Tilastot paljastavat tilanteen selvästi: Yrityksiin kohdistuvien ilmoitettujen verkkohuijausten lukumäärä kasvaa vuosi vuodelta. Huijauksen kohteiden määrästä ei ole tarkkaa tietoa. Osaa tapauksista ei ilmoiteta, ja jotkut yritykset eivät edes huomaa joutuneensa esimerkiksi hakkeroinnin kohteeksi.

Valtaosa verkkohuijauksista liittyy taloudelliseen motiiviin. Verkkohuijarit voivat kuitenkin pyrkiä ryöstämään henkilötietoja, yrityssalaisuuksia ja muita yrityksen kriittisiä tietoja sekä myymään niitä ulkopuolisille tai käyttämään niitä itse kiristykseen.

Motiivista riippumatta verkkohuijaus voi aiheuttaa yritykselle vakavia seurauksia. Taloudellisten tappioiden tai tietojen menetyksen lisäksi yrityksen päivittäinen toiminta voi häiriintyä joksikin aikaa ja yritys voi joutua uusimaan tietojärjestelmänsä.

Vakuutussuojaa taloudellisilta tappioilta

Jos tietoverkkohuijari pääsee käsiksi yrityksen tilitietoihin tai onnistuu houkuttelemaan yrityksen siirtämään rahaa, rahoja ei yleensä saada takaisin. Pankit eivät valitettavasti yleensä korvaa yrityksen kärsimiä tappioita. Sen vuoksi on tärkeää selvittää, kattaako yrityksesi vakuutus myös verkkohuijauksiin liittyvät tappiot.


Tietojen menettäminen

Joissakin verkkohuijauksissa yritystä saatetaan estää käyttämästä yrityksen omia tietoja, tietoja saatetaan varastaa, tai tietoja saattaa hävitä pysyvästi. Yritys joutuu silloin jatkamaan toimintaansa ilman joitakin taloushallinnon järjestelmiä, tilaustietoja, tuotantotietoja jne. Tuotekehitykseen, tutkimukseen ja aineettomaan omaisuuteen liittyvien tietojen menettämisestä voi aiheutua pitkällä aikavälillä merkittäviä seurauksia. Sen vuoksi suosittelemme myös, että yritys huolehtii säännöllisestä varmuuskopioinnista ja säilyttää varmuuskopiot poissa verkosta turvallisissa olosuhteissa. 

 

Maineen kärsiminen

Etenkin suuryrityksissä on vaarana, että verkkohuijaus voi vaikuttaa yrityksen maineeseen ja johtaa asiakkaiden menettämiseen. Pelko kielteistä julkisuudesta onkin yksi syy siihen, etteivät kaikki yritykset ilmoita verkkohuijauksista.