Haastateltavien valinta

Hakemuksien läpikäynnin jälkeen on aika kutsua osa hakijoista haastatteluun. Onnistunut haastatteluprosessi vaatii huolellista valmistautumista. Lue tietopaketistamme, mitä asioita kannattaa huomioida haastatteluissa.

 • 1. Arvioi hakemukset

  Hakemuksia saattaa tulla suuriakin määriä. Hakemuksia kannattaa lukea sitä mukaa, kun niitä sinulle lähetetään. Voit lajitella hakemukset alustavasti jakamalla ne kolmeen ryhmään:

  • A-ryhmään hakijat, jotka varmasti haluat haastatella.
  • B-ryhmään ne, jotka saatat haluta haastatteluun.
  • C-ryhmään ne, joista tiedät heti, ettet aio palkata heitä.


  Hakuajan päätyttyä kutsu A-ryhmän hakijat haastatteluun heti. Mieti myös kutsutko tässä vaiheessa haastatteluun myös B-ryhmän hakijoita. Älä kuitenkaan lähetä hylkäysviestiä vielä kenellekään, tässä vaiheessa kannattaa pitää kaikki vaihtoehdot avoimina.


 • 2. Valmistaudu haastatteluihin

  Valmistaudu haastatteluun huolellisesti. Lue hakemukset ja ansioluettelot etukäteen, tulosta ne ja valmistele eri hakijoille sopivia kysymyksiä.

  Esittele haastattelun aluksi lyhyesti itsesi ja yrityksesi tai yksikkösi, ja kerro hieman avoimesta työpaikasta. Ohjaa haastattelua avoimilla kysymyksillä, joihin vastaamalla hakija saa tilaisuuden esitellä tietonsa, taitonsa ja itsensä vapaasti sekä mahdollisimman hyvin.

  Voit tarvittaessa teettää työhön liittyviä tehtäviä tai vain kysyä hakijalta, miten hän ratkaisisi tietyn konkreettisen tilanteen. Tässä vaiheessa valintaperusteista kertominen voi olla hyvä ajatus etenkin sen vuoksi, että hakijat eivät yleensä tunne niitä. Hakijoiden ajatukset valintaperusteista voivat olla hyödyllistä kuultavaa.

  Tiettyjä asioita haastattelussa ei koskaan saa tehdä: Hakijan henkilökohtaisia asioita ei tule kysyä, kuten esimerkiksi sitä, onko hän raskaana tai suunnitteleeko hän raskautta, tai hakijan uskonnollista vakaumusta tai seksuaalista suuntautumista.

  Lisätietoa rekrytoinnista voit lukea
  Työ- ja elinkeinotoimiston (te-palvelut.fi) verkkosivustolta.

 • 3. Kysy suosittelijoilta

  Haastattelun jälkeen kannattaa kenties ottaa yhteyttä työntekijän aiempiin työnantajiin, jotka toimivat suosittelijoina. Tähän tarvitaan hakijan ja suosittelijan etukäteen antama lupa.

  Kiinnitä aiempien työnantajien kanssa keskustellessasi huomiota mahdollisiin eroihin hakijan oman itseään koskevan kuvauksen ja hänen aiemman esimiehensä antamaan kuvauksen välillä. Eroavaisuudet eivät välttämättä ole ongelma, mutta jos erot ovat suuria, kannattaa ehkä tehdä lisäselvityksiä ja järjestää vaikka toinen haastattelu.


 • 4. Laadi työsopimus ja neuvottele työsuhteen ehdot

  Kun olet löytänyt sopivan työntekijän, on vuorossa sopiminen työsuhteen ehdoista. Avoimen paikan palkkatasoa voi selvitellä etukäteen verkosta ja omasta verkostosta. Muista myös, että työnantajan tarjoama eläkevakuutus, työterveydenhoito ja puhelinetu sekä muut edut voivat lisätä yrityksen houkuttelevuutta työntekijöiden kannalta.

  Kun ehdoista on sovittu, kirjataan ne sopimukseen. Työntekijöiden kanssa tehdään aina kirjallinen työsopimus, jolloin yhteistyön puitteet ovat selkeät. Työsopimusesimerkkejä löytyy muun muassa Yrittäjät-sivustolta (yrittajat.fi).

  Jos työntekijä on ulkomaalainen, saatat joutua ottamaan huomioon myös muita seikkoja. Palkkaus-fi-sivustolta löydät lisätietoa.Muut neuvomme henkilöstön rekrytointiin:

Rekrytointiin valmistautuminen
Anna työntekijälle hyvä alku

Lue myös


Kiinnostuitko? Tervetuloa asiakkaaksemme.