Ympäristökestävä koti – millainen se on?

Asuntoa hankkiessa päässä pyörii monenlaista. Millaiset asiat ovat sinulle tärkeitä kodin hankinnassa? Mietitkö ehkä kotisi ympäristökestävyyttä?

Hae lainaa Kokeile asuntolainalaskuria

Yhä useampi asunnon hankintaa harkitseva pohtii valintaansa myös ympäristön kannalta. Mutta mitä tarkoittaa ympäristökestävä koti? Kuinka sijainti vaikuttaa kodin ympäristökestävyyteen ja mitä energiatodistus kertoo? Tiesitkö, että rakennuksellakin voi olla Joutsenmerkki?

Mistä koostuu ympäristökestävä koti?

Ympäristökestävä koti tuottaa mahdollisimman vähän ympäristöä rasittavia kasvihuonekaasupäästöjä asumisen aikana. Ympäristökestävä koti käyttää tehokkaasti resursseja, kuten lämmitystä, sähköä ja vettä.

Asunnon ympäristökestävyyteen vaikuttavat muun muassa asunnon sijainti, rakennustekniset ratkaisut sekä arvonkehitysnäkymät.

Se, millaisella sijainnilla koti on ja millaiset julkisen liikenteen yhteydet kotiisi on, vaikuttaa kodin ympäristökestävyyteen. Mikäli pystyt kulkemaan edes osan matkoista julkisilla kulkuvälineillä, on asuminen heti ympäristökestävämpää. Sijainti vaikuttaa myös muihin ympäristökestävyyteen vaikuttaviin tekijöihin, kuten arvonkehitysnäkymiin ja siihen, millaisia rakennusteknisiä ratkaisuja voidaan tehdä.

Rakennustekniset ratkaisut, eli asunnon lämmitysmuoto, sähkön kulutus ja valoisuus vaikuttavat asunnon ympäristökestävyyteen. Esimerkiksi valoisassa kodissa, jossa on isot ikkunat, ei tarvita yhtä paljon valaistusta kuin asunnossa, jossa valoa ei pääse kotiin yhtä paljon.

Myös arvonkehitysnäkymät vaikuttavat kodin ympäristökestävyyteen. Jos asunnollasi on hyvät arvonkehitysnäkymät, tarkoittaa tämä asunnolle pitkää ikää.

– Mitä vähemmän rakennuksia joudutaan purkamaan, sitä vähemmän joudutaan rakentamaan uutta. Rakentaminen kuluttaa aina materiaaleja ja resursseja, huomauttaa rahoitusasiantuntijamme Roosa Kari.

Myös asumiskustannukset voivat vaikuttaa ympäristökestävyyteen. Matalat asumiskustannukset, kuten matala hoitovastike, tuovat houkuttelevuutta asunnolle. Tämä ylläpitää asunnon tarvetta ja mahdollistaa asunnolle pidemmän elinkaaren.

– Matala hoitovastike ei silti ole aina indikaattori hyvästä. Jos asunnolla taas on korkeat asumiskustannukset, asuntoa voi olla hankala myydä, koska se ei ole niin houkutteleva ostajan näkökulmasta. Tällöin asunnot eivät välttämättä mene myydyksi ja ne joudutaan purkamaan, Kari selventää.

Mikä on energiatodistus ja mitä rakennukselta vaaditaan Joutsenmerkkiin?

Energiatodistus kertoo kodin ympäristökestävyydestä, eli rakennuksen energiatehokkuudesta ja toimii siten asunnonostajan työkaluna energiatehokkuuden vertailussa ostopäätöstä tehdessä.

Energiatodistuksesta käy ilmi rakennuksen energialuokka. Rakennuksen energialuokitus pohjautuu laskettuun energiatehokkuuden vertailulukuun, eli E-lukuun. Energialuokkaa kuvataan kirjaimilla A-G, joista A kuvastaa parasta energialuokkaa ja G heikointa. A-energialuokka edellyttää rakennukselta omaa energiantuotantoa. Yleisesti uudisrakennusten pitäisi yltää vähintään C-luokkaan ja vanhojen pientalojen energialuokka sijoittuu tyypillisesti luokkiin D tai E.

Energiatodistus pitää sisällään muun muassa tiedot talon rakenteista, seinärakenteen paksuudesta ja eristeiden ominaisuuksista sekä tiedon rakennuksen lämmitysmuodosta. Lisäksi energiatodistus sisältää ammattilaisen laatimia suosituksia, joiden avulla rakennuksen energiatehokkuutta voisi parantaa.

Rakennuksella voi myös olla Joutsenmerkki. Tämä edellyttää sitä, että asuintalo on ympäristöystävällinen koko sen elinkaaren ajan rakennusvaiheesta materiaalien kierrätykseen asti. Tällöin rakennukselta vaaditaan energiatehokkuutta ja parasta A-tason energialuokkaa. Myös rakentamiseen käytettyjä materiaaleja ja kemikaaleja valvotaan. Joutsenmerkki takaa, että rakennuksessa on runsaasti päivänvaloa, hyvä sisäilma ja ilmanvaihto. Joutsenmerkin voi saada pientalo, kerrostalo, koulu- tai päiväkotirakennus, kesämökki tai vapaa-ajan asunto sekä asuintaloksi luokiteltava palvelutalo.

Miksi ympäristökestävyydellä on merkitystä?

Suomen ilmastopaneelin ja Suomen ympäristökeskuksen arvioiden mukaan asuminen ja kodin energiankäyttö muodostavat noin neljänneksen suomalaisten kotitalouksien kulutuksen hiilijalanjäljestä.

Koska koti on suomalaisen tärkein omaisuuserä, on taloudellisen mielenrauhan kannalta tärkeää tiedostaa myös asunnon ympäristövaikutukset. Kodin valinnalla jokainen voi olla edistämässä kestävämpää yhteiskuntaa nyt ja tuleville sukupolville.

Ympäristökestävät ratkaisut yleistyvätkin koko ajan taloyhtiöissä.

– Taloyhtiöllä saattaa olla yhteisöllisiä ratkaisuja ympäristökestävyyteen. Esimerkiksi omassa taloyhtiössämme meillä on yhteiskäyttöauto. Myös uudet taloyhtiöt ovat panostaneet siihen, että taloyhtiöstä löytyy sähköautojen latauspisteitä. Tällaiset houkuttelevat uudet mahdollisuudet lisääntyvät varmasti lähivuosina, Kari kuvailee.

Lue myös


Kiinnostuitko?
Tervetuloa Danske Bankiin.

Content is loading
Show more rows: All table rows are already visible for screen readers.
Show less rows: All table rows are already visible for screen readers.