Sijoittajan suunnittelumahdollisuuksia
- Laske yhteen kaikki alkuvuoden aikana jo kertyneet pääomatulot: luovutusvoitot, tuotot, vuokrat, osingot ja metsätalouden tuotot. Mikäli verovuodelle jää verotettavaa pääomatuloa, siitä maksetaan veroa 30 % 30 000 euroon saakka ja tämän ylittävältä osin 34 %.
Pystytkö/haluatko vaikuttaa pääomatulojen toteutuvaan määrään? - Onko sinulla vähentämättömiä tappioita aikaisemmilta vuosilta? Ne selviävät viime vuoden verotuspäätöksestä. Mikäli aikaisemmilta verovuosilta on jäänyt enemmän luovutustappioita kuin pääomatuloa, luovutustappiot ovat siirtyneet vähennettäväksi seuraavien viiden vuoden pääomatuloista. (HUOM! Mahdolliset osakesäästötilin tappiot voit vähentää pääomatuloista vasta lopettaessasi osakesäästötilin.)
Kurssien kehittyessä suotuisasti sijoitustesi osakepaino on saattanut ylittää pitkän tähtäimen riskinottohalukkuutesi. Kannattaisiko vanhoja tappioita vastaan kotiuttaa joku voitto, ja ehkä samalla tasapainottaa sijoitussalkkuasi vastaamaan valitsemaasi riskitasoa? - Onko sijoituksissasi tappiollisia kohteita? Kannattaisiko ne myydä, jos voisit vähentää tappiot syntyneitä pääomatuloja vastaan? Vaikka sinulla ei tänä vuonna olisikaan pääomatuloja, sinun ehkä kannattaa myydä sijoitus, jonka nousuun et enää usko, koska voit vähentää luovutustappiota vielä viiden seuraavan verovuoden pääomatuloista.
Ota huomioon, että tappion tulee olla todellinen: Jos haluat pysyä myymiesi sijoituskohteiden tulevaisuuden kehityksessä mukana ja ostat samat sijoitukset välittömästi takaisin, luovutustappio ei välttämättä ole verotuksessa vähennyskelpoinen. Myöskään perheensisäiset kaupat tappioiden realisoimiseksi harvoin menestyvät verotuksessa. - Joulu on lahjojen antamisen aikaa ja yhä useampi arvostaa aineettomia lahjoja: Lahjoittaessasi voitollisia osakkeita tai rahasto-osuuksia sinulle ei realisoidu luovutusvoittoa. Jos lahjansaaja pitää saamansa sijoitukset yli vuoden lahjoituksesta, maksaa hän luovutusvoittoveroa vain lahjoituspäivän ja myyntipäivän välisestä arvonnoususta.
HUOM! Jos lahjoitettujen sijoitusten arvo yhdessä kolmen vuoden sisällä samalta lahjanantajalta saatujen muiden lahjojen kanssa on vähintään 5 000 euroa, pitää lahjansaajan tehdä lahjaveroilmoitus ja maksaa lahjavero.
HUOM! Lahjansaaja ei voi sijoittaa lahjaksi saamiaan osakkeita osakesäästötilille, koska sinne voi sijoittaa vain rahaa.
Oletko osakkaana jakamattomassa kuolinpesässä, joka omistaa sijoituksia?
Kuolinpesää verotetaan kuolinvuodelta sekä vainajan että kuolinpesän tuloista. (Yhden osakkaan kuolinpesä kuitenkin lakkaa viimeistään perunkirjoitukseen.) Verotuskäytännössä hyväksytään vainajan aiempien vuosien sekä kuolinvuoden vähennyskelpoisten tappioiden vähentäminen pesän kuolinvuoden luovutusvoitoista ja muista pääomatuloista. Kuolinpesän sijoitusten hankintahinta on perintöverotusarvo, käytännössä kuolinpäivän kurssi, myös kuolinvuonna (tai tätä myöhempi todellinen hankintahinta). Jos sijoitusten arvo on laskenut kuolinpäivän jälkeen, ja sijoituksia myydään vielä kuolinvuoden aikana, voidaan syntynyt (ja aiempien vuosien vahvistettu) tappio kuitata pesän pääomatuloista, esimerkiksi kuolleen henkilön tai kuolinpesän osinkotuloista. Käytännössä tämä johtaa osinkotuloista tehdyn ennakonpidätyksen palautumiseen tappiota vastaavalta osin veronpalautuksena kuolinpesälle.
Yleisenä ohjeena voi todeta, että kuolinpesässä pitää ennen realisointeja aina pohtia, kannattaako ne toteuttaa jakamattomasta pesästä vai vasta jaon jälkeen. Kuolinpesän voittoja tai tappioita ei osakas voi käyttää hyväksi oman verotuksensa suunnittelussa.
Kotitalousvähennys hyödyksi
Vielä ehdit myös käyttää kotitalousvähennystä. Kotitalousvähennys pienenee olennaisesti vuonna 2025: Kotitalousvähennyksen enimmäismäärää alennetaan 2 250 eurosta 1 600 euroon. Vähennysprosenttia alennetaan työkorvausten kohdalla 40 prosentista 35 prosenttiin ja palkkojen kohdalla 15 prosentista 13 prosenttiin. Vähennyksen omavastuu nousee 100 eurosta 150 euroon.
Kotitalous-, hoiva- tai hoitotyön sekä fysio- tai toimintaterapian perusteella vuosina 2022–2024 myönnettävä määräaikainen korotettu kotitalousvähennys päättyy voimassa olevan lain mukaisesti vuoden 2024 loppuun. Jatkossa näiden töiden perusteella myönnetään kotitalousvähennystä vähennyksen yleisten perusteiden mukaisesti.
Öljylämmityksestä luopuminen säilyy voimassa olevan lain mukaisesti korotetun kotitalousvähennyksen piirissä vuoden 2027 loppuun. Öljylämmityksestä luopuminen on kotitalousvähennyksen yleisen omavastuun piirissä, joten omavastuun korotus koskee myös öljylämmityksestä luopumisen perusteella myönnettävää kotitalousvähennystä.
Verottajan verkkosivuilta löytyy kätevä laskuri kotitalousvähennykselle: Kotitalousvähennyslaskuri - vero.fi
Kotitalousvähennyksen voit saada otetuksi huomioon jo ennakonpidätyksessä hakemalla muutosta verokorttiin Omaverossa tai lomakkeella kirjallisesti.