Osakemarkkinoilla koronan aiheuttama sekasorto ja paniikkimyynnit ovat viime viikkoina vaihtuneet komeiksi kurssinousuiksi. Yhdysvalloissa S&P 500 -indeksi on noussut yli 25 prosenttia maaliskuun pohjalukemista, ja viikko on itse asiassa tarjonnut suurimmat kurssinousut sitten vuoden 1938. Eurooppalainen Stoxx 600 -indeksikin on noussut lähes 20 prosenttia.
– Arviomme mukaan vaikein aika ja suurimmat kurssipudotukset ovat nyt takana, mutta paradoksaalisesti voidaan myös sanoa, että helpoin osuus – eli kurssien nopea palautuminen suurten laskujen jälkeen – on nyt ohi. Tämän jälkeen alkavat vaikeammat ajat, jolloin tarvitaan huomattavia edistysaskelia koronavirusepidemian torjunnassa ja talouden elvyttämisessä, ennen kuin merkittävät nousut ovat mahdollisia, Danske Bankin senioristrategi Kaisa Kivipelto sanoo.
Viime viikkojen nousuista huolimatta osakkeet ovat yhä kaukana helmikuisista huippulukemista. Globaalit osakkeet (MSCI AC World) ovat noin 17 prosenttia matalammalla tasolla.
Miten koronakriisi on vaikuttanut rahoitusmarkkinoihin pääsiäisen aikana?
– Kuluneen viikon aikana kehitys on ollut yleisesti suotuisa. Tärkeintä on se, että koronavirusepidemia näyttää saavuttaneen huippunsa useissa Euroopan maissa, minkä lisäksi huippu on oletettavasti lähellä myös Yhdysvalloissa. Suotuisat tautitilastot ovat tärkein edellytys sille, että talouksia voidaan vähitellen avata jälleen.
Lisäksi olemme saaneet kuluneella viikolla kuulla useita toivomiamme uutisia. EU kertoi suunnittelemastaan suuresta talouden tukipaketista, jonka tavoitteena on auttaa Euroopan talouksia ja yrityksiä selviämään koronakriisistä, ja lisäksi useat OPEC+-öljyntuottajamaat ovat sopineet öljyn tuotannon supistamisesta.
Öljyn hinnan romahdus on osaltaan lisännyt rahoitusmarkkinoiden hermostuneisuutta ja jyrkentänyt kurssilaskuja. Vaikka sovittu noin 10 miljoonan tynnyrin päivittäinen tuotannonvähennys ei olekaan tarpeeksi suuri nostamaan hintoja, se voi osaltaan auttaa tukemaan markkinoita ja etenkin vaikeuksissa olevia öljy-yhtiöiden liikkeeseenlaskemien yrityslainojen markkinoita.
– Sopimus voi myös lyhyellä aikavälillä estää Venäjän ja Saudi-Arabian välisen öljyn hintasodan uudelleenkäynnistymisen. Maaliskuussa juuri se sai öljyn hinnan romahtamaan, Kivipelto sanoo.
Mitkä tekijät määrittävät rahoitusmarkkinoiden suunnan seuraavan viikon aikana?
– Tärkeintä on tietysti tautiepidemian kehitys, mutta sen lisäksi eri maat alkavat nyt esitellä keinojaan talouden uudelleen käynnistämiseksi. Seuraamme tarkasti etenkin sitä, miten Donald Trump aikoo aloittaa Yhdysvaltojen talouden avaamisen, Kivipelto kertoo.
Yhdysvalloissa on juuri alkanut uusi tulosjulkistuskausi. Siitä ei takuulla tule kaunista katsottavaa, mutta se on ollut täysin odotettavissa. Kiinnostavaa on seurata etenkin yritysten arvioita tulevaisuuden näkymistään, vaikka tarkkoja ennusteita ne eivät tällä hetkellä luonnollisestikaan voi antaa. Sijoittajat toimivat tällä hetkellä jossakin määrin sokkona, koska vielä ei tiedetä, kuinka kauan maailmantalouden sulku jatkuu ja kuinka hitaasti avautuminen tapahtuu. Sen vuoksi on vaikeaa arvioida, heijastavatko tähänastiset kurssipudotukset tarpeeksi hyvin yritysten tulevia tuloslaskuja.
– Lisäksi pidämme jatkuvasti silmällä Kiinasta tulevia tietoja nähdäksemme, miten sen talous nousee jaloilleen koronavirusepidemian jälkeen. Kiinan kehitys voi antaa osviittaa siitä, mitä muualla maailmassa on odotettavissa. Viimeksi on saatu tietoja Kiinan viennistä, joka oli odotettua vilkkaampaa, Kivipelto sanoo.
Miten odotatte talouden ja osakemarkkinoiden kehittyvän hiukan pidemmällä aikavälillä?
Odotamme yhä talouden nousevan jaloilleen vuoden jälkipuoliskolla, vaikka kehitys on tietysti asteittaista. Suuret talouden tukipaketit, matalat korot ja matala öljyn hinta luovat vahvan perustan talouden nousulle, ja odotamme osakkeiden tarjoavan hyvää yksinumeroista tuottoa seuraavien 12 kuukauden aikana. Luonnollisesti edessä on ajanjakso, jolloin epävarmuus vallitsee ja kurssivaihtelut ovat suuria. Sijoittajat ovat huolissaan etenkin siitä, alkaako koronavirusepidemia levitä uudelleen myöhemmin tänä vuonna ja miten siihen silloin reagoidaan.
– Suosittelemme pitkäaikaisia sijoittajia yleisesti pitämään kiinni sijoituksistaan, jos ne sopivat heidän sijoitusprofiiliinsa, jossa otetaan huomioon niin riskinottohalukkuus kuin sijoitusaikakin, Kivipelto sanoo.