Viime viikkoina markkinat ovat olleet myllerryksessä koronaviruspandemian myötä odotuksia suuremmin. Alkavaa osinkokevättä tarkastellessa sijoittajan kannattaakin huomioida koronaviruksen aiheuttamat muutokset monen suomalaisen pörssiyhtiön kevääksi suunniteltujen osinkojen maksuaikatauluissa. 

Monet yhtiöt, kuten Fortum, Cargotec, Valmet ja Stockmann, ovat lykänneet yhtiökokoustaan koronavirusriskin vuoksi. Yhtiökokouksia ei haluta lykätä liian pitkälle: esimerkiksi Metso on tiedottanut järjestävänsä varsinaisen yhtiökokouksen heti, kun koronavirusepidemian tuleva kehittyminen sen sallii. Yhtiöt ovat tiedottaneet julkistavansa varsinaisten yhtiökokouksien kutsuja myöhemmin.

Nyt, kun yhtiökokouksia ei järjestetä aiemmin ilmoitettujen aikataulujen mukaisesti, ei osinkoja voida vielä maksaa. Normaalioloissa yhtiön hallitus tekee voittovarojen käytöstä ja osingonmaksusta ehdotuksen, joka hyväksytään yhtiökokouksessa. Yhtiökokouksen siirtyessä myös osingonmaksu siirtyy tulevaisuuteen. Osakeyhtiölain mukaan varsinainen yhtiökokous on kuitenkin pidettävä kuuden kuukauden kuluessa tilikauden päättymisestä, joten osinkoja ei tarvitse odotella loputtomiin. 

Sijoittajan on hyvä varautua myös siihen, että joidenkin yhtiöiden hallitusten jo aiemmin tekemät osinkoehdotukset voivat nyt muuttua. Näin voi käydä, jos yhtiön näkymät muuttuvat merkittävästi ennen kuin yhtiökokous päästään järjestämään, ja osakkeenomistajat päättävät sen vuoksi poiketa alkuperäisestä osinkoehdotuksesta.

Neuvommekin kaikkia osakesijoittajia seuraamaan yhtiöiden tiedotusta yhtiökokouksista ja mahdollisista poikkeuksista. Lisäksi on hyvä varautua, että osa yhtiöistä maksaa osingot tänä vuonna selvästi normaalia aikataulua myöhemmin ja joihinkin jo esitettyihin osinkoihin saattaa myös tulla muutoksiakin.