Jag ska köpa bostad

I vår guide hittar du stegmärken och de bästa tipsen för att köpa ett eget hem.

Bostadslån

 • Varför köpa egen bostad?

  En ägarbostad är en investering, som utökar din förmögenhet. I stället för att månatligen betala hyra till hyresvärden, betalar du varje månad på din egen bostad.

  Du kan också inreda och renovera din bostad efter eget tycke. När du bor på hyra måste du i allmänhet be hyresvärden om lov även för mindre ändringsarbeten, t.ex. för att måla om väggarna.

  I varierande livssituationer ger ägarbostaden och bostadslånet mer rum för flexibilitet än om du skulle bo på hyra. Om du t.ex. ger dig ut på resa, kan du hyra ut bostaden för en kortare eller längre tid och sedan komma tillbaka ditt eget hem. Och om du sedan inte heller återvänder hem, kan du alltid sälja bostaden.

  När du skött dina penningaffärer väl, kan du dessutom ansöka om amorteringsfria perioder och får på detta sätt mer spelrum för att förverkliga andra drömmar. Vid behov kan du ansöka om amorteringsfrihet med blanketten för ändring av lån.

 • Kartlägg din ekonomi

  Ta reda på dina inkomster och utgifter samt din förmögenhet. Då vet du hur mycket du kan använda till boende och till att köpa bostad.

  Hos banken bedömer vi alltid situationen individuellt från fall till fall och på beviljandet av lån inverkar många faktorer, t.ex. dina inkomster, utgifter, skulder, besparingar och säkerheterna för lånet.

  Det viktigaste är att din betalningsförmåga är i skick, men utöver det behövs också egna besparingar eller andra säkerheter. Vi tycker det är viktigt att lånet passar din livssituation så att du samtidigt också kan göra annat som är meningsfullt för dig och förbereda dig inför framtiden på ett smart sätt.

 • Egna besparingar behövs

  Beviljandet av lån förutsätter i allmänhet att du har egna besparingar eller kan erbjuda tilläggssäkerhet för lånet. Bostaden duger som säkerhet i stora städer upp till högst 70–80 % av köpesumman. Om du behöver mer lån, t.ex. för en renovering, behöver du ytterligare säkerhet för lånet.

  Beloppet av de egna besparingarna och tilläggssäkerheten beror på objektet och utgör i allmänhet cirka 20–30 % av priset för bostaden.

  Som tilläggssäkerhet för lånet används oftast t.ex. föräldrarnas bostad eller annan egendom, eller försäkringsbolagets lånegaranti mot avgift.

  Lånetaket reglerar dessutom beloppet av det bostadslån som beviljas och som vid köp av första bostad kan vara högst 95 % av värdet på de säkerheter som ges för lånet. Du måste alltså ha minst 5 % av köpesumman i egna besparingar eller andra säkerheter. För andra än förstabostadsköpare kan lånet utgöra högst 90 % av värdet på säkerheterna för lånet.

  Exempelvis:
  Bostaden kostar 200 000 euro. Den duger, i enlighet med procentsatserna ovan, som säkerhet för ett lån på 140 000–160 000 euro. Utöver bostaden behövs ytterligare 40 000–60 000 euro antingen i egna besparingar eller i form av andra tilläggssäkerheter för lånet.

 • Be om en låneoffert i god tid

  Få har möjlighet att köpa bostad utan lån – tveka därför inte att kontakta oss! Börja med att fylla i en elektronisk låneansökan, även om du först planerar att köpa bostad, så kontaktar vi dig. Den preliminära låneofferten binder dig inte till någonting, men är till hjälp när du börjar leta efter ett lämpligt objekt.

 • 5. Bekanta dig noggrant med din drömbostad

  Att ta bostadslån är alltid ett stort ekonomiskt beslut och därför vill vi att det ska passa din ekonomi så bra som möjligt, så att du samtidigt kan förverkliga andra drömmar och också förbereda dig inför framtiden. Det är inte meningen att du ska bo i ditt drömhem men inte ha råd att leva på grund av bostadslånet.

  Bostadslånet är något man binder sig till för flera år och därför lönar det sig att anpassa amorteringstakten så att du samtidigt också kan spara. Att fondspara regelbundet varje månad är ett lätt sätt att investera på lång sikt. När du börjar spara i tid, kan du samla ihop till en nätt grundplåt.

  När du är installerad i ditt nya boende är det viktigt att du samtidigt sätter detaljerna i din nya budget så att du håller dig inom de ramar som du planerat. Om det sker förändringar i din livssituation, kom ihåg att utnyttja de möjligheter till flexibilitet som lånet erbjuder. Du kan alltid kontakta banken, om du funderar över din ekonomiska situation.

Läs mer


Intresserad?
Välkommen som kund.

Content is loading
Show more rows: All table rows are already visible for screen readers.
Show less rows: All table rows are already visible for screen readers.