Käytetty vai uusi auto?

Valinta uuden ja käytetyn auton välillä riippuu ihmisestä ja budjetista. Uuteen autoon on mahdollista valita lisävarusteita oman mielensä mukaan, ja tarjolla on luultavasti tuoreinta tekniikkaa, sekä edistyksellisintä turvallisuutta. Merkkikohtaisesti määräytyvä takuu on voimassa ja katsastus tulee suorittaa ensimmäisen kerran vasta kolmantena vuonna ostohetkestä.

Käytetyn auton puolesta puhuu selvästi edullisempi hinta, jolloin samalla budjetilla voi olla mahdollista hankkia luokkaa kalliimpi ja paremmin varusteltu auto, kuin mikä riittäisi uuden auton ostoon.

Käytettyä autoa ostettaessa kannattaa kiinnittää huomiota ajettuihin kilometreihin, sekä huoltohistoriaan. Melko paljonkin ajetulta (>100 000 kilometriä) ja hyvin huolletulta autolta voi odottaa pitkää ikää, vaikkei autotehtaan antama takuu enää olisi voimassa. Automallissa olevat tyyppiviat kannattaa selvittää, ja tiedustella niitä auton myyjältä.

 

Puolet auton hankintaa suunnittelevista aikoo toteuttaa 
rahoituksen ottamalla lainaa tai osamaksulla Danske Bankin autobarometri 2017

 

Auton rahoitus

Auton hankintabudjetti kannattaa mitoittaa oman talouden koon mukaan, mutta sopivan hintaista autoa etsittäessä hintaluokka kannattaa rajata hieman budjetin yläpuolelle, etteivät juuri ylärajan päälle asettuvat autot jää vaihtoehtovalikoimasta. 

Osamaksurahoitus on kätevä tapa rahoittaa hankinta ilman olemassa olevia säästöjä, ja koska auto maksetaan pienissä osissa, ovat myös hieman kalliimmat autot ostajan ulottuvilla.

Osamaksurahoitus koostuu kaupan yhteydessä maksettavasta omarahoitusosuudesta, sekä kuukausittaisesta lyhennyksestä, käsittelykulusta ja rahoituksen aloitusmaksusta. Omarahoitusosuus eli käsiraha on ostajan valittavissa, ja se voidaan suorittaa käteisen lisäksi vaihtoautolla. Kuukausittainen lyhennys on mitoitettavissa ostajan tarpeiden mukaan, ja sen suuruuteen vaikuttaa maksuajan lisäksi käsirahan määrä, sekä viimeisen lyhennyserän suuruus. Osamaksurahoituksessa korko on kiinteä, ja lyhennykset etukäteen tiedossa auton ostohetkellä. Ostaja tietää siis tarkkaan tulevat kustannukset, eivätkä ne vaihtele yleisten korkotasojen muutosten mukaan.

 

 

Kannattaako vanha auto myydä itse vai antaa vaihdossa?

Hyväkuntoisesta autosta voi saada itse myymällä enemmän rahaa kuin vaihdossa, mutta hinnoittelu voi olla hankalaa, eikä auton käyminen kaupaksi ole varmaa. Tällöin kiikarissa oleva toinen auto saattaa jo vaihtaa omistajaa. On myös hyvä muistaa auton myyjän vastuu siitä, että myynnissä oleva auto vastaa sovittua.

Omaa autoa hinnoiteltaessa yleisin sudenkuoppa on markkinahintaan nähden ylihinnoittelu, sillä omistajalleen auto vaikuttaa yleensä paremmalta kuin mahdolliselle ostajaehdokkaalle. Autoliikkeet toteuttavat ostamilleen autoille yleensä kuntotarkastuksen, korjaukset ja huollon, joilla on vaikutusta pyyntihintaan.

Riskinä on myös auton myynnin venyminen itse kaupatessa. Mikäli oma auto pitäisi saada myytyä ennen käytetyn auton ostoa, voi koko tapahtuma pahimmillaan kariutua myynnin venymiseen. Vastaavasti uutta autoa ostettaessa oma auto voi olla vielä myymättä uuden saapuessa, tai mikäli uuden auton toimitusaika pitenee ja oma auto on myyty, voi joutua selviytymään autotta. Kun annat oman autosi autoliikkeelle vaihdossa, voit käyttää sitä sovitusti kunnes saat uuden auton käyttöösi.

 

Vakuutus

Suomessa kaikkiin liikenteessä käytettäviin autoihin vaaditaan voimassaoleva liikennevakuutus, joka korvaa vastapuolen vahingot mahdollisessa kolaritilanteessa. Oman auton vaurioita kolarin aiheuttaneen henkilön oma liikennevakuutus ei kumminkaan korvaa, vaan niitä varten vakuutusyhtiöt tarjoavat kaskovakuutuksia, kuten osakaskoa ja täyskaskoa.

Osakasko kattaa yleensä esimerkiksi auton palo-, ilkivalta- ja varkausvakuutukset, sekä vakuutuksen eläinkolarin varalta. Osakaskoa saa normaalisti laajennettua kattamaan muitakin vahinkoja.

Täyskasko sisältää osakaskon lisäksi muita osavakuutuksia, esimerkiksi tuntemattoman ajoneuvon aiheuttamien kolhuvahinkojen varalle, sekä törmäystä tai tieltä suistumista varten. Kaskojen sisältämät vakuutukset vaihtelevat vakuutuksen tarjoajan mukaan.