Suomen teollisuustuotanto kasvoi Tilastokeskuksen mukaan kausitasoitettuna vuoden 2020 marraskuussa 0,7 prosenttia lokakuusta. Teollisuuden työpäiväkorjattu tuotanto oli marraskuussa 0,9 prosenttia pienempi kuin vuoden 2019 marraskuussa. Päätoimialoittain tarkasteltuna kausitasoitettu teollisuustuotanto kasvoi lokakuusta lähes kaikilla toimialoilla, paitsi elintarviketeollisuudessa. Metalliteollisuus polki paikoillaan. Sähkö- ja elektroniikkateollisuuden tuotanto nousi 3,2 prosenttia lokakuusta ja oli selvästi suurempaa kuin kertaakaan sitten Nokian Salon tehtaan alasajon. Metsäteollisuuden tuotanto nousi lokakuusta, mutta tuotanto jäi 9 prosenttia vuodentakaista pienemmäksi.

Suomen tavaraviennin arvo oli Tullin ennakkotietojen mukaan yli 4,9 miljardia euroa marraskuussa, eli 3,5 prosenttia vuoden takaista vähemmän. Tilanne koheni hiukan lokakuusta ja Tullin mukaan viennin trendi on noussut 7 kuukautta putkeen. Hintamuutokset vaikuttivat merkittävästi viennin arvoon. Öljytuotteiden viennin arvo väheni ennakollisten tietojen mukaan 39 prosenttia marraskuusta 2019. Paperin ja pahvin vienti laski 21 prosenttia, mutta paperimassan viennin arvo säilyi 2019 marraskuun tasolla. Puutavaran viennin arvo nousi 23 prosenttia. Teollisuuden koneiden ja laitteiden vienti laski kolme prosenttia. Kuljetusvälineiden viennin arvo kasvoi 19 prosenttia.

Teollisuuden uusien tilausten arvo oli Tilastokeskuksen mukaan marraskuussa 9,2 prosenttia suurempi kuin vuotta aikaisemmin. Vertailukohta marraskuussa 2019 oli heikko, mutta uusien tilauksien trendi on silti noussut selvästi viime kuukausina. Tilastoa tulkittaessa on toki muistettava, että suuret heilahtelut ovat kuukausitasolla tyypillisiä. Arvoltaan suuriakaan tilauksia, kuten laivoja, ei jaeta pidemmälle ajanjaksolle. Uudet tilaukset nousivat poikkeuksellisen paljon kemianteollisuudessa marraskuussa. Paperi- ja kartonkituotteiden valmistuksen uudet tilaukset laskivat vuodentakaiseen verrattuna.

Pääekonomistimme Pasi Kuoppamäen mukaan teollisuuden luvut marraskuulta ovat rohkaiseva merkki elpymisestä. Koronakriisi ei ole vielä ohi, mutta tuotanto, vienti ja uudet tilaukset nousivat lokakuusta. Myös esimerkiksi Saksa ja Ruotsi ovat kokeneet uusien tilauksien virrassa elpymistä. Investointihyödykkeidenkin tuotanto on jatkunut pelättyä parempana Suomessa. Teollisuuden luottamus nousi EK:n mukaan joulukuussa, joten kehitys on luultavasti ollut myönteistä myös marraskuun jälkeen. Taloustilanteen heikkous näkyykin nyt lähinnä palveluliiketoiminnoissa. Rokotteiden laajamittaista jakelua tarvitaan normalisoimaan yhteiskuntaa, mikä piristää teollisuutta ja etenkin palvelualoja vuoden 2021 kuluessa.

Lähde: Tilastokeskus