Koronavirus ja tukipakettineuvottelut

Viime viikkoina koronaviruksen uhka on pysynyt nousussa. Uudet tartunnat ovat lisääntyneet sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa. Talouden ja markkinoiden kannalta viruksen lisäksi erityisesti sen torjuntaan liittyvät rajoitustoimet voivat aiheuttaa merkittävää haittaa. Nykyiset rajoitukset ovat kuitenkin kohdistetumpia kuin keväällä, mutta nekin vähentävät taloudellista aktiviteettia. Euroopassa viruksen nopea uudelleen leviäminen ja uudet rajoitukset muodostavat haitan alueen kasvulle ja osakkeille. Pidämme siis Euroopan osakkeet alipainossa strategiassamme, vaikka ne ovat suoriutuneet tähänkin asti tänä vuonna muita markkinoita heikommin. Kokonaisuutena pidämme osakkeet kuitenkin ylipainossa. Osakkeita tukee yhä muun muassa erittäin matalat korot. Lisäksi keskuspankit ovat valmiita tekemään lisää ja globaalisti talous kehittyy hyvään suuntaan.

Yhdysvaltain finanssipoliittiset tukipakettineuvottelut eivät ole vielä edenneet sopimukseen asti. Neuvottelut ovat jatkuneet jo pitkään ja markkinat seuraavat uutisia tarkasti. Emme kuitenkaan odota, että osapuolet pääsisivät sopuun vaalien tällä puolella, mikä voi tuottaa pettymyksen markkinoille. Lähiaikojen talousluvuista selviää, kuinka talous kehittyy ilman lisätukea. Pitemmällä tähtäimellä odotamme kuitenkin, että Yhdysvaltojen finanssipolitiikka pysyy elvyttävänä, mikä tukisi taloutta ja markkinoita. Vaikka markkinat reagoivat herkästi neuvottelu-uutisiin ja pettymys on lähiaikoina mahdollinen, näemme yhä Yhdysvaltojen osakkeissa potentiaalia. Pidemmällä aikavälillä kasvuhakuinen finanssipolitiikka, elvyttävä keskuspankki, vahvat kuluttajat ja vakaat kasvutrendit tukevat yhä yhdysvaltalaisosakkeita.

Vilkas viikko meneillään

Tällä viikolla koronavirustilanteen ja Yhdysvaltojen neuvottelujen lisäksi seurattavaa riittää talouslukujen puolella. Maanantaina julkaistaan Saksan Ifo-indeksi ja Yhdysvaltojen uusien asuntojen myyntiluvut. Tiistaina vuorossa ovat USA:n kestokulutushyödyketilaukset ja kuluttajaluottamus. Torstaina saadaan luku euroalueen taloustunnelmista ja alustavat arviot USA:n Q3:n bkt-kasvusta. Perjantaina julkaistaan lukuja euroalueen bkt-kasvusta ja inflaatiosta. Viikon päättää lukemat USA:n kuluttajakäyttäytymisestä. Kuluva viikko on myös yksi kiivaimmista Q3:n tulosraportointiviikoista, joten seuraavat päivät kertovat paitsi menneestä, mutta myös tulevaisuuden näkymistä.

Kaiken tämän lisäksi EKP pitää kokouksen torstaina. Vaikka emme odota muutoksia nyt, EKP voi indikoida jotain joulukuun kokousta silmällä pitäen. Nousseet koronavirustartunnat voivat tarkoittaa sitä, että EKP:n viesti olisi hyvin kyyhkymäinen, mikä voisi nostaa entisestään markkinoiden odotuksia lisätoimista joulukuun kokouksessa.