”Tällä viikolla on hyvät perusteet, että ruplan toipuminen jatkuu, mutta pelko uusista pakotteista Venäjälle voi painaa kurssia”, sanoo Danske Bankin senioriekonomisti Vladimir Miklashevsky (@vmiklsuomi).

Ruplan kurssin kehittyminen on iso kysymys suurelle joukolle suomalaisyrityksiä, jotka toimivat Venäjällä. Geopoliittisen kriisin mahdollisuus voi jatkossa vaikuttaa ruplan kurssiin voimakkaasti.

”Rupla on ollut pitkään vakaa, ja siksi monet suomalaiset yhtiöt eivät ole välttämättä suojanneet saataviaan viime aikoina. Nyt näyttää siltä, että ruplan volatiliteetti lisääntyy jälleen”, Miklashevsky sanoo.

Venäjän ja länsimaiden välinen konflikti Syyriassa kiristyi viikonloppuna, kun Yhdysvallat iski Syyriaan ohjuksilla Syyrian kaasuiskun seurauksena. Tällä viikolla markkinat sulattelevat tätä uutta tilannetta.

”Syyrian iskut eivät aiheuttaneet suurta paniikkia markkinoilla, sillä pahimmat pelot eivät toteutuneet. Venäjä ja länsimaat eivät joutuneet yhteenottoon iskujen myötä.”

Syyrian kriisi ja toimenpiteet Irania vastaan pitävät öljyn hinnan nykyisellä tasolla tai jopa aiheuttavat paineita hinnan nousuun.

Tämä on Danske Bankin ekonomistien pikakommentti, joita julkaistaan mielenkiintoisten Suomea koskevien talouslukujen julkaisun jälkeen. Kommentissa ei ole tarkoitus toistaa tilastolukuja; sen sijaan Danske Bankin ekonomistit arvioivat uuden informaation tultua julki taustoja, vaikutuksia ja näkymiä lyhyesti. Lisätietoja saa pyydettäessä. Pikakommentit ovat Danske Bankin ekonomistien näkemyksiä aiheesta viestin lähetyshetkellä. Pankki ei takaa kommentoitujen tietojen, arvioiden ja mielipiteiden oikeellisuutta tai täydellisyyttä eikä vastaa mistään suorista tai epäsuorista kuluista, vahingoista tai menetyksistä, joita kommentin tai sen sisältämien tietojen käyttö mahdollisesti voi aiheuttaa. Kommenttia ei voida missään tilanteessa pitää yksilöllisenä sijoitusneuvontana, arvopaperien myynti- tai ostotarjouksena tai kehotuksena arvopaperi- tai muuhun kaupankäyntiin. Tämä materiaali ei ole laissa tarkoitettua sijoitustutkimusta. Materiaali sisältää Danske Bankin omistamaa immateriaalioikeudellisesti suojattua aineistoa, johon Danske Bank pidättää kaikki oikeudet. Mikäli viestin sisältöä lainataan missään muodossa, tapahtuu se täysin lainaajan omalla vastuulla. Lähteenä tulee mainita Danske Bank ja ekonomistin nimi.