Ole tarkkana verkossa 

Onko tietosi verkkoturvallisuudesta ajan tasalla? 
Lue, miten saat pidettyä digitaalisen ulko-ovesi suljettuna.

Olitpa sitten kotisohvalla, istut täydessä ruuhkabussissa tai nautit elämästä eksoottisella rannalla, verkko on aina käden ulottuvilla. Vain yksi kilikkaus, ja olet yhteydessä ystäviin, perheeseen ja muuhun maailmaan.

Aina ei ole kuitenkaan ilmaista olla verkkoyhteydessä missä vain. Jos et ole varuillasi, voit helposti joutua huijatuksi. Henkilökohtaiset tietosi saattavat olla vaarassa tulla varastetuiksi ja voit tahtomattasi tarjota tuntemattomalle pääsyn henkilökohtaisiin tietoihisi.

Vältät ikävät yllätykset jo ihan muutamalla perustoimenpiteellä. Opettele tietyt perussäännöt, käytä tervettä järkeä ja opettele hyödyntämään tärkeimpiä verkkoturvallisuuden työkaluja.

Neljä tärkeintä turvallisuusohjetta

 • Pidä aina ohjelmasi ja sovelluksesi ajan tasalla

  • Päivitä virustorjuntaohjelma ja palomuuri
  • Päivitä käyttöjärjestelmä ja muut ohjelmat ja sovellukset  
 • Käytä varmoja salasanoja

  • Käytä eri käyttäjäprofiileissasi eri salasanoja
  • Käytä salasanoja, joita on vaikea arvata
  • Vaihda salasanat usein
  • Älä koskaan kerro salasanojasi muille
 • Suhtaudu varovaisesti linkkien ja liitetiedostojen avaamiseen

  • Mieti aina tarkkaan ennen kuin avaat sähköpostia ja tekstiviestejä, jotka sisältävät linkkejä tai liitetiedostoja
  • Suhtaudu erityisen varovaisesti viesteihin, joiden lähettäjää et tunne, sekä pankkien ja muiden virallisten tahojen lähettämiin viesteihin
 • Älä kerro henkilötietojasi muille

  • Älä koskaan kerro muille henkilökohtaisia tietojasi, kuten esimerkiksi henkilötunnustasi, tilinumeroasi tai luottokorttitietojasi
  • Älä ota kuvia verkkopankkitunnuksistasi
  • Älä koskaan vastaa sähköpostiviesteihin tai tekstiviesteihin, joissa pyydetään ilmoittamaan henkilötietoja. Osa asiakkaistamme saattaa saada puhelun, jossa pyydämme toimittamaan henkilöllisyystodistuksen kopion Danske Bankin verkkopankin tai www.danskebank.fi/ta -sivujen kautta.

   Lue lisää: Miksi pankki kysyy?

Kuinka turvallisesti toimit verkossa?

Löydä oma tyyppisi ja lue, miten voit parantaa verkkoturvallisuuttasi.

Welcome

Voisin hyvinkin

>

Tulos:
Kyllä se siitä -tyyppi Hällä väliä -tyyppi Ei jaksa -tyyppi Tosi varovainen -tyyppi Mitä minä sanoin –tyyppi

Vaikka osaat käyttää sujuvasti WhatsAppia ja Instagramia ja tunnet käyttöjärjestelmäsi, tietoturvassasi on aukkoja. Voit toki jatkaa kuten tähänkin asti, mutta ole tietoinen vaaroista. Näin henkilökohtaiset tietosi myös pysyvät henkilökohtaisina.

Et juurikaan mieti tietoturvaan liittyviä asioita, etkä ole oikeastaan edes kiinnostunut niistä. Mikäli et kuitenkin silloin tällöin pohdi asiaa tarkemmin, saatat huomata digitaalisten oviesi olevan sepposen selällään. Kuulostaa ehkä ikävältä, mutta se on joka tapauksessa parempi kuin että joudut hakkeroinnin uhriksi huomenna.

Tiedät oikeastaan aivan hyvin miten sinun tulisi toimia. Usein kuitenkin sattuu jotakin, etkä saakaan vaihdettua salasanaa, tehtyä ohjelmistopäivitystä, tarkastettua linkin lähettäjää ja kaikkea muuta. Voit kuitenkin säästyä paljolta harmilta ja monelta riskiltä, jos vain toimisit näin:

Toimit aina varovaisesti – ja se on hienoa. Sinun ei kuitenkaan tulisi olla niin varovainen, ettet piittaa päivityksistä ja muista hyvistä käytännöistä, jotka parantavat tietoturvaasi. Ole edelleenkin epäluuloinen, mutta tee itsellesi palvelus ja opettele pari nyrkkisääntöä, jotta voit nauttia turvallisesti digitaalisista mahdollisuuksista.

Olet selvillä asioista ja tiedät lähes kaiken tarvittavan tietoturvasta. Ihmiset soittavat sinulle – tai ainakin heidän pitäisi soittaa sinulle – kun jokin asia ei toimi tai se näyttää kummalliselta. Maailma kuitenkin muuttuu koko ajan. Sinun kannattaa pitää itsesi ajan tasalla tietoturvan viimeisimmistä muutoksista.


Älä tee verkossa mitään,
mitä et tekisi tosielämässä

Verkossa ja oikeassa maailmassa tulisi käyttäytyä aika lailla samalla tavalla. Pidä siis pää kylmänä ja harkitse, miten ja kenelle kerrot henkilökohtaisia tietojasi.


 

Oletko löytänyt haavoittuvuuksia?

Asiakkaidemme tietoturva on Danske Bankin ensisijainen tavoite. Pyrimme parantamaan sivustojemme ja järjestelmiemme turvallisuutta päivittäin.

Myös sinulla on mahdollisuus auttaa meitä, jos olet löytänyt haavoittuvuuden sivustossamme tai järjestelmissämme. Siksi kannustamme kaikkia, jotka ovat löytäneet haavoittuvuuksia, käymään Responsible Disclosure -sivustollamme raportoimassa haavoittuvuudesta.

Vieraile Responsible Disclosure -sivustollamme, jos haluat raportoida haavoittuvuuksista sivustossamme tai järjestelmissämme.