Hiljainen viikko takana…

Geopoliittiset uhat ovat hieman väistymässä: Trump kertoi Twitterissä olevansa ystävä Kiinan presidentin Xi:n kanssa, ja myös suhteet Pohjois-Korean Kim Jong-Unin kanssa ovat rauhoittuneet Pohjois-Korean kerrottua, että he ovat valmiita keskustelemaan Korean niemimaan ydinaseriisunnasta. Kehitys neuvottelupöydissä on siis lupaavaa, suurimmaksi osin: Yhdysvaltojen suhteet Venäjän ovat kääntyneet huonommiksi Yhdysvaltojen uusien pakotteiden ja Yhdysvaltojen, Ison-Britannian ja Ranskan tekemän Syyrian ohjusiskun myötä. Markkinat saattavat olla tästä eteenpäin erityisen herkkänä Washingtonin ja Moskovan suhteiden kehittymiselle.

Merkittävien talouslukujen puuttuessa markkinat olisivat todennäköisesti ajelehtineet koko viikon ilman merkittävää suuntaa, mutta poliittiset uutiset heikensivät markkinan tunnelmia. Tämä on kuitenkin vain melua – tärkeimmät tekijät eli talouskasvu ja yritysten tuloskehitys ovat yhä vahvoja, ja uskomme että tulosjulkistukset ovat seuraava ajuri osakemarkkinoille. 

…ja toinen samanlainen edessä…

Ennen katsausta alkavaan tuloskauteen (jännittävä osuus), vilkaistaan ensin mitä talouslukuja tällä viikolla on luvassa (tylsä osuus). 

Yhdysvalloista on tulossa vähittäismyynti- ja teollisuustuotantolukuja. Odotus on, että vähittäismyynti tekee paluun heikon helmikuun jälkeen – lukua voivat myös nostaa vahva työllisyys ja verouudistus. Sama pätee teollisuustuotantoon; lisäksi positiivisia ajureita ovat myös halpa dollari ja yhä jatkuva globaali vahva talouskasvu. Tämä lisäksi useat Fedin virkamiehistä pitävät puheita tällä viikolla, ja näistä voimme saada vihjeitä Fedin tulevista toimista ja markkinan reaktioista niihin.

Euroopasta on luvassa ZEW-luottamusindikaattori, joka kertonee siitä onko euroalueen talouslukujen muuttuminen erittäin vahvoista vain vahvoiksi heikentänyt tunnelmia. Kiinasta nähdään BKT-lukema, joka tulee olemaan odotusten mukainen. Odotamme siis, että talousluvut EU:sta jatkavat aiempaa pehmeämpinä, Yhdysvalloista on luvassa vahvoja lukuja ja kehittyviltä markkinoilta ei ole luvassa merkittävää positiivista yllätystä, mutta ei myöskään mitään mikä antaisi syytä huolestua. 

Tuloskausi alkaa!

Vuoden 2018 ensimmäisen vuosineljänneksen aikana S&P 500 -indeksi laski 1,2 %. Tämä oli huonoin kvartaalituotto sitten 2015 kolmannen vuosineljänneksen. 

Tänä vuonna markkinoita on heiluttanut useat eri riskitekijät ja sijoittajien on ollut vaikea löytää vakautta markkinoilta. Uskomme, että ensimmäisen vuosineljänneksen tulosjulkistukset luovat sijoittajille uudelleen uskoa markkinoihin ja palauttavat osakemarkkinat nousuun. Tuloskaudesta onkin tulossa paras sitten 2011 ensimmäisen vuosineljänneksen, muun muassa tulosten per osake odotetaan kasvavan 17 % vuoden takaiseen verrattuna. Vuonna 2011 tuloskasvu oli 19,5 %:n vauhdissa.  

Kasvutavoitteet ovat kylläkin korkealla, mutta kaikki merkit puhuvat sen puolesta että tuloskausi tulee olemaan odotusten mukainen tai parempi, ja tämä tukisi osakkeita. Pidämme tuloksia tarkkaan silmällä, ja keskitymme myös liikevaihtojen kehitykseen sekä yhtiöiden kommentteihin loppuvuoden osalta. Etenkin näissä ohjauksissa odotamme, että verouudistus näkyy positiivisesti. 

Toimialoista teknologiayhtiöt ja pankit raportoivat tällä viikolla ja noin 17 % koko S&P 500 -indeksin yhtiöistä on raportoinut viikon loppuun mennessä. Danske Preferred -listalta Goldman Sachsin ja ABB:n tulokset ovat vuorossa tällä viikolla, ja ensi viikolla on tiedossa noin kolmanneksen Danske Preferred- yhtiöistä tulokset.

Kommentin on kirjoittanut Danske Bankin senioristrategi Kaisa Kivipelto (@KKivipelto).

Tämä on Danske Bankin ekonomistien pikakommentti, joita julkaistaan mielenkiintoisten Suomea koskevien talouslukujen julkaisun jälkeen. Kommentissa ei ole tarkoitus toistaa tilastolukuja; sen sijaan Danske Bankin ekonomistit arvioivat uuden informaation tultua julki taustoja, vaikutuksia ja näkymiä lyhyesti. Lisätietoja saa pyydettäessä. Pikakommentit ovat Danske Bankin ekonomistien näkemyksiä aiheesta viestin lähetyshetkellä. Pankki ei takaa kommentoitujen tietojen, arvioiden ja mielipiteiden oikeellisuutta tai täydellisyyttä eikä vastaa mistään suorista tai epäsuorista kuluista, vahingoista tai menetyksistä, joita kommentin tai sen sisältämien tietojen käyttö mahdollisesti voi aiheuttaa. Kommenttia ei voida missään tilanteessa pitää yksilöllisenä sijoitusneuvontana, arvopaperien myynti- tai ostotarjouksena tai kehotuksena arvopaperi- tai muuhun kaupankäyntiin. Tämä materiaali ei ole laissa tarkoitettua sijoitustutkimusta. Materiaali sisältää Danske Bankin omistamaa immateriaalioikeudellisesti suojattua aineistoa, johon Danske Bank pidättää kaikki oikeudet. Mikäli viestin sisältöä lainataan missään muodossa, tapahtuu se täysin lainaajan omalla vastuulla. Lähteenä tulee mainita Danske Bank ja ekonomistin nimi.