Useimmat sijoittajat unelmoivat pystyvänsä samaan kuin Warren Buffett. Sen jälkeen, kun Buffett otti Berkshire Hathaway -yhtiön ohjakset käsiinsä vuonna 1965, sen keskimääräinen vuosituotto on ollut kokonaiset 20 prosenttia. Jos se ei vielä ole tarpeeksi, arvostetussa tieteellisessä artikkelissa* on todettu, että Buffettin riskikorjattu tuotto (Sharpen luvulla mitattuna) on korkeampi kuin minkään osakkeen tai rahaston, jotka ovat olleet olemassa 40 vuoden ajanjakson vuosina 1976–2017. Buffettin tuotto on ollut noin kaksinkertainen markkinoiden keskiarvoon verrattuna.
Uskomattoman suorituskyvyn lähteeksi on arvuuteltu milloin onnea, milloin taikuutta. Tutkimusartikkelissa todetaan kuitenkin, että Buffettin menestys ei johdu kummastakaan. Sen sijaan hänen vaikuttava tuottonsa perustuu siihen, että hän on noudattanut vuosikausien ajan kurinalaisesti hyvää strategiaa, jossa keskitytään ostamaan halpoja laatuosakkeita. Lisäksi Buffett on pitänyt kiinni sijoituksistaan huonoina aikoina, jolloin muut sijoittajat ovat ehkä joutuneet myymään omistuksensa.
Mitä Buffettilta voi oppia?
Onneksi Warren Buffett ei ole pelkästään erittäin menestynyt sijoittaja, vaan hän myös jakaa tietojaan auliisti. Sen hän tekee esimerkiksi vuotuisessa sijoittajakirjeessään, jonka sijoittajat ympäri maailmaa lukevat hyvin tarkasti. Buffett tunnetaan myös filosofisista lausahduksistaan. Tässä on koottuna neljä asiaa, jotka häneltä voi oppia:
- Sijoita kurinalaisesti
Warren Buffettin menestyksen perusta on suurelta osin kurinalaisuudessa. Sitä on sovellettava osakkeita valittaessa, jolloin intuition sijaan tukeudutaan analyyseihin sekä tiukkoihin sääntöihin ja kriteereihin. Mutta se koskee etenkin aikoja, jolloin tulee väistämättä takapakkia. Sijoittajalla on oltava selkeä suunnitelma, jota hänen on noudatettava. Buffett on itse sanonut, että sijoittajan ei tarvitse olla markkinoita viisaampi, jos hän vain on niitä kurinalaisempi.
- Sijoita kärsivällisesti
Warren Buffettin strategia perustuu kärsivällisyyteen, ja se on yksi hänen menestyksensä salaisuuksista. Hän ei suosittele päiväkurssien tarkistamista, koska se vain häiritsee yleiskuvaa ja voi vaikeuttaa strategian seuraamista. Rahat sijoitetaan yritykseen, ei käyrään. Kun Buffett arvioi jonkin yrityksen olevan hyvä sijoituskohde, hän pyrkii arvioimaan sen tilannetta vuosikymmenen päästä. Tämänhetkistä menestystä tärkeämpää on se, että yrityksellä on kestävä kilpailuetu. Siksi yksi Buffettin motoista on: jos osaketta ei halua omistaa kymmenen vuoden päästä, ei kannata harkita sen hankkimista edes kymmenen minuutin ajaksi.
- Sijoita ilman tunteita
Ihmiset toimivat tunteidensa varassa, ja sama koskee osakemarkkinoita. Siksi sijoittaja voi parantaa menestystään parhaiten toimimalla järkevästi ja jättämällä omat ja markkinoiden tunteet omaan arvoonsa. Buffettin mukaan osakemarkkinat ovat nimittäin maanis-depressiiviset. Sen vuoksi on erittäin tärkeää, ettei itse ala toimia samoin. Buffett suosittelee sijoittamaan vakaisiin ja laadukkaisiin yhtiöihin, jotka kestävät markkinoiden heilahtelut. Lisäksi sijoittajalla on oltava rohkeutta kulkea vastavirtaan. Sen vuoksi hän sanoo, että sijoittajan on oltava pelokas, kun muut ovat ahneita, ja ahne, kun muut ovat pelokkaita, vaikka se voikin olla vaikeaa.
- Sijoita vain sellaiseen, minkä ymmärrät
Älä koskaan sijoita yritykseen, jonka liiketoimintaa et ymmärrä. Se ei kuitenkaan tarkoita vain yhteen toimialaan keskittymistä, vaan sitä, ettei kannata ostaa sellaista, jonka arvoa ei pysty itse arvioimaan. Buffettin mukaan sijoittaminen ei ole uimahyppykilpailu, jossa vaikeasta hypystä saa enemmän pisteitä kuin helposta. Sen vuoksi ei kannata kokeilla onneaan sijoituksissa, jotka vain lisäävät riskiä.
Viite: *Andrea Frazzini, David Kabiller & Lasse Heje Pedersen (2018): Buffett’s Alpha, Financial Analysts Journal