Jaa

Asiantuntijan vinkit liiketoimintaan Venäjällä

Venäjä on kiinnostava kohde monelle suomalaiselle yritykselle. Kysyimme Venäjän Danske Bankin asiakasvastaava Oskari Laukkaselta vinkkejä liiketoiminnan aloittamisesta Venäjällä.

Miksi suomalaisen yrityksen kannattaa suunnata Venäjälle?

Liiketoiminta Venäjällä vaatii pitkäjänteisyyttä, eikä lyhyt kokeilu välttämättä tuota tulosta. Liikkeelle kannattaa lähteä varovaisesti ilman suuria investointeja. Venäjän talous kasvaa tänäkin vuonna, ja kuluttajien ostovoiman heikkeneminen on jo hidastunut.

Venäjän asukasluku on liki 147 miljoonaa ja pelkästään Moskovassa asuu vajaa 20 miljoonaa asukasta, joten kohdeyleisöä liiketoiminnalle löytyy. Vaikka venäläisten keskipalkka on noin 700 euroa kuussa, tuloerot ovat suuret. Esimerkiksi Moskovassa tulotaso on moninkertainen keskiarvoon verrattuna.

Lähialueilla, esimerkiksi Pietarissa, suomalaisuus on ollut jo pitkään laadun tae. Suomalaiset yritykset nähdään varsin positiivisessa valossa, mikä tekee Venäjästä mielenkiintoisen ja järkevän markkinan suomalaiselle yritykselle.

Mistä suomalainen yritys voi saada apua suunnatessaan Venäjälle?

Apua on saatavilla paljon ja myös suomen kielellä, sillä esimerkiksi Suomalais-Venäläinen kauppakamari edistää vientiä Venäjälle ja tarjoaa neuvontaa. Myös Finnvera sekä monet suomalaiset konsultti-, laki- ja tilitoimistot tarjoavat palveluja Venäjän liiketoiminnan aloittamiseksi.

Millaista pankkien toiminta Venäjällä on?

Venäjällä toimii tällä hetkellä noin 500 pankkia. Määrä on viime aikoina vähentynyt yli 300, sillä Venäjän keskuspankki on kiristänyt valvontatyötään ja ottanut pankkilisenssejä toimijoilta pois. Monet ulkomaalaiset pankit ovat poistuneet venäläisiltä markkinoilta kuluttajamarkkinoiden haastavuuden takia. Venäjän isot pankit, jonka enemmistöosakkaana on Venäjän valtio, hallitsevat vahvasti kuluttajamarkkinoita.

Danske Bank on toiminut 10 vuotta Venäjällä. Pankin tarkoituksena ei ole kilpailla paikallisia pankkeja vastaan eikä osallistua kuluttajamarkkinoille ollenkaan. Danske Bankin fokuksena on palvella pankin nykyisiä yritysasiakkaita Venäjän liiketoiminnassa.

Artikkelin sisältö perustuu ’’Katsaus Venäjän talouteen – kasvu, investointinäkymät ja pakotteet’’ –webinaariin. Webinaarin asiantuntijat Danske Bankin vanhempi ekonomisti ja strategi Vlamidir Miklashevsky sekä Venäjän Danske Bankilla asiakasvastaavana työskentelevä Oskari Laukkanen käyvät läpi Venäjän talouden tämän hetken tilannetta sekä tulevaisuuden näkymiä. Webinaarin voit katsoa tästä.

Kiinnostuitko? Tervetuloa asiakkaaksemme.