Markkinat piittaamattomia Trumpin peliliikkeille 

Viime viikon tärkein tapahtuma oli Yhdysvaltojen vetäytyminen Iranin kanssa solmitusta sopimuksesta, ja se asetti Yhdysvallat täysin erilaiseen asentoon geopoliittisesti kuin sen liittolaiset (tai Kiina!). Uskomme, että Trumpin päätöksellä tulee olemaan todennäköisesti vain pieniä taloudellisia vaikutuksia, paitsi mahdollinen nousupaine öljyn hinnassa. Arvaamattomat poliittiset toimet kuitenkin vaikuttavat sijoitusmarkkinoiden tunnelmiin niitä heikentävästi. Yhdysvallat voivat estää kaupankäynnin minkä tahansa ulkomaisen yhtiön kanssa, joka ei noudata Yhdysvaltojen pakotteita. Tämä huomioon ottaen, on vaikea nähdä kuinka Kiinan kanssa käytäviä kauppaneuvotteluita helpottaisi Yhdysvaltojen lisääntyvä geopoliittinen erkaantuminen. Vaikka Yhdysvallat eristäytyvät nyt poliittisella rintamalla, Yhdysvaltojen korot tai osakemarkkinat eivät kuitenkaan reagoineet voimakkaasti uutisiin.

Parempiin uutisiin kuuluu kuitenkin jo päättynyt tuloskausi Yhdysvalloissa, Euroopassakin tuloskausi on päättymäisillään. Yhdysvalloissa tulokset ylittivät odotukset 5 %:lla, ja tämä on tukenut osakkeita ja tuonut yleisesti parempaa tunnelmaa osakemarkkinoille. Etenkin teknologiayhtiöiden kasvavat investoinnit (75 %:n nousussa vuoden takaiseen verrattuna) ovat kasvuajuri, joka pitkittää Yhdysvaltojen talouskasvua ja tukee myös teollisuusyhtiöitä. Euroopassa tilanne ei ole aivan yhtä ruusuinen, ja ensimmäisen neljänneksen tuloksia painoi jonkin verran vahva euro, mutta yritykset silti tarjoilivat enemmän positiivisia kuin negatiivisia yllätyksiä. Vaikka tuloskasvuennusteita tälle vuodelle on hieman laskettu, ovat ne silti vahvoja positiivisia lukemia. 

Minne menet maailma?

Tämä viikko on täynnä erilaisia talouslukujulkaisuja ympäri maailmaa, ja nämä luvut voivat auttaa hahmottamaan globaalin talouskasvun vauhtia ja suuntaa. Euroopasta on luvassa ZEW-sentimenttiluku, arvio ensimmäisen vuosineljänneksen BKT-kasvusta, tilastoa teollisuuden tuotantovauhdista ja lopulliset huhtikuun inflaatiolukemat. ZEW-sentimentti on ollut viime aikoina laskussa, ja tulee olemaan mielenkiintoista nähdä kääntyykö indikaattori taas nousuun kun kauppasotahuolet ovat vähentyneet ja eurokin on heikentynyt. On myös mielenkiintoista nähdä mitä tekijät painavat inflaatiota ja voimmeko odottaa pohjainflaatiossa nousua takaisin korkeammille tasoille – tätä EKP haluaisi nähdä kun suunnitelmissa on lopettaa osto-ohjelmat täysin vuoden loppuun mennessä. Teollisuustuotanto heiluu paljon, mutta uskomme sen rauhoittuvan hieman – negatiivinen yllätys olisi toki huono uutinen eurooppalaisille osakkeille ja etenkin teollisuusyrityksille. 

Tiistaina saadaan Yhdysvalloista vähittäismyyntilukemat, ja vähittäismyynti onkin Yhdysvaltojen talouden selkäranka. Vaikka ensimmäisen neljänneksen lukemat olivat pettymys, huolimatta veroleikkauksista, taloudessa on merkkejä paremmasta ja kuluttajaluottamus on pysynyt korkealla. Positiivinen yllätys vähittäismyyntiluvuissa tukisi osakkeita.

Kiinasta on luvassa tuotanto- ja vähittäismyyntilukuja, jotka kertovat talouden kasvuvauhdista. Odotamme, että Kiinan kasvu laskee hieman tänä vuonna, mutta kuluttajakysyntä säilyy vahvana talouden ajurina ja on siten tärkeä talousluku aasialaisille osakkeille. Japanista on luvassa ensimmäisen vuosineljänneksen BKT-luku ja inflaatiolukema, ja odotamme molempien olevan vaisuja lukuja. 

 

Kommentin on kirjoittanut Danske Bankin senior strategi Kaisa Kivipelto (@KKivipelto)

Tämä on Danske Bankin ekonomistien pikakommentti, joita julkaistaan mielenkiintoisten Suomea koskevien talouslukujen julkaisun jälkeen. Kommentissa ei ole tarkoitus toistaa tilastolukuja; sen sijaan Danske Bankin ekonomistit arvioivat uuden informaation tultua julki taustoja, vaikutuksia ja näkymiä lyhyesti. Lisätietoja saa pyydettäessä. Pikakommentit ovat Danske Bankin ekonomistien näkemyksiä aiheesta viestin lähetyshetkellä. Pankki ei takaa kommentoitujen tietojen, arvioiden ja mielipiteiden oikeellisuutta tai täydellisyyttä eikä vastaa mistään suorista tai epäsuorista kuluista, vahingoista tai menetyksistä, joita kommentin tai sen sisältämien tietojen käyttö mahdollisesti voi aiheuttaa. Kommenttia ei voida missään tilanteessa pitää yksilöllisenä sijoitusneuvontana, arvopaperien myynti- tai ostotarjouksena tai kehotuksena arvopaperi- tai muuhun kaupankäyntiin. Tämä materiaali ei ole laissa tarkoitettua sijoitustutkimusta. Materiaali sisältää Danske Bankin omistamaa immateriaalioikeudellisesti suojattua aineistoa, johon Danske Bank pidättää kaikki oikeudet. Mikäli viestin sisältöä lainataan missään muodossa, tapahtuu se täysin lainaajan omalla vastuulla. Lähteenä tulee mainita Danske Bank ja ekonomistin nimi.