Asiakkaan tunteminen -
miksi pankki kysyy?

Pankkitoiminta perustuu molemminpuoliseen luottamukseen, joka syntyy yksilöllisestä ja asiakkaan tarpeet huomioonottavasta palvelusta. Kun tunnemme tarpeesi, voimme tarjota juuri sinun elämäntilanteeseesi sopivia neuvoja ja ratkaisuja. Meillä on myös lakisääteinen velvollisuus tunnistaa ja tuntea asiakkaamme. Meidän tulee todentaa henkilöllisyytesi luotettavista tunnistusasiakirjoista ja varmistaa sinulta, mitä pankkipalveluita tarvitset ja miten niitä käytät.

Yritysasiakas – lue, mitä tietoja tarvitsemme yrityksestäsi.

Asiakkaan tunteminen

Pankilla on oltava riittävät tiedot asiakkaidensa taloudellisesta toiminnasta, sen laajuudesta sekä perusteista pankin palveluiden käyttämiselle. Tiedot on pidettävä ajan tasalla myös asiakassuhteen aikana ja ne on säilytettävä asianmukaisesti. 

Pankin velvollisuus on kysyä asiakkaidensa taloudellisesta asemasta, verovelvollisuudesta sekä poliittisesta vaikutusvallasta. Tarvittaessa asiakkaalta pyydetään lisätietoja tilille tulevien varojen alkuperästä ja käyttötarkoituksesta, sekä asiakirjoja, joiden perusteella tiedot voidaan vahvistaa.

Mikäli tiedoissasi on päivitystarpeita, lähestymme sinua tietojen päivityspyynnöllä puhelimitse, kirjeitse tai verkkopankkiviestin kautta.

Henkilöllisyyden todentaminen

Asiakkaan henkilöllisyys todennetaan viranomaisen myöntämästä voimassa olevasta henkilöllisyysasiakirjasta, kuten passista tai henkilökortista. Joissakin tilanteissa henkilöllisyys voidaan varmentaa sähköisesti käyttämällä vahvaa sähköistä tunnistusvälinettä eli käytännössä kotimaisia verkkopankkitunnuksia.

Lainsäädännön mukaan pankin on tallennettava henkilöllisyyden todentamisessa käytetyn asiakirjan kopio tai riittävät tiedot asiakirjasta.

Toisen henkilön puolesta tai hänen edukseen toimittaessa pankki tarvitsee tiedot myös tämän toisen osapuolen henkilöllisyydestä.

Hyväksytyt henkilöllisyystodistukset

Suomalaisen viranomaisen myöntämät henkilöllisyystodistukset

  • Henkilökortti
  • Passi (ei muukalaispassi)
  • Ajokortti (poliisiviranomaisen myöntämä, ei siirtomerkintää)

    Huom. Ajokortti hyväksytään ainoastaan nykyisiltä asiakkailta muussa kuin pankkitunnuksiin liittyvässä asioinnissa. Tiedot ajokortista ovat täytyneet olla järjestelmässämme  ennen 1.1.2019. Ajokortin tulee olla myönnetty 1.10.1990 jälkeen.

Ulkomaisen viranomaisen myöntämät ja Suomen matkustusasiakirjana hyväksymät henkilöllisyystodistukset

  • Passi (ei muukalaispassi)
  • ETA-maan (Euroopan talousalue), Sveitsin tai San Marinon viranomaisen myöntämä henkilöllisyystodistus (sirullinen, sisältää hologrammin tai optisia turvatekijöitä)
  • Danske Bankin Tunnistusperiaatteet

Usein kysyttyä

Miksi pankki kysyy?

Usein kysyttyä

Asiakastietojen hallinta

Olethan tarkkana!

Muistathan, että emme koskaan pyydä sinulta pankkitunnustesi tai pankkikorttiesi tietoja viestitse tai puhelimitse. Emme myöskään pyydä kotisivuilla tai verkkopankissa korttisi numeroa, voimassaoloaikaa tai PIN-koodia.

Varmista, että käyttämäsi laite oli se sitten tietokone, tabletti tai mobiili on suojattu, virustorjuntaohjelma päivitetty ja palomuuri toiminnassa.

Säilytä ja käytä pankkitunnuksiasi huolellisesti, äläkä anna niitä ulkopuolisten henkilöiden haltuun.

Kiinnostuitko?
Tervetuloa Danske Bankiin.

Content is loading