Valmistautuminen uuden työntekijän palkkaamiseen

Uuden työntekijän rekrytoinnissa on paljon muistettavia asioita. Ne löytyvät tästä työntekijän palkkaamista käsittelevästä tietopaketista.

 • 1. Valmistaudu huolella

  Työntekijän palkkaaminen on tärkeä hetki yrityksessä. Uusien resurssien palkkaaminen voi auttaa yritystä nousemaan seuraavalle tasolle tai osoittautua kalliiksi virheeksi.

  Olemme laatineet tähän tietopakettiin työntekijän palkkaamiseen liittyviä asioita, jotta seuraavasta rekrytoinnista tulee todennäköisimmin onnistunut työsuhde yrityksellesi.

  Matkan varrella kannattaa pitää mielessä, että työhönottoprosessi on muutakin kuin mahdollisuus saada uusia resursseja ja uutta osaamista yritykseen. Se tarjoaa myös mahdollisuuden markkinoida yritystä sekä nykyisille että mahdollisille tuleville yhteistyökumppaneille, asiakkaille ja työntekijöille. Työhönottoprosessiin käytetty vaivannäkö saattaa siis hyvinkin osoittautua kannattavaksi. Tässä osiossa kerromme, miten rekrytointiin kannattaa valmistautua.


 • 2. Selkiytä tarpeesi

  Palkkausprosessin ensimmäisessä vaiheessa pohdi tarkkaan, mitä yrityksessäsi tarvitaan. Mihin konkreettiseen tehtävään tarvitaan lisää työvoimaa? Onko työntekijän palkkaaminen paras tapa vastata tarpeeseen vai riittäisikö osa-aikainen tai väliaikainen työntekijä?

  Etenkin ensimmäistä työntekijää palkattaessa on tärkeää ymmärtää, että pysyvään työsuhteeseen liittyy monenlaisia työnantajavelvoitteita. Olet vastuussa merkittävästä osasta toisen ihmisen elämää ja maksat palkkaa myös muun muassa loma-ajalta, sairaus- ja äitiyslomalta.

  Toisaalta vakituiseen työntekijään liittyy paljon etuja. Työssä saatu tieto ja kokemus pysyvät todennäköisemmin yrityksessä. Vakituinen henkilöstö tuo vakautta ja vastavuoroista velvollisuudentuntoa työntekijän ja yrityksen välille.

  Kokopäiväisen työsuhteen sijaan on muitakin vaihtoehtoja. Voit esimerkiksi palkata osa-aikaisia työntekijöitä, solmia kumppanuuden tai hyödyntää tilapäistyövoimaa. Viimeksi mainitussa vaihtoehdossa voit käyttää perinteisiä henkilöstöä välittäviä yrityksiä tai hyödyntää verkkopohjaisia palveluita, kuten Upwork, jotka tarjoavat käyttöön globaalin freelancer-verkoston. Freelancerit hoitavat tehtäviä tuntilaskutuksella.

  Tutustu myös Yrittäjät-sivuston neuvoihin työntekijän palkkaamisessa:
  Yrittäjät.fi

  Ammattitaitoista työvoimaa – The Hub

  Tutustu kasvuyrityksille tarkoitettuun verkkopalveluun thehub.fi. Palvelu auttaa yrittäjiä ja kasvuyrityksiä löytämään ammattitaitoista työvoimaa ja sijoittajia. The Hub tuotetaan yhdessä Danske Bankin kanssa.
 • 3. Laadi työnkuvaus ja työpaikkailmoitus

  Seuraava vaihe vakituisen työntekijän palkkaamisessa on toimenkuvan laatiminen. Siten varmistat, että löydät oikean tekijän oikeaan tehtävään. Tulet samalla pohtineeksi perusteellisesti, minkälaisen työntekijän tarvitset. Voit myös käyttää sen varsinaisen työpaikkailmoituksen pohjana.

  Toimenkuvaa laatiessa kannattaa erottaa toisistaan taidot ja kokemus, jotka tulevalla työntekijällä on oltava sekä ominaisuudet, joita työntekijältä toivotaan.

  Ota pätevyyden lisäksi huomioon myös työntekijältä toivomasi henkilökohtaiset ominaisuudet. Henkilökemialla on iso merkitys jokapäiväisessä arjessa.

  Laadi toimenkuva realistisesti, kuvaile mitä ominaisuuksia työntekijältä aidosti tarvitaan. Joskus kuulostaa siltä, että avoimeen tehtävään kelpaisi vain yli-ihminen, mutta ilmoitusta ei kannata laatia siten. Pätevät hakijat saattavat säikähtää ja jättää hakematta, ja toisaalta hakijoiden palkkaodotukset voivat olla epärealistisen korkeita.

  Hyvä ilmoitus on myös myyvä ja sen tulisi puhutella oikeaa koghderyhmää, oikeanlaisia hakijoita. Muista lisätä ilmoitukseen yhteystiedot, jotta mahdolliset hakijat voivat tarvittaessa pyytää lisätietoja ennen paikan hakemista.


 • 4. Ilmoita työpaikasta

  Nyt on aika ilmoittaa työpaikasta potentiaalisille hakijoille. Voit käyttää apuna esimerkiksi työpaikkaportaaleja, kuten te-palvelut.fi, oikotie.fi, LinkedInduunitori.fi tai monster.fi. Jos kyseessä on uusi yritys tai kasvua hakeva pienyritys, käytössäsi on myös verkkopalvelu The Hub (thehub.fi).

  Kun ilmoitus on verkossa, jaa sitä myös itse omissa verkostoissasi. Voit linkittää ilmoituksen sosiaalisen median palveluihin – sekä yksityisen että mahdollisen yrityksesi profiilin kautta. Voit myös lähettää linkin työhakemukseen suoraan yhteistyökumppanille tai muille verkostosi jäsenille.

   

Muut neuvomme henkilöstön rekrytointiin:

Valinta ja haastattelut
Anna työntekijälle hyvä alku

Lue myös


Kiinnostuitko? Tervetuloa asiakkaaksemme.