Ole tarkkana verkossa 

Erilaiset huijaukset ovat tulleet jäädäkseen ja monet meistä on varmasti jo joutunutkin jonkin huijiausyrityksen kohteeksi. Meille on tärkeä, että sinä voit hoitaa asiasi turvallisesti digitaalisissa palveluissa.

Muista nämä

  • Älä kirjaudu verkkopankkiisi hakukonetulosten kautta vaan kirjoita itse selaimen osoitekenttään danskebank.fi. Tai käytä mobiilipankkia, johon voit aina kirjautua turvallisesti valitsemallasi tunnisteella.
  • Älä koskaan hyväksy kortti- tai verkkomaksuja, joita et ole itse tehnyt.
  • Älä koskaan luovuta pankkitunnuksiasi kenellekään tai syötä niiden tietoja tekstiviestillä, puhelinsoitolla tai sähköpostilla tulleen pyynnön perusteella.
  • Muista myös, että pankki ei koskaan kysy sähköpostilla tai tekstiviestillä pankkitunnustesi tietoja tai lähetä linkkiä verkkopankin kirjautumiseen.

Toimi näin

Jos epäilet, että pankkitunnuksesi ovat vaarassa:

  • Lukitse pankkitunnuksesi verkkopankissa kohdassa Omat asetukset > Muuta pankkitunnusten tietoja tai lukitse ne.
  • Soita välittömästi sulkupalveluumme 0200 2585 (pvm/mpm). Asiantuntijamme sulkupalvelu ovat apunasi 24/7.
  • Uudet pankkitunnukset saat lähimmästä konttoristasi ajanvarauksella.

Jos korttisi tai sen tiedot ovat joutuneet vääriin käsiin, sulje korttisi välittömästi:

  • Mobiilipankissa: Kortit > valitse kortti > Sulje kortti väliaikaisesti
  • Verkkopankissa: Kortit ja valuutta > Katsele korttiesi tietoja > Sulje kortti
  • Puhelimitse: soita numeroon 0200 2585 (pvm/mpm). Sulkupalvelu on avoinna 24/7

Lisää tietoa huijauksista ja toimintaohjeita

Suosittelemme

Käytä mobiilipankkia

Tutustu mobiilipankkiin

Lataa DanskeID -tunnistussovellus

Tutustu DanskeID -tunnistussovellukseen

Kuinka turvallisesti toimit verkossa?

Löydä oma tyyppisi ja lue, miten voit parantaa verkkoturvallisuuttasi.

Welcome

Voisin hyvinkin

Tablet Icon
>

Tulos:
Kyllä se siitä -tyyppi Hällä väliä -tyyppi Ei jaksa -tyyppi Tosi varovainen -tyyppi Mitä minä sanoin –tyyppi

Vaikka osaat käyttää sujuvasti WhatsAppia ja Instagramia ja tunnet käyttöjärjestelmäsi, tietoturvassasi on aukkoja. Voit toki jatkaa kuten tähänkin asti, mutta ole tietoinen vaaroista. Näin henkilökohtaiset tietosi myös pysyvät henkilökohtaisina.

Et juurikaan mieti tietoturvaan liittyviä asioita, etkä ole oikeastaan edes kiinnostunut niistä. Mikäli et kuitenkin silloin tällöin pohdi asiaa tarkemmin, saatat huomata digitaalisten oviesi olevan sepposen selällään. Kuulostaa ehkä ikävältä, mutta se on joka tapauksessa parempi kuin että joudut hakkeroinnin uhriksi huomenna.

Tiedät oikeastaan aivan hyvin miten sinun tulisi toimia. Usein kuitenkin sattuu jotakin, etkä saakaan vaihdettua salasanaa, tehtyä ohjelmistopäivitystä, tarkastettua linkin lähettäjää ja kaikkea muuta. Voit kuitenkin säästyä paljolta harmilta ja monelta riskiltä, jos vain toimisit näin:

Toimit aina varovaisesti – ja se on hienoa. Sinun ei kuitenkaan tulisi olla niin varovainen, ettet piittaa päivityksistä ja muista hyvistä käytännöistä, jotka parantavat tietoturvaasi. Ole edelleenkin epäluuloinen, mutta tee itsellesi palvelus ja opettele pari nyrkkisääntöä, jotta voit nauttia turvallisesti digitaalisista mahdollisuuksista.

Olet selvillä asioista ja tiedät lähes kaiken tarvittavan tietoturvasta. Ihmiset soittavat sinulle – tai ainakin heidän pitäisi soittaa sinulle – kun jokin asia ei toimi tai se näyttää kummalliselta. Maailma kuitenkin muuttuu koko ajan. Sinun kannattaa pitää itsesi ajan tasalla tietoturvan viimeisimmistä muutoksista.