c0c77daa-7c78-4df3-af57-19ad10047dbb

Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen alueella toimiva Osuuskauppa Hämeenmaa on tehnyt mittavia ja kaukaa viisaita investointeja uusiutuvaan energiaan. Ensimmäiset aurinkopaneelit alueosuuskaupan toimipisteiden katoille asennettiin vuonna 2015 ja sen jälkeen omien aurinkovoimaloiden määrä on kasvanut vuosittain. Nyt aurinkoenergiaa tuotetaan jo 42 toimipisteessä ja yksittäisiä paneeleita on käytössä yli 25 000 kappaletta. Pitkällä tähtäimellä tehdyt suunnitelmat kantavat hedelmää ja investoinnit ovat alkaneet maksaa itseään takaisin.

”Investoinnit aurinkoenergian tuotantoon tuovat meille säästöjä sekä kokonaiskustannuksiin että sähkölaskuun. Olemme kasvattaneet osuuskauppamme energiaomavaraisuutta ja saavutamme vuosittain jopa 40 prosentin säästön energiakustannuksissa”, sanoo Osuuskauppa Hämeenmaan toimitusjohtaja Olli Vormisto.

Osuuskauppa Hämeenmaan omissa aurinkovoimaloissa tuotetaan noin 10 prosenttia alueosuuskaupan yhteenlasketusta vuosittaisesta energiantarpeesta.

”Aurinkoisina päivinä yksittäisen toimipaikan energiankulutus voidaan kattaa jopa täysin omalla aurinkoenergialla”, Vormisto jatkaa.

Uusiutuvan energian tuotannon lisäämisen ohessa Osuuskauppa Hämeenmaassa on tehty myös muita toimia energian säästämiseksi ja sähkölaskun pienentämiseksi. Kiinteistöjen lämpötiloja on optimoitu jo kymmenisen vuotta. Valaistus on vaihdettu led-valoihin ja uusissa myymälöissä valaistuksessa hyödynnetään myös liiketunnistimia. Lisäksi kylmälaitteiden viilennyksen tuottamaa lämpöenergiaa otetaan takaisin hyötykäyttöön.Energiavalinnat vaikuttavat myös tulevien investointien rahoitukseen

Uusiutuvan energian investoinnit auttavat alueosuuskauppaa etenemään matkalla kohti koko S-ryhmän ilmastotavoitteita.

”CO2-päästömme ovat tällä hetkellä vuoden 2010 tasolla, vaikka sittemmin toimipaikkojemme myyntipinta-ala on kasvanut huomattavasti. Tuottamamme aurinkoenergia on täysin hiilidioksidivapaata”, Vormisto sanoo.

Päästövähennystavoitteiden saavuttamista ja energiavalintoja arvioidaan myös yrityksen riskikartoituksen yhteydessä. Kestävällä toiminnalla on vaikutusta rahoituksen saatavuuteen ja hintaan.

”Rahoittajien raportointivaatimukset ovat tiukentuneet. Kestävän kehityksen mukainen toiminta ja energiavalintojen päästöttömyys vaikuttavat esimerkiksi lainamarginaaleihin”, Vormisto päättää.

Löydä oma ratkaisusi vihreään siirtymään

Tuki, tieto ja rahoituksen saatavuus ovat avainasemassa, kun haluat tehdä toimia edistääksesi kestävää kehitystä yrityksessäsi.

Tutustu vihreän siirtymän palveluihimme