Mikä ohjaa markkinoita?
Osakemarkkinoiden viime aikojen heilunnan jälkeen saatat pohtia, mikä itse asiassa vaikuttaa osakkeiden kehitykseen. Arvosijoittamisen isäksikin kutsuttu Benjamin Grahamin kuuluisa sanonta kuuluu: ”Lyhyellä aikavälillä markkinat ovat kuin vaalit, mutta pitkällä aikavälillä markkinat ovat kuin vaaka.”
Viime viikolla osakkeet nousivat, kun Yhdysvaltojen uudet työttömyyshakemukset nousivat ennätyskorkealle tasolla, ja samaan aikaan öljyn hinta nousi yli 20 % Trumpin kommentoitua mahdollisesta sovusta öljynhintasodassa. Teoriassa osakkeiden hinta koostuu tulevien kassavirtojen nykyarvosta. Käytännössä joka päivä, kun uutta tietoa ilmestyy, markkinan kollektiiviset odotukset tulevasta paranevat tai heikentyvät aiempiin odotuksiin verrattuna. Joskus uutinen on odotetun huono, eikä sillä ole vaikutusta markkinoihin (kuten Yhdysvaltojen huonot työttömyyshakemukset), ja joskus huono uutinen on tavallaan hyvä uutinen, jos odotus oli vielä huonompi tai jos se laukaisee odotukset siitä, että lisää elvytystä on tulossa. Toisin sanoen, tavallaan osakemarkkina kokonaisuutena äänestää joka hetki siitä, miten todennäköinen lopputulema yrityksille ja taloudelle on muuttunut edellisestä hetkestä, ja suosituin näkemys tulevasta määrittelee markkinan suunnan lyhyellä aikavälillä.
Kun puhutaan kuukausista tai vuosista, riippuu osakemarkkinoiden kehitys siitä, miten yritykset ovat aidosti menestyneet, eli miten varsinaiset tulokset punnitaan. Suurimmat tähän kehitykseen vaikuttavat tekijät juuri nyt ovat kyky pysäyttää viruksen leviäminen, oli se sitten karanteenitoimien avulla tai mahdollisesti myöhemmin lääkkeen tai rokotteen avulla, sekä valtioiden ja keskuspankkien kyky elvyttää taloutta kriisin yli. Vaikka olemme syvässä taantumassa karanteenitoimien vuoksi, odotamme sen olevan suhteellisen lyhyt. Uskomme, että on viisasta pysyä nytkin pitkän aikavälin sijoitussuunnitelmassa ja osakevalinnassa suosia laatuyhtiöitä.
Omaisuusluokista etenkin yrityslainat ovat palaamassa normaalimpaan tilaan likviditeetin myötä ja pidämme investment grade –yrityslainoja mielenkiintoisimpana vaihtoehtona korkosijoituksista. Osakkeissa suosimme yhä amerikkalaisia ja kehittyvän Aasian osakkeita, koska näillä alueilla on parhaat mahdollisuudet taklata viruksen aiheuttaman talousongelmat.
Tällä viikolla fokus koronaviruksen ja talouden kehityksessä USA:ssa
Tämä viikko on hiljainen myös talouslukujen osalta. Näemme jälleen torstaina, miten Yhdysvaltojen uudet työttömyyshakemukset kehittyvät. Irtisanotut työntekijät saavat lisäapua uusien tukitoimien ansiosta, nostaen työttömyyskorvauksen normaalista 385 dollarista viikossa 985 dollariin viikossa. Yhdysvaltojen talous on kriittinen globaalin talouden kehityksen kannalta, ja muutokset sen näkymissä vaikuttavat markkinoiden tunnelmiin. Torstaina julkaistaan myös Michiganin yliopiston kuluttajaluottamusluvut, jotka voivat avata amerikkalaisten tunnelmia kriisin keskellä. OPEC+ -ryhmän odotetaan kokoontuvan torstaina ja toiveissa on, että öljyntuottajamaat pääsevät sopuun tuotannonleikkauksista.
Nyt, kun koronavirustartuntoja on maailmanlaajuisesti yli 1,25 miljoonaa ja yhä useammassa maassa on otettu karanteenitoimenpiteet käyttöön, etsivät markkinat merkkejä viruksen hitaammasta leviämisestä. Yhdysvallat ovat suurin mielenkiinnon aihe, ja siellä viruksen selvien negatiivisten vaikutusten voisi odottaa nopeuttavan karanteenitoimia – tähän mennessä jotkin osavaltioista ovat toimineet hyvin hitaasti rajoitustoimien suhteen. Uusiakin elvytystoimia saatetaan nähdä.
Markkinoilla heilunta jatkunee, mutta ainakin Euroopassa nähdään jo rajoitustoimien vaikutus uusien tartuntojen pienempinä määrinä. Euroopassa kuitenkin negatiivinen vaikutus talouteen on jo merkittävä. Tähän liittyen euroryhmä tapaa tiistaina. Markkinat odottavat ja 250 miljardin euronelvytyspakettia Euroopan vakausjärjestelmän kautta, mutta koska koronaviruksen kokonaiskustannuksen odotetaan olevan jopa triljoona euroa (jos vaikutus on 8 % Euroopan BKT:sta), tarvitaan lisää elvytystä ja sen osalta varmasti nostetaan keskusteluun myös yhteisten eurooppalaisten velkakirjojen tai ”koronabondien” mahdollisuus.