Yrityksen perustaminen – ideasta markkinoille
-
1. Testaa ideasi ennen aloittamista
Arvioi liikeideasi huolellisesti, ennen kuin käyt tuumasta toimeen ja perustat yrityksen. Käytä aikaa seuraaviin kysymyksiin vastaamiseen:
- Mitä tarkalleen ottaen haluan myydä?
- Ketkä ovat kohderyhmääni, kenelle haluan myydä?
- Tarvitaanko tarjoamaani tuotetta tai palvelua, ja mikä on kilpailutilanne?
- Miten löydän asiakkaani?
- Mitä voin odottaa tuotteeltani tai palvelultani, ja kuinka paljon minun täytyy vähintään ansaita?
- Miten paljon yrityksen perustaminen maksaa?
Jos vastaukset rohkaisevat jatkamaan, seuraava vaihe on niiden kokoaminen lyhyeksi, tiiviiksi esittelypuheeksi. Esittelyllä vakuutat asiakkaasi, sijoittajasi ja neuvojasi.
-
2. Testaa motivaatiosi
Kun olet testannut liikeideasi ja tarjoomasi houkuttelevuuden tuttavapiirissäsi, selkeytä oma motivaatiosi. Usein on helppo saada hyviä ideoita, mutta vaikeampaa saada idea tuotantoon, kehittää sitä eteenpäin, ja luoda siitä kannattava liiketoiminta. Yritystoiminta vaatii työtä hartiavoimin ja saattaa johtaa epävarmempaan henkilökohtaiseen talouteen kuin, jos tekisit työtä toisen palveluksessa.
Siksi sinun kannattaakin kysyä itseltäsi muutama kysymys, jotka voivat auttaa selvittämään, onko tämä juuri sinulle oikea tapa aloittaa liiketoiminta. Vastaustesi perusteella voit siirtyä seuraavaan vaiheeseen. Harkitse olisiko hyvä siirtää unelmia toteutettavaksi tuonnempana vai ehkä aloittaa liiketoiminta pienimuotoisena vakituisen työn rinnalla. Varmista tällöin työnantajaltasi, että yritystoimintasi ei riko sopimusoikeuksia. Tai ehkä oletkin valmis ottamaan ratkaisevan askeleen etenemään yrittäjäksi.
Seuraavia asioita kannattaa pohtia
- Olenko valmis sijoittamaan yrityksen perustamiseen, vaikka epäonnistumisen vaara on tiedossa?
- Olenko miettinyt vaikutuksia henkilökohtaiseen talouteeni ja kuinka paljon olen valmis ottamaan riskiä?
- Olenko keskustellut yrityksen perustamiseen ja päivittäiseen yrittäjän arkeen kuuluvia asioita läheisteni kanssa, ovatko odotuksemme linjassa?
- Olenko valmis – ja onko minulla mahdollisuus laittaa riittävästi aikaa ja energiaa projektiin?
-
3. Valitse yrityksesi nimi huolellisesti
Valitessasi yrityksellesi sopivaa nimeä, mieti miten se toimii markkinoinnissa ja internetissä.
Yrityksen nimen tulisi kertoa tuotteestasi ja palvelustasi oikealle kohderyhmälle ja helpottaa yrityksesi löytymistä. Nimeä ei kannata kiinnittää persoonaasi eikä se saa loukata kenenkään muun oikeuksia. Varmista, että valitsemasi yrityksen nimi ei ole muun yrityksen tai tahon käytössä, erityisesti jos tuote- ja palveluvalikoima on samankaltainen.
Valtaosalla yrityksistä on omat kotisivut ja monilla on verkkokauppa. Muista verkossa näkyminen jo heti suunnitteluvaiheessa, ja olet valmiina kun yrityksesi pääsee aloittamaan toiminnan. Kun yrityksen nimi on varmistunut, varaa ja rekisteröi verkkotunnus samantien. Mieti, haluatko varmistaa nimen omistusoikeuden rekisteröimällä sen tavaramerkiksi. Ohjeita löydät Patentti- ja rekisterihallituksen kotisivuilta. Rekisteröinnistä voi olla etua, jos haluat myydä tuotteitasi ulkomaille tai verkossa.
Kun yritys on perustettu, sinulla on sen nimen virallinen omistusoikeus.
-
4. Perusta yritys
Uuden yrityksen perustaminen on Suomessa melko helppoa. Ensimmäiseksi valitset yhtiömuodon. Jos valitset yksinkertaisimman vaihtoehdon eli yksityisen elinkeinonharjoittajan (toiminimen), voit perustaa sen Patentti- ja rekisterihallituksen verkkosivuilta löytyvällä lomakkeella. Jos valitset jonkin muun yritysmuodon, suosittelemme käyntiä uusyrityskeskuksessa. Käytä tarvittaessa lakimiehen apua yrityksen perustamiseen ja omistajien keskinäisten oikeudellisten pelisääntöjen määrittämiseen.
Yleisimmät yritysmuodot ovat: Yksityinen elinkeinonharjoittaja, avoin yhtiö, kommandiittiyhtiö (Ky), osakeyhtiö (Oy), osuuskunta ja julkinen osakeyhtiö (Oyj).
Yritysmuodon valintaan vaikuttavat muun muassa perustamisvaiheessa sijoitettavan pääoman määrä ja omat luotonottomahdollisuudet.
-
5. Rahoitus ja talous
Oman yrityksen rahoittamisen suunnitteluun kannattaa panostaa. Yrityksen perustaminen voi olla kallista, ja jos aliarvioit rahoitustarpeen, toiminta voi äkkiä jäädä tappiolliseksi.
Laadi perustamisbudjetti ja toimintabudjetti, jotta saat käsityksen tarvittavasta pääomasta. Budjettimalleja voi etsiä verkosta. Keskustele tarvittaessa budjetista palveluneuvojan kanssa.
Kun sijoitat yritykseen omia rahojasi, on ulkoisen rahoituksen löytäminen helpompaa. Tavallisimpia rahoituslähteitä ovat: omat säästöt, ystävien ja perheen varat, pankit, sijoittajien tarjoama rahoitus, säätiöt, joukkorahoitus sekä julkiset innovaatioympäristöt.
Voit hakea rahoitusta varten Finnveran alkutakauksen pankkilainaa varten. Alkutakaus on tarkoitettu nimenomaan aloittaville yrityksille.
Yrityksen perustamista varten on saatavana myös esimerkiksi starttirahaa. Se turvaa yrittäjän toimeentulon yritystoiminnan käynnistysvaiheessa.
Kun pääoman tarve on tiedossa ja tiedät, mitä itse haluat sijoittaa ja asettaa vakuudeksi, voit laatia perustamissuunnitelman. Ulkoisen rahoituksen hakemiseen tarvitaan liiketoimintasuunnitelma.
Danske Bank ja uusyrityskeskukset antavat neuvoja pankkilanoihin, riskisijoituspääomaan ja rahastojen varoihin liittyvissä asioissa.
-
6. Konkretisoi ajatuksesi liiketoimintasuunnitelmaksi
Liiketoimintasuunnitelma on uuden yrityksesi varsinainen käsikirjoitus. Siinä esitetään yrityksesi liikeidea, rahoitussuunnitelma, budjetit, markkina- ja asiakasanalyysit sekä tavoitteet. Sitä tarvitaan ulkoisen rahoituksen hankkimiseen, ja siitä on korvaamatonta hyötyä keskusteluissa kumppanien ja toimittajien kanssa.
-
7. Hallinto, kirjanpito ja vakuutukset haltuun
Kirjanpito, palkanmaksu, vakuutukset, verotus... Taloushallintoon kannattaa perehtyä huolellisesti. Kirjanpitoa varten tarjolla on useita eri verkko-ohjelmistoja. Vaativampia toimenpiteitä varten kannattaa neuvotella luotettavan tilitoimiston kanssa ja sopia, mitä kannattaa ulkoistaa. Tilitoimistoa ja kirjanpitäjää valittaessa pohdi:
- Kirjanpitäjän kokemus ja ammattitaito (KLT-tilitoimisto)
- Toimiva ja luotettava yhteistyö. Kirjanpitäjä huolehtii talousasioista, joista sinä itse olet henkilökohtaisesti vastuussa.
- Kirjanpidon hinnoittelu - valitsetko kiinteän kuukausihinnan ja sisältyykö siihen esimerkiksi verotilitykset, tilinpäätös tai palkanmaksu.
- Palvelusopimuksen sisältö, sovitut toimenpiteet ja vastuun jakautuminen sinun ja tilitoimiston välillä.
Hyödyllistä tietoa yrityksen perustamisesta
Yrityksen perustaminen
- Yrityksen perustaminen, rekisteröinti ja lomakkeet löydät Patentti- ja rekisterihallituksen (prh.fi) sivustolta.
- Tietoa ja palveluita yrityksen perustajille Suomi.fi yrityksille -sivustolta
- Neuvoja liiketoimintasuunnitelman laatimiseksi uusyrityskeskuksesta
Budjetointi ja kirjanpito
- Neuvoja taloudenhallintoon ja kirjanpitoon Taloushallintoliiton verkkosivuilta
Rahoittaminen