Vinkit hyvään tarjouspyyntöön
Näin teet hyvän tarjouspyynnön:
1) Lähetä tarjouspyyntö useammalle rahoittajalle
Tarjouksen pyytäminen vain yhdeltä rahoittajalta ei ole aitoa kilpailuttamista, joten taloyhtiön tarjouspyyntö kannattaakin lähettää useammalle rahoittajalle, esimerkiksi 3–5 pankille.
2) Lainamäärä ja remontin arvioitu kesto
Hyvässä tarjouspyynnössä on määritelty hankkeeseen tarvittava lainamäärä sekä arvioitu urakka-aika. Nämä tiedot helpottavat pankkia antamaan hankkeeseen parhaiten soveltuvan rahoitusratkaisun.
3) Laina-aika
Pienemmät korjauslainat pyydetään yleensä 2–10 vuodelle, ja suuremmat peruskorjauslainat 10–25 vuodelle. Laina-aika (esim. 5 tai 15 vuotta) kannattaa määritellä tarkasti tarjouspyynnössä varsinkin silloin, kun halutaan tarjous vaihtoehtoisista laina-ajoista.
4) Isojen remonttien osalta osakkaiden valmius ja halukkuus remontin rahoitukseen
Mikäli yhtiössä on käsillä laaja peruskorjaus ja remontin kustannukset alkavat nousta suuriksi, on hyvä keskustella yhtiön osakkaiden kanssa heidän halukkuudestaan osallistua remontin pääomittamiseen. Osakkaiden halukkuus on myös hyvä kirjata tarjouspyyntöön. Tämä helpottaa pankkia arviomaan rahoitushanketta kokonaisvaltaisemmin.
5) PTS tai korjaustarveselvitys
Tarjouspyynnön liitteeksi kannattaa toimittaa taloyhtiön pitkän tähtäimen kunnossapitotarvesuunnitelma. Suunnitelma antaa pankille selkeän kuvan yhtiöstä ja helpottaa arvioimaan taloyhtiön arvoa, rahoitusratkaisua sekä rahoituksen määrää.
6) Yhtiön tiedot, lainatilanne sekä omistustiedot
Taloyhtiön rahoituksen ja arvon määrittämiseen pankki tarvitsee perustiedot yhtiöstä, kuten yhtiön omistuspohjan (esim. osakeluettelo), tilinpäätöksen sekä isännöitsijäntodistuksen.