Nuorten talousosaamista tukevia työpajoja on järjestetty eri puolilla Suomea toisen asteen oppilaitoksissa. Unelmatyöpajat koostuvat useista yksilö- ja ryhmätehtävistä, joissa nuoret pääsevät pohtimaan esimerkiksi elintarvikkeiden ja asuntojen hintatasoa ja oman budjetin laatimisen merkitystä.

Nuorten Akatemian Tom-Henrik Sirviö on ollut koko vuoden mukana seuraamassa nuorten Unelmatyöpajoja.

– Kiertäessä oppilaitoksissa pitämässä Unelmatyöpajoja on ollut ilo huomata nuorten kiinnostus ja innostus unelmoinnin lisäksi myös käytännön talousteemoja kohtaan, Sirviö iloitsee.

Muun muassa näistä asioista nuoret unelmoivat:

Lääkärin ammatti, hyvä taloustilanne, onni, iloinen tyytyväisyys elämään, tyytyväisyys, hankkia pupu, työ ja palkka, työskennellä ulkomailla, pysyä terveenä, perustaa perhe, mies, olla onnellinen/tyytyväinen elämään, työ, josta tykkään ja hyvä palkka, omakotitalo kauniilla seudulla, paljon hyviä ystäviä ja hyvä elämä, hyvä palkka, vaimo, raha, elän pitkään, koira, omistaa rahaa tarpeeksi matkustaakseni, asunto, onnellisuus, terveys.

Työpajavierailuillaan Sirviö on huomannut, että vaikka nuoret suhtautuvat useimmiten äärimmäisen innostuneesti ja toisinaan jopa asiantuntevasti niin taloudenhallintaa kuin unelmointia koskeviin osuuksiinkin, on talousteemoja käsitteleville työpajoille tilausta jatkossakin.

– Käytännönläheisissä talousasioissa nuorten tiedoissa on puutteita, mikä ottaen huomioon työpajojen kohderyhmän iän on tietysti aivan ymmärrettävää. Yleensä hintatasoon ja muuhun käytäntöön liittyvät teemat ovat olleet paremmin hallussa nuorilla, joiden on täytynyt ajatella raha-asioita.

 

Mitä nuoret sitten itse pohtivat Unelmatyöpajoissa työskentelyn lomassa? Alla muutamia kommentteja Viikissä järjestetyn Unelmatyöpajan nuorilta.

– Unelmointi tuntui vaikealta, kun ei tiedä, mitä haluaa. Unelmat kuitenkin konkretisoituivat pajan aikana. Aiemmin ei niitä ole tullut mietittyä samalla tavalla.

– Unelmien miettiminen on stressaavaa, kun ei tiedä, mitä haluaa. Niitä on vähän vaikea tavoittaa.

– Pitäisi olla päämäärä.

– Budjetin tekeminen vaikeaa, kun ei tiedä, paljon mikäkin maksaa.

– Voitaisiin käsitellä vielä esim. lainoja ja opiskeluun liittyviä tuloja.

– Työpajassa oli rentoa, hauskaa ja tämä oli hyvä pintaraapaisu aiheeseen. Tulisin uudelleen.