P27: Yksinkertaisempi maksuliikenne Pohjoismaissa

Pohjoismaissa on käytössä yhdeksän erilaista maksujärjestelmää, vanhentuneita maksualustoja ja useita päällekkäisiä ja samankaltaisia maksuliikepalveluja. Tästä syystä Pohjoismaiden alueella toimivat yritykset saattavat kohdata haasteita maksuliikenteen hoidossa. Maksuliikenne voidaan myös joutua järjestelemään eri maissa eri tavoin markkinakohtaisten vaatimusten mukaan.  

Pohjoismaiden uuden yhteisen maksujärjestelmän P27:n avulla maksaminen on jatkossa entistä yksinkertaisempaa, nopeampaa ja turvallisempaa. P27 vähentää huomattavasti nykyisiä haasteita, koska sen tarjoama yhtenäinen standardoitu pohjoismainen maksutapa kotimaan maksuille ja rajat ylittäville maksuille säästää sekä aikaa että resursseja. 

Uudessa maksujärjestelmässä voi alkuvaiheessa tehdä maksuja seuraavissa valuutoissa:  EUR, SEK ja DKK. Myöhemmin P27:ään liitetään myös muita valuuttoja.

P27 Nordic Payments Platform on vasta toimintansa alkuvaiheessa ja odottaa vielä tarvittavia viranomaishyväksyntöjä.

 Want to read this in English?

Maksujen välittäminen on yksinkertaisempaa, nopeampaa ja turvallisempaa 

  • Yksinkertaisempaa - vain yksi maksustandardi, maksuaineistot lähetetään pankkiin ISO 20022 XML-aineistomuodossa.
  • Nopeampaa – reaaliaikaiset maksut valuutoissa EUR, SEK ja DKK
  • Turvallisempaa – standardoitu maksuaineistomuoto ja entistä paremmat prosessit pienentävät taloudellisia ja toiminnallisia riskejä

Tuemme sinua siirtyessäsi käyttämään P27:ää

 
Tuemme sinua siirtyessäsi käyttämään P27:n tarjoamia uudistettuja maksuliikennepalveluita, riippumatta yrityksesi tämänhetkisestä tilanteesta ja siitä, miten nyt hoidat yrityksesi maksuliikenteen. Ensimmäinen vaihe valmisteluissasi on uuteen standardoituun maksutapaan siirtyminen.

Keskustele oman yhteyshenkilösi kanssa siitä, miten yrityksesi voi valmistautua siirtymään uuteen järjestelmään, kun se on sinulle ja yrityksellesi ajankohtaista. 

 

P27 tuo useita etuja yrityksesi maksuliikenteelle

 

Uusi, yksinkertaistettu maksutapa 

Maksujen saumaton käsittely helpottuu Pohjoismaissa ja eri valuutoissa, sillä tarvitset vain yhden maksustandardin (ISO 20022 XML)

 

Maksu- ja hyväksymisprosessit helpottuvat ja yksinkertaistuvat

Suurin osa nykyisistä maksutavoista korvataan kahdella uudella pohjoismaisella maksutavalla. Niissä on useita valinnaisia ominaisuuksia, joista voit valita tarpeitasi vastaavat. 

maapallo

Mahdollisuus reaaliaikaisiin rajat ylittäviin maksuihin

Paremmat palveluajat ja nopeampi maksujen käsittely mahdollistavat reaaliaikaiset maksut. Reaaliaikaisuus lisää maksujen käsittelyn sujuvuutta ja tuo valinnanvaraa maksujen käsittelyajankohtaan. 

julkinen rakennus

Taloudelliset ja toiminnalliset riskit pienentyvät

Yhteinen maksustandardi ja yhteiset prosessit auttavat pienentämään sekä yrityksesi että vastapuolen taloudellisia ja toiminnallisia riskejä, sillä muoto ja maksuprosessi ovat samoja eri maiden ja pankkien välillä. 

Mikä on P27 ja mitä se tarkoittaa minulle asiakkaana?

Katso Danske Bankin asiantuntijoiden P27:ää käsittelevä webinaari. 

b8d0f7da-00090254-eee10d19

Mitä voin tehdä varmistaakseni, että yritykseni on valmis P27:ää varten?

P27 ei aiheuta nyt muutoksia Suomessa toimiville yrityksille. Mikäli yritykselläsi on toimintaa myös muissa Pohjoismaissa, suosittelemme muuttamaan yritysten maksutavan ISO 20022 XML -standardin mukaiseksi.

Suurin osa toiminnanohjausjärjestelmistä tukee jo uutta maksustandardia. Varmista toiminnanohjausjärjestelmän toimittajalta, että järjestelmä pystyy käsittelemään maksuja, palkkoja, tiliotteita ja laskujen seurantaa uudessa muodossa. Keskustele oma yhteyshenkilösi kanssa siitä, miten yrityksesi voi valmistautua siirtymään uuteen järjestelmään, kun se on ajankohtaista.

Lue lisää ISO 20022 XML -standardista ja tutustu käyttöönottoa tukeviin tietuekuvauksiin.


Mitä P27 merkitsee tytäryhtiöillemme ja maksuliikenteellemme Ruotsissa?

Mikäli yritykselläsi on ruotsalaisia tytäryhtiöitä tai se käsittelee SEK-maksuja, varmista, että ruotsalaisen tytäryhtiösi toiminnanohjausjärjestelmän toimittaja pystyy käsittelemään uutta ISO 20022 XML -aineistomuotoa. Jos yrityksesi tai sen tytäryhtiö on suoraan yhteydessä Bankgirotiin, varmista, että kommunikaatio ohjataan uudelleen pankkiisi, sillä suora tiedostonsiirto Bankgirotiin loppuu.

 

Miksi yrityksen kannattaa siirtyä käyttämään ISO 20022 XML -standardia?

Monet useilla markkinoilla toimivat yritykset kamppailevat yksinkertaisten asioiden, kuten saapuvien ja lähtevien maksutiedostojen käsittelyn kanssa. ISO 20022 XML -standardin avulla yrityksen päivittäisen maksamisen prosessit nopeutuvat ja helpottuvat, kun maksuprosessin manuaaliset vaiheet vähentyvät ja yhtenäistyvät markkinoiden välillä.  

Tutustu alla olevasta videosta standardin tarjoamiin etuihin ja katso, mitä asioita yrityksen tulisi ottaa huomioon siirtyessä käyttämään sitä. 

98c15db6-00090254-f5db3726

Kysymyksiä ja vastauksia

Haluatko tutustua tarkemmin aiheeseen?

Lue lisää P27:n verkkosivustolta

Haluatko keskustella kanssamme  P27:stä?

Mikäli haluat keskustella siitä, mikä P27 on ja mitä se merkitsee yrityksellesi, ole yhteydessä yrityksesi yhteyshenkilöön.