PK-yrityksen muistilista – rahoitus, tuki ja neuvonta poikkeustilanteessa

Mistä ja miten yritys saa tukea koronaviruskriisin keskellä? Poikkeustilanne on vaikuttanut, ja vaikuttaa lähitulevaisuudessakin lähes jokaisen yrityksen ja yrittäjän arkeen. Kokosimme tälle sivulle sinulle kattavan tietopaketin yritysten rahoituksesta, tukimahdollisuuksista ja neuvonnasta.

1. Pankit

Koronaviruksen aiheuttaman erityistilanteen vuoksi Danske Bank tarjoaa laajennettua tukea ja neuvontapalveluita henkilö- ja yritysasiakkaille, jotka kärsivät epidemian taloudellisista vaikutuksista. Tarkastelemme jokaisen yrityksen tilannetta tapauskohtaisesti ja autamme yhdessä löytämään parhaimman ratkaisun. Tarjoamme yleiset luottokelpoisuusehdot täyttäville yritysasiakkaillemme esimerkiksi mahdollisuutta hakea muutosta yrityksesi maksuohjelmiin ja käyttöpääoman rahoitusta lainalla tai limiitillä. Tarvittaessa voit hakea joustoa myös henkilökohtaiseen talouteesi.

Näin Danske Bank tukee

Yrityksille helpotuksia maksuohjelmiin ja korotusta luottojen limiitteihin

 • Tarjoamme erilaisia vaihtoehtoja tukeaksemme yrityksiä, jotka tarvitsevat lisälikviditeettiä kysynnän laskun tai tilausten peruutusten vuoksi. Tarkastelemme kunkin yrityksen tilannetta yksilöllisesti ja arvioimme, kuinka voimme auttaa juuri sinua parhaiten. Teemme tarvittaessa esimerkiksi muutoksia yritysasiakkaiden maksuohjelmiin, luotollisten tilien limiitteihin tai muihin käyttöpääomalimiitteihin.

 • Tarjoamme väliaikaista lyhennysvapaata yrityksesi lainaan, jolloin maksat lainastasi ainoastaan koron.

 • Voit myös hakea käyttöpääoman rahoitusta lainalla tai limiitillä.

Tukea henkilökohtaisen taloutesi tasapainotuksessa

 • Yrittäjille tarjoamme yrityslainan maksuohjelmien sekä luottojen limiittien korotuksen lisäksi myös tukea henkilökohtaiseen talouteen. Voit hakea henkilöasiakkaan verkkopankissa esimerkiksi maksutta luottokortin luottorajan korotusta, tilapäistä maksuvapaata tai jopa kuuden kuukauden lyhennysvapaata asuntolainaasi. Tarvittaessa voit myös hakea uutta luottokorttia tai käyttölainaa.

2. Finnvera

Valtio on sitoutunut tukemaan pankkien myöntämiä lainoja Finnveran lisävakuuksien muodossa. Hae Finnveran takaamaa lainaa näin:

 1. Ota yhteys omaan pankkiisi mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Poikkeuksellisen taloustilanteen vuoksi pankeille tulee hakemuksia tällä hetkellä runsaasti, ja hakemuksen käsittelyyn on hyvä varata aikaa tavanomaista enemmän.

 2. Pankki auttaa yrittäjää oikean takauksen valitsemisessa. Alku- ja pk-takauksen osalta pankki hakee takausta suoraan yrittäjän puolesta Finnverasta, kunhan yritys on katsottu luottokelpoiseksi.

Näin Finnvera tukee

 • Alkutakaus on enintään kolme vuotta toimineille yrityksille, takaa enintään 100 000 € lainan.
 • PK-takaus enintään 150 000 € lainan takaamiseen.

Suurempi lainantarve

Mikäli lainantarve on suurempi, voit hakea itsenäisesti Finnvera-takausta. Käsittelyä on nopeutettu, ja haku tapahtuu seuraavasti:

 1. Yritys neuvottelee lainasta pankin kanssa.
 2. Pankki tarkastaa, että yritys täyttää Finnveran pikakäsittelyn ehdot.
 3. Yrittäjä hakee takauksen sähköisessä Finnveran-palvelussa, online.finnvera.fi. Hakemuksessa pitää mainita Finnveran edellyttämä Fast Track -käsittely sekä pankkihenkilön yhteystiedot.
 • Huomaathan, että Finnvera ei käsittele koronakriisin aikaan lainkaan suoria lainahakemuksia, vaan keskittyy alkutakauksen, pk-takauksen sekä Finnvera-takauksen käsittelyyn.

Lue myös nämä

3. Business Finland

Business Finland tarjoaa liiketoiminnan kehitysrahoitusta häiriötilanteessa Suomessa toimiville PK- ja midcap-yrityksille, joiden liiketoiminta kärsii koronavirustilanteesta, ja joiden liikevaihto on enintään 300M€. Tuettuja toimialoja ovat muun muassa matkailu ja oheispalvelut, luovat- ja esittävät alat.

Huomaathan, että yrityksen ei tule hakea poikkeustilanteeseen rahoitusta sekä ELY-keskukselta että Business Finlandilta.

Näin Business Finland tukee

Business Finland tarjoaa rahoitusta häiriötilanteeseen 6-250 henkilöä työllistäville yrityksille. Rahoituksella yritys voi kehittää uusia tuotteita tai toimintatapoja, mutta koronaviruksen aiheuttamia myyntitappioita häiriötilannerahoitus ei kata.

Esiselvitysrahoitus liiketoiminnan häiriötilanteisiin, enintään 10 000 €.

 • Käytettävissä uuden liiketoiminnan suunnitteluun, korvaavien alihankintaketjujen luomiseen ja tuotannon organisoimiseen.

Kehittämisrahoitus liiketoiminnan häiriötilanteisiin, enintään 100 000 €.

 • Toteutetaan esiselvityksessä esiin nousseita toimenpiteitä, tavoitteena saada yritykselle uusia ratkaisuja tuotteisiinsa/tuotantoon liittyen.

Ei sovellu seuraaville:

 • Suuri yritys
 • Toiminimi
 • Julkinen organisaatio
 • Säätiö
 • Yhdistys  
 • Ahvenanmaalainen yritys

4. ELY-keskukset

ELY-keskukset tarjoavat tukea pienyrityksille, jotka ovat kärsineet koronaviruksen aiheuttamista häiriöistä. Pääkohderyhmänään yritykset, jotka työllistävät 1-5 henkilöä.

Huomaathan, että yrityksen ei tule hakea poikkeustilanteeseen rahoitusta sekä ELY-keskukselta että Business Finlandilta.

Näin ELY-keskusten kehittämisavustus tukee

ELY-keskukset myöntävät rahoitusta ja kehittämisavustusta kaikille lähes kaikille toimialoille, jotka kärsivät koronaviruskriisin aiheuttamista häiriöistä ja haasteista. 

Ei sovellu seuraaville:

 • Maatalous
 • Kalatalous
 • Metsätalous
 • Maataloustuotteiden jalostus

5. Tuki ja neuvonta

Mistä muualta yrittäjä saa tukea ja neuvontaa koronaviruskriisin keskellä?

Yrittäjät ja yritykset kohtaavat nyt erinäisiä haasteita toimialoista riippumatta. Onneksi yrityksen saatavilla olevat tukiverkostot ovat laajat ja monipuoliset. Tuen ja neuvonnan arvo korostuu erityisesti poikkeustilanteen aiheuttaman epävarmuuden keskellä.

Yrittäjien alueellinen neuvonta

Suomen Yrittäjien koosteesta pääset katsomaan oman alueesi neuvonnan ja usein kysytyt kysymykset. Neuvonnan kautta saat apua esimerkiksi näissä asioissa:

 • Yrityksen taloustilanteen kokonaiskuvan muodostaminen
 • Kassavirran riittävyyden arviointi
 • Oikeiden erityistukien hakeminen
 • Maksuaikajärjestelyiden tai rahoitusjärjestelyiden hakeminen

Työ- ja elinkeinoministeriö

Työ- ja elinkeinoministeriö on koonnut kysymykset ja vastaukset koronasta ja yritysrahoituksesta.

 

Yritys-Suomen Talousapu

Yritys-Suomen Talousapu tarjoaa maksutonta puhelinneuvontaa yrittäjille ja yrityksille.

 

Suomen Yrittäjien tietopaketti

Suomen Yrittäjät on koostanut kattavan tietopaketin koronaviruksesta. Tätä kautta löydät tietoa esimerkiksi näistä asioista:

Työnantajan ohjeet

 • Lomauttaminen
 • Työsuhteeseen liittyvät asiat
 • Työturvallisuus

Yritystoiminnan ohjeet

 • Rahoitus
 • Talousvaikeudet
 • Ajankohtainen tieto koronasta erityisesti yrittäjälle

Verohallinto

Verohallinnon sivuilta löydät päivittyvän tiedotteen ja tukea yritykselle poikkeustilanteessa. Lisäksi tarjolla on yleisesti tietoa esimerkiksi näistä asioista:

Veroilmoitukset

Yritysten veroilmoituksille voi hakea lisäaikaa. Veroilmoituksen myöhästymismaksu voidaan jättää perimättä erityisen painavan syyn, esimerkiksi sairastumisen vuoksi.

Ennakkovero

Jos arvio yrityksen tuloista ja menoista muuttuu, on suositeltavaa muuttaa ennakkoveroa.

Alv.-ilmoitukset

Myöhästymismaksu voidaan jättää perimättä erityisen painavan syyn, esimerkiksi sairastumisen vuoksi.

Maksujärjestely

Mikäli yrityksellä on maksuvaikeuksia, voi veroille hakea maksujärjestelyä.

 

Yrittäjän eläkevakuutus

Yrittäjän eläkevakuutus tarjoaa joustoa yrittäjälle koronakriisissä.

 1. Maksuton maksujen siirtäminen. Sosiaali- ja terveysministeriö on hyväksynyt väliaikaisen muutoksen YEL-vakuutusehtoihin. Tarvittaessa kolmen kuukauden maksuton maksuaika työeläkevakuutusmaksuille 30.9.2020 saakka.
 2. Tilapäinen jousto. Tilapäinen joustaminen vakuutusmaksun suuruudessa, mahdollisuus joustaa alaspäin n. 20%, mutta ei alle YEL-vakuuttamisvelvollisuuden alarajan.
 3. YEL-työtulojen arviointi. Kun työpanos väliaikaisesti pienempi, voidaan laskea myös YEL-työtuloa, jonka perusteella työeläkevakuutusmaksut ja eläke lasketaan. Huom. Ei voi muuttaa takautuvasti.
 4. Yritystoiminnan päättäminen lopettaa vakuutuksen.

Huomioi myös tämä

Onko oma yrittäjän eläkevakuutuksesi oikealla tasolla? Mieti ja varmista oikea YEL-maksun suuruus.

Koronavirus ja yrityksen pankkiasiat

Koronaviruksen aiheuttaman erityistilanteen vuoksi Danske Bank tarjoaa erilaisia vaihtoehtoja asiakkaillemme. Tuemme esimerkiksi säännölliset tulonsa tilapäisesti työttömyyden tai lomautuksen vuoksi menettäneitä henkilöasiakkaita ja yrityksiä, jotka tarvitsevat lisälikviditeettiä kysynnän laskun tai tilausten peruutusten vuoksi.

Voit jättää meille yhteydenottopyynnön, jolloin asiantuntijamme ottaa sinuun yhteyttä mahdollisimman pian.

Lue lisää