P27: Yksinkertaisempi maksuliikenne Pohjoismaissa

Pohjoismaissa on käytössä yhdeksän erilaista maksujärjestelmää, vanhentuneita maksualustoja ja useita päällekkäisiä ja samankaltaisia maksuliikepalveluja. Tästä syystä Pohjoismaiden alueella toimivat yritykset saattavat kohdata haasteita maksuliikenteen hoidossa. Maksuliikenne voidaan myös joutua järjestelemään eri maissa eri tavoin markkinakohtaisten vaatimusten mukaan.  

Pohjoismaiden uuden yhteisen maksujärjestelmän P27:n avulla maksaminen on jatkossa entistä yksinkertaisempaa, nopeampaa ja turvallisempaa. P27 vähentää huomattavasti nykyisiä haasteita, koska sen tarjoama yhtenäinen standardoitu pohjoismainen maksutapa kotimaan maksuille ja rajat ylittäville maksuille säästää sekä aikaa että resursseja. 

Uudessa maksujärjestelmässä voi alkuvaiheessa tehdä maksuja seuraavissa valuutoissa:  EUR, SEK ja DKK. Myöhemmin P27:ään liitetään myös muita valuuttoja.

Maksujen välittäminen on yksinkertaisempaa, nopeampaa ja turvallisempaa 

 • Yksinkertaisempaa - vain yksi maksustandardi, maksuaineistot lähetetään pankkiin ISO 20022 XML-aineistomuodossa.
 • Nopeampaa – reaaliaikaiset maksut valuutoissa EUR, SEK ja DKK
 • Turvallisempaa – standardoitu maksuaineistomuoto ja entistä paremmat prosessit pienentävät taloudellisia ja toiminnallisia riskejä

Tuemme sinua siirtyessäsi käyttämään P27:ää

 
Tuemme sinua siirtyessäsi käyttämään P27:n tarjoamia uudistettuja maksuliikennepalveluita, riippumatta yrityksesi tämänhetkisestä tilanteesta ja siitä, miten nyt hoidat yrityksesi maksuliikenteen. Ensimmäinen vaihe valmisteluissasi on uuteen standardoituun maksutapaan siirtyminen.

Keskustele oma yhteyshenkilösi kanssa siitä, miten yrityksesi voi valmistautua siirtymään uuteen järjestelmään, kun se on sinulle ja yrityksellesi ajankohtaista. 

 

P27 tuo useita etuja yrityksesi maksuliikenteelle

 

Uusi, yksinkertaistettu maksutapa 

Maksujen saumaton käsittely helpottuu Pohjoismaissa ja eri valuutoissa, sillä tarvitset vain yhden maksustandardin (ISO 20022 XML)

 

Maksu- ja hyväksymisprosessit helpottuvat ja yksinkertaistuvat

Suurin osa nykyisistä maksutavoista korvataan kahdella uudella pohjoismaisella maksutavalla. Niissä on useita valinnaisia ominaisuuksia, joista voit valita tarpeitasi vastaavat. 

maapallo

Mahdollisuus reaaliaikaisiin rajat ylittäviin maksuihin

Paremmat palveluajat ja nopeampi maksujen käsittely mahdollistavat reaaliaikaiset maksut. Reaaliaikaisuus lisää maksujen käsittelyn sujuvuutta ja tuo valinnanvaraa maksujen käsittelyajankohtaan. 

julkinen rakennus

Taloudelliset ja toiminnalliset riskit pienentyvät

Yhteinen maksustandardi ja yhteiset prosessit auttavat pienentämään sekä yrityksesi että vastapuolen taloudellisia ja toiminnallisia riskejä, sillä muoto ja maksuprosessi ovat samoja eri maiden ja pankkien välillä. 

Mitä voin tehdä varmistaakseni, että yritykseni on valmis P27:ää varten?

P27 ei aiheuta nyt muutoksia Suomessa toimiville yrityksille. Mikäli yritykselläsi on toimintaa myös muissa Pohjoismaissa, suosittelemme muuttamaan yritysten maksutavan ISO 20022 XML -standardin mukaiseksi.

Suurin osa toiminnanohjausjärjestelmistä tukee jo uutta maksustandardia. Varmista toiminnanohjausjärjestelmän toimittajalta, että järjestelmä pystyy käsittelemään maksuja, palkkoja, tiliotteita ja laskujen seurantaa uudessa muodossa. Keskustele oma yhteyshenkilösi kanssa siitä, miten yrityksesi voi valmistautua siirtymään uuteen järjestelmään, kun se on ajankohtaista.


Mitä P27 merkitsee tytäryhtiöillemme ja maksuliikenteellemme Ruotsissa?

Mikäli yritykselläsi on ruotsalaisia tytäryhtiöitä tai se käsittelee SEK-maksuja, varmista, että ruotsalaisen tytäryhtiösi toiminnanohjausjärjestelmän toimittaja pystyy käsittelemään uutta ISO 20022 XML -aineistomuotoa. Jos yrityksesi tai sen tytäryhtiö on suoraan yhteydessä Bankgirotiin, varmista, että kommunikaatio ohjataan uudelleen pankkiisi, sillä suora tiedostonsiirto Bankgirotiin loppuu.

Kysymyksiä ja vastauksia

 • Mikä on P27?
  P27 on uusi maksujärjestelmä, jonka tavoitteena on mahdollistaa reaaliaikaisten maksujen tekeminen Pohjoismaissa yhdenmukaisten sääntöjen ja maksustandardien mukaisesti. 
 • Miksi pankit tekevät yhteistyötä näiden muutosten eteen?

  Pohjoismaiden nykyiset maksujärjestelmät ovat vanhentuneita. Yhteistyöhankkeena aloitetun pohjoismaisen maksujärjestelmän perustaminen tuo huomattavia etuja sekä pankkien asiakkaille että koko yhteiskunnalle. Markkinat odottavat standardointia ja rajat ylittävien pohjoismaisten maksujen yksinkertaistamista ja parantamista. Monet Danske Bankin asiakkaista ovat kaikissa pohjoismaissa tai maailmanlaajuisesti toimivia yrityksiä, jotka hyötyvät yhteisestä maksustandardista ja -prosesseista.

   

 • Mikä on P27:n tavoite ja miten se helpottaa yritykseni maksuliikennettä?
  Uuden maksujärjestelmän ansiosta maksujen lähettäminen ja vastaanottaminen Pohjoismaissa on entistä yksinkertaisempaa, nopeampaa ja turvallisempaa yhtenäisen maksustandardin ja yhden maksuliikenteen selvitysjärjestelmän kautta.
 • Ketkä ovat P27:n takana?
  P27 Nordic Payments -yhtiön omistaa kuusi pankkia: Danske Bank, Nordea, SEB, Swedbank, Handelsbanken ja OP Ryhmä. Sen tavoitteena on luoda yhtenäinen pohjoismainen maksujärjestelmä. 
 • Täytyykö minun muuttaa toimintaani P27:n vuoksi?
  Uuden maksujärjestelmän tavoitteena on luoda Pohjoismaihin yhteinen ja aikaa kestävä infrastruktuuri, jonka avulla on maksujen lähettäminen ja vastaanottaminen helpottuvat. Tiedostonsiirtoja tekeville yritysasiakkaille tämä tuo muutoksia, kuten uusia aineistomuotoja ja parempia palveluaikoja. Suosittelemme, että aloitat siirtymisen uuteen standardoituun aineistomuotoon ISO 20022 XML. Me tietenkin tuemme sinua prosessissa. 
 • Miten varmistan, että yritykseni taloushallinnon järjestelmät pystyvät käsittelemään uutta ISO 20022 XML -aineistomuotoa?

  Suosittelemme, että varmistat toiminnanohjausjärjestelmän toimittajalta, että järjestelmä tukee uutta ISO 20022 XML -aineistomuotoa. Useat järjestelmät tunnistavat jo tämän aineistomuodon, sillä se on SEPA-maksujen standardimuoto. Uuden aineistomuodon ansiosta voit lisätä maksulle enemmän tietoja, mikä helpottaa maksun hyväksymistä. Tietojen lisääminen myös vähentää tarvetta välittää paperilla tietoa. Nykyään paikallisia aineistomuotoja ei voi käyttää eri maiden välillä, mutta ISO 20022 XML -standardi tuo käyttöön uuden ja nykyaikaisemman aineistomuodon, jota voidaan käyttää kaikkeen maksuliikenteeseen sisäisesti Pohjoismaissa ja niiden välillä.

   

 • Mitä minun tulee tehdä, jos yritykselläni on ruotsalaisia tytäryhtiöitä tai se käsittelee paikallisia SEK-maksuja?

  Varmista, että tytäryhtiösi ovat valmistautuneet muutokseen ja että ne pystyvät käsittelemään uutta ISO 20022 XML -tiedostomuotoa, näin ne voivat maksimoida P27-maksujärjestelmän tarjoaman hyödyn. Jos sinä tai tytäryhtiösi olette suoraan yhteydessä Bankgirotiin, varmista, että tiedonsiirto ohjataan pankkiisi, sillä suora tiedostonsiirto Bankgirotiin loppuu. 

  P27:n vaikutukset SEK-maksuihin

  Voit yhä käyttää BG-numeroita 

  • Bankgiro-numerot toimivat yhä 
  • Aliasrekisteristä voi tarkistaa, kuka Aliaksen omistaa

  OCR-viitettä voidaan yhä käyttää

  • Yhdessä siihen liittyvän BG-numeron kanssa 

  Palkanmaksu säilyy ennallaan

  • Edellyttäen että palkka-aineisto muodostetaan uudessa aineistomuodossa

  Laskujen seurantaa ei tarjota 

  • Monet toiminnanohjausjärjestelmät tosin tukevat nykyään tätä toimintoa

  Bankgiro-numeron takana olevan tilin muuttaminen on yhä mahdollista

  • BG-numero on edelleen mahdollista säilyttää 

  Laajennettu viitetieto on mahdollista välittää sisältäen hyvityslaskut

  • Jos käytät ERI-järjestelmää, voit eritellä maksussa sekä CINV-laskut että CREN-hyvityslaskut
 • Miten P27 ja Mastercard ovat yhteydessä toisiinsa?

  P27 on yritys, joka perustaa uuden maksujärjestelmän. Mastercard on P27:n toimittaja, joka vastaa maksujärjestelmän teknisen alustan toteuttamisesta. 

   

Haluatko tutustua tarkemmin aiheeseen?

Lue lisää P27:n verkkosivustolta

Haluatko keskustella kanssamme  P27:stä?

Mikäli haluat keskustella siitä, mikä P27 on ja mitä se merkitsee yrityksellesi, ole yhteydessä yrityksesi yhteyshenkilöön.