Vinkit hyvään tarjouspyyntöön

Rahoitusten kilpailuttamisella voidaan saada aikaan merkittäviä vuosittaisia säästöjä taloyhtiölle ja sitä kautta osakkeenomistajille.

 

Näin teet hyvän tarjouspyynnön:

1)   Lähetä tarjouspyyntö useammalle rahoittajalle

Tarjouksen pyytäminen vain yhdeltä rahoittajalta ei ole aitoa kilpailuttamista, joten taloyhtiön tarjouspyyntö kannattaakin lähettää useammalle rahoittajalle, esimerkiksi 3–5 pankille.

2)   Lainamäärä ja remontin arvioitu kesto

Hyvässä tarjouspyynnössä on määritelty hankkeeseen tarvittava lainamäärä sekä arvioitu urakka-aika. Nämä tiedot helpottavat pankkia antamaan hankkeeseen parhaiten soveltuvan rahoitusratkaisun.

3)   Laina-aika

Pienemmät korjauslainat pyydetään yleensä 2–10 vuodelle, ja suuremmat peruskorjauslainat 10–25 vuodelle. Laina-aika (esim. 5 tai 15 vuotta) kannattaa määritellä tarkasti tarjouspyynnössä varsinkin silloin, kun halutaan tarjous vaihtoehtoisista laina-ajoista.

4)   Isojen remonttien osalta osakkaiden valmius ja halukkuus remontin rahoitukseen

Mikäli yhtiössä on käsillä laaja peruskorjaus ja remontin kustannukset alkavat nousta suuriksi, on hyvä keskustella yhtiön osakkaiden kanssa heidän halukkuudestaan osallistua remontin pääomittamiseen. Osakkaiden halukkuus on myös hyvä kirjata tarjouspyyntöön. Tämä helpottaa pankkia arviomaan rahoitushanketta kokonaisvaltaisemmin.

5) PTS tai korjaustarveselvitys

Tarjouspyynnön liitteeksi kannattaa toimittaa taloyhtiön pitkän tähtäimen kunnossapitotarvesuunnitelma. Suunnitelma antaa pankille selkeän kuvan yhtiöstä ja helpottaa arvioimaan taloyhtiön arvoa, rahoitusratkaisua sekä rahoituksen määrää.

6) Yhtiön tiedot, lainatilanne sekä omistustiedot

Taloyhtiön rahoituksen ja arvon määrittämiseen pankki tarvitsee perustiedot yhtiöstä, kuten yhtiön omistuspohjan (esim. osakeluettelo), tilinpäätöksen sekä isännöitsijäntodistuksen.

Rahoitustarjouspyyntö

Lähetä tarjouspyyntö

Kiinnostuitko? Tervetuloa asiakkaaksemme.

Content is loading
Show more rows: All table rows are already visible for screen readers.
Show less rows: All table rows are already visible for screen readers.