MiFID II – Entistä kattavammat tiedot sijoituksistasi

Uusi MiFID II -direktiivi tuli voimaan 3.1.2018

 

Päätös alkaa sijoittajaksi voi tänä päivänä olla tärkeämpi kuin koskaan aiemmin. Korot ovat matalat ja elinikämme pitenee. Sen vuoksi sijoittaminen voi olla ratkaisevassa asemassa, kun haluat toteuttaa unelmiasi tai tarttua uuteen liiketoimintamahdollisuuteen.

Sijoittamiseen liittyy kuitenkin aina myös riski. Siksi on erittäin tärkeää, että sijoittajilla on käytettävissään kaikki heidän tarvitsemansa tiedot sekä ennen sijoituspäätöksen tekemistä että sen jälkeen. Näin sinulla on aina parhaat mahdolliset tiedot käytettävissäsi, kun teet talouteesi liittyviä päätöksiä.

Danske Bank kehittää sijoituspalveluitaan vuonna 2018. Palveluihin tulevat muutokset ovat EU:n uuden MiFID II -direktiivin mukaisia.

 

Katso videolta tärkeimmät parannukset vuonna 2018 (1:45)

21421392059B2C01

Kolme tapaa, joilla sijoituksista saatavilla olevat tiedot laajenevat

 • Tietoa sijoituksista entistä useammin

  Kun olet tehnyt sijoituksen, pidämme sinut jatkuvasti ajan tasalla sen kehityksestä. Varmistamme, että kaikki tarvitsemasi tiedot ovat aina käytettävissäsi.

  • Yksilöllisiä raportteja entistä useammin
   Lähetämme jatkossa yksilöllisen sijoitusraportin joka vuosineljänneksessä. Raportit sisältävät yksityiskohtaiset ja ajantasaiset tiedot sijoituksiisi liittyvistä kuluista.

  • Ilmoitus, jos sijoituksesi arvo laskee
   Ilmoitamme, jos sinulla on strukturoitujen sijoitustuotteiden kaltaisia vivutettuja tuotteita ja niiden arvo laskee yli 10 prosenttia korkeimpaan ostohintaan verrattuna.


 • Entistä kattavammat tiedot kuluista

  Sijoitustavasta päätettäessä yksi tärkeä tekijä on eri vaihtoehtojen kulut. Jatkossa sijoittajien on entistä helpompi saada kattavat tiedot kuluista.

  • Raporteissa entistä tarkemmat tiedot kuluista
   Jatkossa raportit sisältävät tiedot kokonaiskuluista sekä prosentuaalisena osuutena että euroina. Lisäksi niissä eritellään entistä tarkemmin, mistä kulut muodostuvat.

  • Tiedot yksittäisten arvopaperikauppojen kuluista
   Jos käyt kauppaa yksittäisillä arvopapereilla, tarjoamme jatkossa nykyisten hintatietojen lisäksi uuden kuluja käsittelevän oppaan. Oppaassa on esimerkkejä arvopapereiden ostamisesta, myymisestä ja omistamisesta aiheutuvista kuluista. Voit käyttää opasta apunasi mahdollisia sijoituskohteita arvioidessasi.
 • Läpinäkyvämpää kaupankäyntiä

  Tarjoamme jatkossa entistä kattavammat tiedot arvopaperikaupasta. Näin sijoittajien on helpompi nähdä, että toteutamme kaupat kohtuullisella hinnalla. Lisäksi sijoittajat voivat halutessaan tarkastella yksityiskohtaisia tietoja aiemmista kaupoistaan.

  • Tiedot kauppojen toteuttamisesta
   Jatkossa tarjoamme sijoittajien käyttöön neljännesvuosiraportit, joista löydät tiedot siitä, miten olemme täyttäneet velvollisuutemme toteuttaa arvopaperikaupat kohtuulliseen hintaan suhteessa aikaan, määrään ja likviditeettiin. Neljännesvuosiraportit ovat käytettävissä osoitteessa www.danskebank.com/bestexecution (englanninkielinen sivu).

Täytyykö minun tehdä jotain?

 • Jos sijoittaja on yksityishenkilö

  Jos sijoittaja on yksityishenkilö

  Yksityishenkilöinä sijoittavien on annettava pankille tieto kansalaisuudestaan. Lisäksi heidän on kerrottava meille mahdollisesta kaksoiskansalaisuudesta. Tämän vuoksi pyydämme lähitulevaisuudessa sijoittajia varmistamaan tiedot kansalaisuudestaan.

  Vaatimus perustuu uuteen MiFID II -direktiiviin. Sen tarkoituksena on helpottaa viranomaisten sijoitusmarkkinoilla suorittamaa valvontaa, mikä parantaa kaikkien sijoittajien turvallisuutta.

 • Jos sijoittaja on yritys, järjestö tai säätiö

  Jos sijoittaja on yritys, järjestö tai säätiö

  Sijoitustoimintaa harjoittavien yritysten, järjestöjen ja säätiöiden on hankittava LEI-tunnus (Legal Entity Identifier) ennen vuotta 2018. Muussa tapauksessa ne eivät voi enää jatkaa kaupankäyntiä arvopapereilla ja johdannaisilla eurooppalaisissa pörsseissä tai muissa arvopapereiden kauppapaikoissa.

  Vaatimus perustuu uuteen MiFID II -direktiiviin. Sen tarkoituksena on helpottaa viranomaisten sijoitusmarkkinoilla suorittamaa valvontaa, mikä parantaa kaikkien sijoittajien turvallisuutta.

  Lisätietoa LEI-tunnuksesta

Tietoa MiFID II:sta

MiFID II tarkoittaa Markets in Financial Instruments Directive II -direktiiviä. Direktiivi koostuu lukuisista sijoittamista koskevista säännöistä. Säännöt ovat voimassa koko EU:n alueella.

Direktiivin tarkoituksena on vahvistaa sijoittajansuojaa, varmistaa sisämarkkinoiden vakaus ja lisätä läpinäkyvyyttä. Muutoksesta hyötyvät kaikki sijoittaja-asiakkaat.

MiFID II on EU:n historian laajin finanssialaan vaikuttava säännös. Sijoittajille direktiivin voimaantulo tarkoittaa useita muutoksia. Muutokset tulivat voimaan 3.1.2018 kaikissa EU:n alueella toimivissa pankeissa.

Tutustu Dansken MiFID-direktiivistä kertovaan sivustoon

Tutustu tarkemmin MiFID II -direktiiviin (Markets in Financial Instruments -Directive 2014/65/EU)