Valmistaudu kasvuun huolella
Yritystoiminnan laajentamiseen kannattaa valmistautua huolella. Tässä neuvoja, miten se kannattaa tehdä.
-
1. Pidä silmällä kustannuksia ja kassavirtaa
Onnistuneeseen yritystoiminnan kasvattamiseen kannattaa valmistautua huolellisesti. Erityisesti kannattaa pitää silmällä, että nettotulos kasvaa samassa tahdissa kuin myynti. Varmista, että hallinto ja organisaatio toimivat tehokkaasti ja pidä yrityksen kulut kurissa, muutoin myynnin kasvattaminen saattaa tulla kalliiksi. Seuraa samalla yrityksesi maksuvalmiutta, jottei investoinnista aiheutuneet laskut yllätä maksupäivän lähestyessä.
Näin tehostat kassavirranhallintaa
-
2. Verkostoidu
Onko sinulla ystäviä ja tuttavia, joilta voit kysyä neuvoa ja kokemuksia yritystoiminnan laajentamisessa? Kokemuksia kuunnellessasi voit löytää uusia mahdollisuuksia ja välttää mahdolliset kalliit virheet. Sinun kannattaa myös verkostoitua muiden yrittäjien kanssa ja harkita neuvonantajahallituksen (Advisory Board) perustamista.
-
3. Luo tilaa kasvulle
Yrittäjät ovat tunnetusti kiireisiä hoitaessaan kaikki asiat pienimmistä suurimpiin asiat johtaessaan liiketoimintaansa. Jatkuva kiire voi viedä liikaa aikaa kasvutoimenpiteistä ja asiat jäävät puolitiehen.
Harkitse, mitä hallinnollisia ja muita toimia sinun kannattaisi delegoida tai ulkoistaa kasvuprosessin aikana. Kun saat keskityttyä paremmin laajentamistoimiin, kasvutavoitteesi onnistuu todennäköisemmin.
-
4. Mistä kasvua saa luotua?
Selvitä ensin mahdollisuutesi. Yhtiömuodosta riippuen voit valita eri tapoja laajentua:
- Uudet asiakkaat
- Uudet markkinat
- Uudet tuotteet tai palvelut
- Tehosta myyntiä nykyisille asiakkaille (esimerkiksi lisämyynnillä tai -palveluilla)
- Etsi uusia kanavia – kasvata esimerkiksi myymälien määrää tai aloita verkkokauppa
- Palkkaa lisää tai parempia työntekijöitä
Analysoi ensin kaikki tavat ja mieti kullekin osa-alueelle eri vaihtoehtoja. Kannattaa keskittyä mahdollisuuksien löytämiseen eikä rajoittaa ajattelua esimerkiksi resurssien tai varojen puutteeseen. Tällä harjoituksella saat parhaan kuvan kokonaisuudesta ja asioista, joita kannattaa priorisoida.
-
5. Mitä onnistumiseen tarvitaan?
Seuraavaksi tarkennetaan tekemääsi analyysiä. Ota selvää tarvittavista toimenpiteistä ja käy läpi niiden potentiaali. Arvioi onnistumisen todennäköisyys, kun olet hankkinut tarvittavat resurssit ja toimenpiteet alkavat tuottaa tuloksia.
Nyt on aika yhdistää luovuus ja optimismi, unohtamatta kuitenkaan kirjanpitäjän realismia – anna itsellesi mahdollisuus onnistua!
Ohjeita ja neuvoja
Ota yhteyttä paikalliseen ELY-keskukseen. Sieltä saat nopeasti neuvoja ja käytännön apua suunnitelmiesi toteuttamiseksi.
Lue tarkemmin ELY-keskuksen kehittämisavustuksesta (ely-keskus.fi)
-
6. Priorisoi ja valitse suunta
Kun sinulla on hyvä paletti eri laajentumismahdollisuuksista ja realistinen kuva siitä, mitä toimenpiteitä tarvitaan. Priorisoi seuraavat askeleesi tämän mukaan.
Osa vaihtoehdoista voi tuoda suuriakin mahdollisuuksia, mutta saattaa tulla kalliiksi ja toteuttaminen vie paljon aikaa. Tai jonkin toimenpiteen onnistumisen todennäköisyys on liian pieni panostukseen verrattuna. Joskus kannattaa aloittaa yksinkertaisella ratkaisulla, se riippuu kokonaan yrityksestäsi ja tilanteesta.
Aivan kuten edellisessä kappaleessa mainittiin, kannattaa kaikkia vaihtoehtoja punnita kriittisesti. Toimenpiteiden laajuudesta riippuen valitse enintään 2–3 toimenpidettä ja panosta niihin.
-
7. Suunnitelman ja budjetin laatiminen
Nyt on aika siirtyä tuumasta toimeen. Laadi konkreettinen toimintasuunnitelma yrityksesi toiminnan laajenemiseksi ja tee yksityiskohtainen suunnitelma kustakin toimenpiteestä:
- Tunnista ja yksilöi kunkin toimenpiteen kaikki vaiheet voidaksesi arvioida ideaasi ja toimenpiteitä.
- Määrittele aikataulu kullekin toimenpiteelle ja työvaiheelle. Tämä vaatii aikaa ja tarkkuutta, mutta näin saat varmistettua, että prosessi etenee eikä se jää vain työpöydän laatikkoon.
- Laadi realistinen kustannusarvio. Miten suunnitelmasi tullaan toteuttamaan ja mikä vaikutus suunnitelluilla toimenpiteillä on yrityksesi talouteen. Samalla kun seuraat tiiviisti suunnitelmasi etenemistä, vahdi myös, että budjetti pysyy asettamissasi rajoissa.