaali on yleistä tietoa eikä se ole täydellinen kuvaus sijoituskohteesta tai siihen liittyvistä riskeistä. Ennen sijoituspäätöksen tekemistä asiakkaan tulee tutustua sijoituskohteen ominaisuuksiin, riskeihin ja verotukseen. Sijoittamiseen liittyy aina taloudellinen riski. Tavoiteltu tuotto voi jäädä saamatta ja sijoitetun pääoman voi menettää osittain tai kokonaan. On syytä muistaa, että historiallinen tuotto ei ole tae tulevasta. Asiakkaan tulee perustaa sijoituspäätöksensä omaan arvioonsa rahoitusvälineestä ja siihen liittyvistä riskeistä, sillä asiakas vastaa itse sijoituspäätöstensä taloudellisista seuraamuksista. Tämä materiaali ei ole yksilöllinen suositus eivätkä annetut tiedot liity yksittäisen asiakkaan sijoitustavoitteisiin, taloudelliseen tilanteeseen tai erityistarpeisiin. Vaikka pyrkimyksenä onkin antaa mahdollisimman tarkkoja ja oikeita tietoja, ei pankki takaa ulkopuolisista lähteistä saatujen tietojen täydellisyyttä tai virheettömyyttä. Esitetyt näkemykset edustavat pankin arvioita materiaalin laatimishetkellä ja niitä voidaan muuttaa ilman erillistä ilmoitusta. Pankki ei vastaa mistään kuluista tai tappioista, joita materiaalin tietojen käyttö voi aiheuttaa. Materiaali sisältää pankin omistamaa immateriaalioikeudellisesti suojattua aineistoa, johon pankki pidättää kaikki oikeudet.

Sinua saattaisi myös kiinnostaa


Kiinnostuitko?
Tervetuloa Danske Bankiin.

Content is loading
Show more rows: All table rows are already visible for screen readers.
Show less rows: All table rows are already visible for screen readers.