Jag ska köpa bostad

Att köpa egen bostad är för de flesta den största investeringen i livet. Vi hjälper dig med tips och råd på vägen.

  • 1. Kartlägg din ekonomi

    Ta reda på dina inkomster och utgifter samt din förmögenhet. Då vet du hur mycket du kan använda till boende och till att köpa bostad.

    Hos banken bedömmer vi alltid situationen individuellt från fall till fall och på beviljandet av lån inverkar många faktorer, t.ex. dina inkomster, utgifter, skulder, besparingar och säkerheterna för krediten.

    Det viktigaste är att din betalningsförmåga är i skick, men utöver det behövs också egna besparingar eller andra säkerheter. Vi tycker det är viktigt att lånet passar din livssituation så att du samtidigt också kan göra annat som är meningsfullt för dig och förbereda dig inför framtiden på ett smart sätt.

  • 2. Egna besparingar behövs

    Beviljandet av lån förutsätter i allmänhet att du har egna besparingar eller kan erbjuda tilläggssäkerhet för lånet. Bostaden duger som säkerhet i storstäderna upp till högst 70–80 % av köpeskillingen. Om du behöver mer lån, t.ex. för en renovering, behöver du också annan säkerhet för det. 

    Beloppet av de egna besparingarna eller tilläggssäkerheten beror på objektet och utgör i allmänhet cirka 20–30 % av priset för bostaden.

    Som tilläggssäkerhet för lånet används oftast t.ex. föräldrarnas bostad eller annan egendom, eller försäkringsbolagets låneborgen mot avgift.

    Lånetaket reglerar dessutom beloppet av det bostadslån som beviljas och som vid köp av första bostad kan vara högst 95 % av värdet på de säkerheter som ställs för lånet. Du måste alltså ha minst 5 % av bostadens köpeskilling i egna besparingar eller andra säkerheter. För andra än förstabostadsköpare kan lånet utgöra högst 90 % av värdet på säkerheterna för lånet.

    Exempelvis:
    Bostaden kostar 200 000 euro. Den duger, i enlighet med procentsatserna ovan, som säkerhet för ett lån på 140 000–160 000 euro. Utöver bostaden behövs ytterligare 40 000–60 000 euro antingen i egna besparingar eller i form av andra tilläggssäkerheter för lånet.

    Kom och diskutera bostadsköpet med oss. Du kan också ansöka om låneborgen mot avgift, och behöver då inte nödvändigtvis be om tilläggssäkerhet t.ex. av dina föräldrar.

  • 3. BSP för dig som köper din första bostad

    BSP, dvs. bostadssparpremiesystemet, är avsett för dig som är 15–39 år och köper din första bostad. 

    Om du planerar att köpa ditt första egna hem, lönar det sig att börja BSP-spara. När du under minst åtta kvartal har sparat 150–3000 euro/kvartal och minst 10 % av bostadens pris, kan du få ett förmånligt BSP-lån med statsborgen. På de pengar som du sparat på BSP-kontot ger vi dig utöver den normala räntan på 1 % dessutom 4 % i tilläggsränta, när villkoren för bostadssparavtalet uppfylls och bostadsköpet görs.

  • 4. Be om en låneoffert

    Du kan ansöka om en preliminär låneoffert som inte binder dig till någonting, men som är till hjälp när du börjar leta efter ett lämpligt objekt.

    Låneansökan: Ansök om lån i webbanken eller boka ett möte

  • 5. Bekanta dig noggrant med din drömbostad

    Även om du blir förtjust i bostaden med en gång, låt inte det första intrycket förblinda dig utan bekanta dig omorgsfullt med bostaden. Vi hjälper dig gärna också med att bedöma husbolagets ekonomiska ställning. Vi har gjort upp en modell för bedömning av husbolagets ekonomi som du kan använda som minneslista eller fylla i och ta med till låneförhandlingarna.

    Hurdana bostäder finns till salu?

    Ta del av bostadsutbudet i ditt område. Danske Banks samarbetspartner Kiinteistömaailma är din pålitliga partner i alla bostadsärenden. När du överväger att byta bostad, be Kiinteistömaailmas representant göra ett avgiftsfritt hembesök.

    Kiinteistömaailma.fi

  • 6. Dimensionera ditt bostadslån rätt

    Att ta bostadslån är alltid ett stort ekonomiskt beslut och därför vill vi att det ska passa din ekonomi så bra som möjligt, så att du samtidigt kan förverkliga andra drömmar och också förbereda dig inför framtiden. Det är inte meningen att du ska bo i ditt drömhem men inte ha råd att leva på grund av bostadslånet.

    Bostadslån: Läs mer

  • 7. Vilka försäkringar behöver jag?

    Kom ihåg att se över dina försäkringar så att de passar ditt nya hem och din livssituation. Genom att ansluta dig till Danske Förmånsprogram får du betydliga förmåner också på Fennias försäkringar.

    Med Låneskyddet tryggar du återbetalningen av lånet också i oväntade situationer i livet. Låneskyddet behövs framför allt om du ensam ansvarar för återbetalningen av lånet eller om endast den ena av er förvärvsarbetar. Om du råkar ut för en kris, kan du använda dina krafter till annat än att omförhandla lånet eller sälja ditt hem.

    Försäkringar: Läs om Fennia försäkringstjänster
    Låneskydd: Läs mer

  • 8. Få din nya budget på plats

    När du är installerad i ditt nya boende är det viktigt att du samtidigt sätter detaljerna i din nya budget så att du håller dig inom de ramar som du planerat. Om det sker förändringar i din livssituation, kom ihåg att utnyttja de möjligheter till flexibilitet som lånet erbjuder. Du kan alltid kontakta banken, om du funderar över din ekonomiska situation.

Vanliga frågor om köp av första bostad

Intresserad?
Välkommen som kund.

Content is loading